KUNINGAS ON KUNINGAMÄEL TAGASI

Kuningas on Kuningamäel tagasi. Foto: Jaan Lukas

Eelmisest nädalast äratab Põltsamaal Kuningamäe kardiraja peavärava juures keskaegse vasallriigi – Liivimaa kuningriigi – kuninga hertsog Magnuse puukuju.

Kuningamäe kardiraja eestvedaja Peeter Kallasmaa sõnul oli ammu mõte spordi- ja puhkekompleksi territooriumile mõni põnev kuju tellida. “Kui Anni Irs oli valmis saanud Hullava naise kuju Hullava naise pubi juures, rääkisin talle, et Kuningamäel võiks olla Magnuse kuju. Andekas naine haaras ideest kinni. Ühel päeval ta helistas ja teatas, et kuju on valmis. Anni Irs oskab puust teha fantastilisi kunstiteoseid. Koostöö laabus ka kuninga väljanägemise arutamisel. Irs põhjendas, miks kuningal peab käes olema riigiõun,” rääkis Kallasmaa.

“Kuninga kuju on saarepuust. See puu ei pidavat just õnne tooma. Värava juurde sobib saarest meisterdatud skulptuur aga hästi. Rahvapärimuse järgi pidavat saar vargaid eemale hoida,” teadis Kallasmaa öelda.

Ajaloost teatakse, et vaatamata sellele, et Taani kuninga Christian III poeg Magnus (1540-1583) oli nime poolest kuningas, ei kaasnenud sellega reaalset võimu Liivimaa üle. Liivimaa kuningriik koosnes vaid tema valdusest Põltsamaa ja Karksi ümbruses. Kuninga tiitel tekkis seoses Magnuse olemisega Venemaa tsaari Ivan IV vasalliks. Magnus kaotas tiitli pärast seda kui läks Ivaniga tülli ja hakkas Poola kuninga vasalliks.

“Põltsamaa jaoks on Magnus igati oluline sümbol,” toonitas Kallamaa.

“Kuningamäe kardirajale annavad elitaarsust mõned aastad tagasi sinna toodud trammivagun ja nüüd paigutatud kuninga kuju. Kardiraja edendamiseks on teinud väga palju mõtteerksad ja pealehakkajad eesvedajad,” arvas Põltsamaa vallavanem Andres Vään.

Magnuse puitskulptuuri autor Anni Irs on pärit Elvast, lõpetanud sealse gümnaasiumi ja omandanud kõrghariduse Tartu kunstikoolis nahkehistöö alal. Tema loomingust moodustavad suurema osa puidust skulptuurid ja tarbeesemed.

Anni esimeseks kunstieoseks Põltsamaa vallas on Õnneliku Kuke Kuju Kamari haridusseltsi maja õuel.

Jaan Lukas