PILDIGALERII: LOHESURFARID PÄRNU RANNAS

Lohesurfarid Pärnu rannas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Jahedus, taevast langevad vihmasabinad, veidi rahetki ja parajalt tugevad tuuleiilid sundisid kapuutsi paremini pähe siduma ning jalgu kindlamalt rannaliivale kinnitama, et kaamera objektiiv võbelemata sihikul püsiks. Jälle liuglesid lohesurfarid oskuslikult lohet ja veelauda enda tahte all hoides mööda madalat Pärnu rannariba.

Vikipeediat uskudes pärineb tänapäevane lohesurfisport aastast 1995. Pärnus tegutseb surfiklubi alates 1996 . aastast. Eakam lohesurfar mäletab ammuseid algelisi lohesid oluliselt vähem turvalistena, mis pole tänapäevastega eriti võrreldavad.

Lohesurfari varustuse täiskomplekti kuuluvad laud, lohe, trapets, kalipso, päästevest ja muu vajalik, mis maksab uuena pea paari tuhande euro ümber, kasutatud korralikuma komplekti saaks kolmandiku võrra odavamalt. Kuid enne varustuse soetamist oleks mõistlik läbi teha koolitus. Lohetamist võib harrastada igas vanuses: sellega tegelevad ka pensionärid ja lapsed.

Lohelaual seisva surfari keha ümber kinnitub trapets. Selle külge ühendatud 20 – 30 meetri pikkuste liinidega kuni paarikümne ruutmeetri suurune lohe veab veel liuglejat ja trikitajat tuule jõul edasi. Sõiduks passib tuul, mille kiirus jääb vahemikku 4 – 25 meetrit sekundis. Algajatele ei soovitata üle 10 meetri sekundis puhuva tuult.

Tuules veetavat lohe lendu kontrollitakse poomiga. Lisaks lohe juhtimisele peab samaaegselt suutma lauaga vees manööverdada. Sõites libiseb lohesurfar lauaga veel või lainetest läbi murdes, aga sobiva tuule tõstval mõjul tõuseb lohesurfar ka veepinnast lahti ja mõnel juhul päris kõrgele üles. Kindlasti peab suve kuudel vältima äikest.

Lohetamisega saab keha suurepärase füüsilise treeningu, sest suurem osa lihasgruppe asub alaliselt tegevuses. Maratoni- ja rajasõitjale on tähtis jalgade vastupidavus, aga trikkide sooritamisel tulevad kasuks jõulisemad käed ning ülakeha.

Tuleb tunnistada, et vigastusi esineb lohesurfaritel õnneks harva, sest lohega liikumisel saab oma tegevust ja kiirust pidevalt kontrolli all hoida.

Lohetamine võimaldab eemalduda argipäeva muredest ja tunda ennast rahustavalt, mis on praegusel koroona ajal eriti oluline.

Urmas Saard