TÕRVA VALLA RATTAMATAKADEL SÕIDETAKSE NELJA NÄDLAGA KOKKU LAUSE

MTÜ Tõrva Spordiselts on kutsunud neljal järjestikusel nädalal kevadisele rattamatkale tutvuma Tõrva valla looduskaunite kohtadega. Rattamatk kestab 26. aprillist kuni 23. maini.

Eelmise aasta ühismatka algus Tõrva keskväljakul. Foto: Tiina Neumann
Eelmise aasta ühismatka algus Tõrva keskväljakul. Foto: Tiina Neumann

[pullquote]Tänavune rattamatka sari on varasemast veidi erinev.[/pullquote]Tõrva vallavalitsuse spordi- ja rahvatervise spetsialist ja Tõrva spordiseltsi kontaktisik Tiina Neumann selgitab, et Tõrva rattamatkasarja korraldatakse juba aastast 2000. Pika traditsiooniga sportliku sündmuse algatajaks oli spordiklubi Viraaž. Kahel viimasel aastal on matkakorralduse üle võtnud MTÜ Tõrva Spordiselts. „Kevadised piirkondlikud rattamatkad on olnud läbi aastate kohalike seas populaarsed, osaletakse nii perede kui sõpruskondadega ja osalejaid sada või enamgi. Pere pisemad on rattaturvatoolides kaasa sõitmas, aga juba mõne aasta pärast ka ise sõitmas. Nii ongi rattasõitudel mitu põlvkonda ratastel,” räägib Neumann. Päris palju on neidki kes sõitnud igal aastal alates esimesest rattamatkast. Viiel järjestikusel pühapäeval viib rattasõit ratturid piirkonna erinevatesse kaunitesse paikadesse. Iga osaleja saab ise valida sobiva tempo, teha vahepeal puhkepause ja nautida kevadilma ning rattasõitu.

„Eelmisel aastal alustasime sarja ühismatkaga. Ratturid kogunesid Tõrva keskväljakule, kus koostöös Maanteeameti spetsialistiga oli võimalus vaadata üle äsja talvekorterist võetud rattad ka tehnilise poole pealt. Vajadusel sai rattale lisatud tarvilikud ohutuselemendid. Samuti tuletasime meelde liikluseeskirju ja grupis sõitmise reegleid.”

Tublidele testide lahendajatele jagati hädavajalikke helkurveste ja praktilisi kaelussalle. Igal aastal toimuvad ka loosiauhindade loosimised. Rattamatkasarja toetavad kohalik omavalitsus ja kultuurkapitali Valgamaa ekspertgrupp.

Tänavune rattamatka sari on varasemast veidi erinev. Kuna eriolukorra reeglitest peab kinni pidama, siis polnud mõeldav ühismatka ja sihtpunkti kogunemist korraldada. Nii avati rattamatka sihtpunkt pühapäeval ja igale osalejale jäeti võimalus talle sobival ajal terve nädala jooksul rattasõit ette võtta. Sihtpunktis ootab ratturit kood ja kõikide matka sihtpunktide läbimisel nelja nädala jooksul saadakse sõnadest kokku lause. Osalejad saadavad rattasõitudega kogutud lause korraldajale.

„Kuna tänavune matkasari kestab veel järgmise nädala lõpuni, siis pole ka teada osalejate arvu,” lausub Neumann.

Viimane ehk neljas matkaperiood toimub kuupäevadel 17.05-23.05 – sihtkohaks Pikasilla puhkeala paadisadamahoone.

Praegu käimasolev matkaperiood kestab 16. maini – sihtkohaks Koorküla mõisa kõrvalhoone, kus asub rahvamaja.

Teise matkaperioodi sihtkohaks oli Riidaja mõisa peahoone, kus asub Riidaja Raamatukogu. Esimeseks sihtpaigaks valiti Barclay de Tolly mausoleumi parkla paviljon.

Urmas Saard