HENRI MARKUS VÕITIS MEEMIDE JA GIF-PILTIDE VÕISTLUSEL PEAAUHINNA

Peaauhinna võitis 10-aastane Henri Markus tööga “Pese käsi!”

Meemide ja GIF-piltide konkursil tegi ilma noorte koroonateemaline looming. Peaauhinna (tahvelarvuti) võitis 10-aastane Henri Markus tööga “Pese käsi!”

Lapsed ja noored saatsid Eesti Rahvusraamatukogu GIF-ide ja meemide konkursile “Paneme vanad plakatid ja postkaardid elama!” 85 tööd, millest suur osa käsitles huumori- või kriitikavormis koroonakriisi ja riiklikke reegleid.

Meemid ja GIF-id leiab ja saab alla laadida siit: https://www.haridus.nlib.ee/konkursi-tulemused. Neid saavad kasutada ka meediaväljaanded.

Konkursi võitis 10-aastane Henri Markus GIF-iga “Pese käsi!”. Henri Markus kasutas oskuslikult ära digitaalarhiivist DIGAR leitud enam kui poole sajandi vanust kätepesuplakatit ning ühendas selle #PüsiTerve kampaaniaga ning COVID-19 viiruse vastase võitlusega. Nii töö teostus kui ka sõnum on professionaalne ning lisatud animatsioon sobis plakati üldise stiiliga. Peaauhind oli tahvelarvuti.

Nagu ka pealkirjad näitavad, keskendusid paljud tööd COVID-19 ja eriolukorraga seotud teemadele. Eraldi märkis hindamiskomisjon ära 11-aastase Jakob Villemi iroonilise välispoliitilise töö “Boris ja koroona”, kus oli ühendatud nõukogudeaegne plakat, Ühendkuningriigi peaminister ja Ameerika Ühendriikide president.

Samuti märgiti ära 10-aastase Ralf Martini “Ärge kõndige sõiduteel”, 12-aastase Marjette “Meie tänased mõtted”, 13-aastaste Eliisabeti ja Anni “Tüüpiline Zoomi kõne”, 12-aastase Karola “Püsige kodus”, 15-aastase Jaani “Ilma maskita mitte mingil juhul” ja 15-aastase Ott Aleksandri “2 meetrit”. Ära märgitud tööd ei ole esitatud paremuse järjekorras.

GIF-piltide või meemide loomisel tuli kasutada rahvusraamatukogu andmebaasides DIGAR ja DIGAR Eesti artiklite arhiiv leiduvaid materjale. Konkursil osalejatele olid antud vabad käed kasutada neis leiduvat materjali maksimaalselt mänguliselt ja loovalt. Osaleja võis lähtuda teemast, mis teda ennast kõnetab, või valida mõne raamatukogu poolt pakutud teemadest: Oh ajad, oh kombed!; Inimene ja loodus; Tehnilised imed meie ümber. Võistlustööd olid kolmes vanusegrupis: alg-, põhikool ja gümnaasium ning osalejaid oli vanuses 9-17 eluaastat. Enim oli 9-11-aastaseid.

KU Päevatoimetaja