LÕKKE TEGEMINE ELEKTRILIINI KAITSEVÖÖNDIS ON ELUOHTLIK

Kõrgepinge õhuliin. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Suvekuumuses ja puhkusevaimustuses kipuvad inimesed ära unustama, et elektriliinide vahetus ümbruses varitsevad ohud. Kaitsevööndi reeglid pole kehtestatud igaks juhuks, eluohtliku elektrilöögi võib saada ka juhet puutumata.

Eleringi liinide käidu talituse juhataja Andrus Veeleid tuletab meelde, mida ja miks liinide läheduses teha ei tohi.

Lõke võib tekitada eluohtliku elektrilöögi


Jaanilõket ei tohi teha õhuliini lähedal isegi juhul, kui ilm on tuuleta, inimesed kained ja lõket osatakse kontrolli all hoida. Lõkkest kerkiva leegi ja elektriliini vahel võib toimuda elektrilöök ka siis, kui leek jääb liinist mitme meetri kaugusele. Selline löök ohustaks inimeste elu 25 meetri raadiuses. Lisaks põhjustab lõkkest kerkiv kuumus liinijuhtmete venimist, mille toimel vajub juhe maapinnale lähemale ning oht elektriöögiks suureneb veelgi. Sama hoiatus kehtib ka kulu ja okste põletamise kohta. 

Tuulelohe ja õhupalliga ei tohi liini lähedale minna


Kaitsevööndisse ei tohi paigutada batuute ega lennutada liini all drooni, tuulelohet või heeliumiga õhupalle. Kuna lapsed ei pruugi ise riske aduda, tuleks nendega elektriliinide ohtudest varakult rääkida, muuhulgas üle rõhutada, et elektripostidel ja -mastidel on ohtlik ronida.

Liini alla ei tohi paigaldada antenne


Ühtegi antenni ega lipumasti ei tohi paigaldada liini alla ajutiselt ega püsivalt, samuti ei maksa sõita kõrge antenniga autoga liini alt läbi, see võib põhjustada lühise. Eestis on juhtunud, et kõrge autoantenni tõttu tekkinud lühis süütas auto ja selles viibinud inimesed vajasid haiglaravi.

Õhuliini kaitsevööndi suurus sõltub sellest, millise pingega liiniga on tegu, kusjuures kaitsevööndisse ei kuulu üksnes maapind, vaid ka liini ümbritsev õhuruum. Kui tegu on 110-kilovoldise pingega liiniga, on kaitsevöönd 25 meetrit, kui tegu on 220- või 330-kilovoldise pingega, siis 40 meetrit. Kui täpselt ei tea, millise liiniga on tegu, võiks lähtuda pigem karmimast eeldusest. Olenemata liini pingest on selle all ja kõrval viibimisel ja töötegemisel ettevaatlikkus alati omal kohal.

KU päevatoimetaja