KUHJAVERES TULEB TAAS TEATRIPIDU

Olev Rass Võhma trupist Rassijad. Foto: Kuhjavere Külaselts

22. ja 23. augustil Viljandimaal Põhja-Sakala vallas toimuval külateatrite festivalil astuvad publiku ette nii staažikad osalejad, kui ka mitmed uustulnukad.

Rahvusvahelist hõngu toovad harrastusnäitlejad Soomest. Teatrisümbol mask pakub aga tänavu erinevaid tõlgendusvõimalusi.

Tänavune Kuhjavere teatripidu on arvult kuueteistkümnes. Kuhjavere külaseltsi juhatuse liige Urve Mukk arvab peakorraldajana, et tänavune teatrisündmus võiks kanda alapealkirja „Maskid”. „Olukord ju sel aastal eriline – kui teatri sümboolikas kasutatakse maske, mis sageli etendustes langevad, siis sel aastal võib hoopis juhtuda, et kõigil festivalil osalejail peaks nad ees olema“, arvas ta.

Staažikad teatriharrastajad taas kohal

„Tänavukevadine koroonaviiruse periood on mõjutanud ka harrastusnäitlejate tegevust , sest proovideks oli võimatu kokku tulla. Lihtsam oli neil, kel väike koosseis või plaanis monoetendus. Vaatamata sellele on festivalile tulemas just paras arv kahepäevase kava jaoks – 13 truppi. Nende seas on vanu tuttavaid, alustades meiega ühte jalga astujast Avinurme Suveteatrist, kes on osalenud kõikidel aastatel. Lisada võiks Võhma Linna Teatri Rassijad, Krabi külateatri, Tornimäe Näiteseltsi, Tänassilma rahvamaja näiteringi Pupu-Jukud, Tabivere teatri E.H.K. ja Abja kultuurimaja lasteteatri Cipolino, kes kõik on juba palju kordi Kuhjavere vabaõhulaval üles astunud,” rääkis Urve Mukk.

Soome harrastusnäitlejad ja Sangaste Rukki Narrid

Urve Muki sõnul osaleb tänavusel festivalil ka rohkesti uustulnukaid. Soome harrastusnäitlejate kaasa löömine teeb 16. festivali rahvusvaheliseks. Esmakordselt on Kuhjaveres esindatud Valgamaa ja kohe kahe etendusega – trupid Pühajärve Koduteater ja Sangaste Rukki Narrid, kellel üks lavastaja Egle Sisask ning ühes etenduses on kaasalööjaid mõlemast näiteseltskonnast.

Publiku ette tuleb ka kaks monoetendust, üks neist pealinna noormees Andro Treialtilt ja teine vanameister Olev Rassilt Võhma Linna Teatrist. Esmakordselt on Kuhjavere festivalil ka koosseis Sirja Pärnumaalt, milles mängivad Kris Mustonen ja Maarja Sepp. Nemad on ise ettekandele tuleva loo kokku kirjutanud. Omakandi teatriedendajatest on Marje Mürk kirjutanud loo Krabi külateatrile Võrumaalt, Margus Lepik Tänassilma trupile Pupu-Jukud ja Olla Riitta Aarikka Majatalo Myötatundi Teatteri Somerole. „Viimane näidend tuleb ettekandele koos Viljandimaa Vastemõisa näiteringi Poolvillased osalistega kakskeelses etenduses “Pilatu loma ehk rikutud puhkus”. Esimesel päeval on kavas Soomes elavate eestlaste teatri ET Teater etendus “Whistleri ema” (autor Mait Lepik). Repertuaar on erinevatelt eesti (Erlend Kollom, Annely R. Kallo) ja välismaa autoritelt (Natalja Šor, Patrick Süskind) ning etendatakse ka teiste truppide liikmete kirjutatud vaatemänge. Nii mängib Tornimäe Näiteselts Sulbi külateatri lavastaja Airika Saamo loo ainetel valminud lavastust“, rääkis Urve Mukk.

Harrastusnäitlejate nõustaja, Kalju Komissarovi õpilane Helena Keskonen. Foto: Kuhjavere Külaselts

Rõõmu valmistab seegi, et vaatamata keerulisele kooliaasta lõpule on valmis lavale astuma Abja kultuurimaja laste näitering Cipolino. Vaatajate ette tullakse muusikalise tükiga lastele “Bremeni linna moosekandid”.

„Paarkümmend aastat käigus olnud külamaja ja -plats vajavad alati enne festivali korrastamist, ikka selle nimel, et kogukonnal ja külalistel oleks mõnus olla. Seekord sai terrassi lagi puidust laudise. Uus on ka telk helitehnika ja -tehniku töö jaoks. Seoses maaparandussüsteemi rekonstrueerimise projektiga korrastati ka külaplatsi,” märkis Kuhjavere külavanem Romeo Mukk.

Aastaid oli Kuhjavere külateatrite festivali patrooniks ja etenduste analüüsijaks teatrimees, professor Kalju Komissarov, kes iga etenduse eraldi osalejatega läbi arutas. Traditsioon jätkub ning tänavugi on tagasiside andjaks Kalju Komissarovi õpilane Helena Kesonen Viljandi Kultuuriakadeemia 11. lennust, kelle igapäevaelu ja tegemised asuvad Setumaal.

Traditsiooniliselt ei ole Kuhjavere külateatri festivalil žüriid. Publik valib oma lemmikud truppide, mees- ja naisosatäitjate seast. Ilmub Teatrileht ja lisaks trükis, mis vaatab tagasi 2015 – 2019 aastate festivalidele ning on järjeks esimese kümne aasta kokkuvõttele.

Tänavuse Kuhjavere külateatrite festivali kavaga saab tutvuda www.kuhjavere.ee

Jaan Lukas