PALAMUSE VABATAHTLIKU TULETÕRJE JUUBELIT TÄHISTATAKSE PÕNEVA NÄITUSEGA



Tulekahjusid sümboliseeriv punane kukk
. Foto: Jaan Lukas

Palamuse muuseumi vanaaegse koolihoone teisel korrusel avatud näitusel “120 aastat vabatahtlikust tuletõrjest Palamusel” eksponeeritakse erinevatel aegadel kasutatud päästetehnikat, pritsimeeste rõivastust, autasusid, tunnustuskirju ja ajaloolisi dokumente.

1900. aasta 7. juuli Postimehes kirjutati tuletõrje seltsi loomisest Kuremaa vallas. “Seltsi nimeks sai Kuremaa Vabatahtlik Tuletõrje Selts. Asutamise koosolek peeti Kuremaa vallamajas, mis asus aga Palamusel,” rääkis Palamuse muuseumi teadur Tiina Kivits. Tema sõnul on vabatahtliku tuletõrje juubelile pühendatud näitus koostaud suuresti muuseumi eksponaatidest. Väljapaneku teoks saamisele aitas kaasa ka Palamuse vabatahtlik päästekomando MTÜ Paunvere Pritsumehed.

Tiina Kiivits Palamuse muuseumis. Foto: Jaan Lukas

Näitusel tutvustatud käsiprits on valmistatud teise maailmasõja eelses Eesti Vabariigis, kuid sarnast kahe või nelja mehe käsipritsi kasutati juba ka tsaariajal. Silma hakkavad ka erinevatest aegadest pärinevad tuletõrjekiivrid, tulekahjusid sümboliseeriv punane kukk, tuletõrjeauto mudel, mille paagis oleva prao läbi saab annetada tänastele priitahtlikele pritsimeestele. “Näitus on meie vabatahtlikele päästjatele ka tänutäheks ja tunnustuseks. Sel põhjusel eksponeerime nendele antud tunnustuskirju ja autasusid. Kõige vanem aumärk väljapanekule on tublile tuletõrjetegelasele Leo Kuusikule juba tsaariajal.” teatas Tiina Kivits.

Toomas Puusepa koostatud mudel raha kogumiseks praegusele vabatahtlikule komandole Palamuse Pritsumehed. Foto: Jaan Lukas

Ühelt fotolt näeb, et tuletõrjeseltsi on kuulunud ka Oskar Lutsu loomingust tuntud õpetaja Lauri ja kellamees Lible prototüübid Ludvig Roose ja Kristian Lill.

2012. aastal loodi Palamusel pärast riikliku päästekomando likvideerimist taas vabatahtlik komando MTÜ “Paunvere Pritsumehed”, mis pälvinud tunnustusi nii Jõgevamaal, kui ka kogu Eestis.

Jaan Lukas

One thought on “PALAMUSE VABATAHTLIKU TULETÕRJE JUUBELIT TÄHISTATAKSE PÕNEVA NÄITUSEGA”

  1. Foto allkiri “Palamuse pritsimaja varustus 20. sajandi algul …” ei ole õige. Ei ole näituse eksponaat, vaid on tänapäevane Toomas Puusepa koostatud mudel raha kogumiseks praegusele vabatahtlikule komandole Palamuse Pritsumehed.

Kommenteerimine on suletud.