JÕGEVA VALLA KEVADEKESKUS ON TORMA

2017. aastal pärast tänase Jõgeva valla moodustamist tekkis praegusel Jõgeva vallavanemal Aare Olgol ja tema mõttekaaslastel idee kujundada välja valla kultuuripiirkonnad – „külmapealinn” Jõgeva talvekeskuseks, Torma kevadekeskuseks, Kuremaa suvekeskuseks ja Palamuse sügisekeskuseks.

Torma haiglahoone, kus 2017. aastani oli Torma vallamaja. Praegu Torma teenuskeskus. Foto Jaan Lukas
Torma haiglahoone, kus 2017. aastani oli Torma vallamaja. Praegu Torma teenuskeskus. Foto: Jaan Lukas

Tänavusel Torma kevadekeskuse avapidustustel oli plaanis korraldada murutraktorite paraad. Koroonapandeemia ja eriolukord sundisid paraku sündmuse ära jätmata. Kevadekeskuse avapidu toimus Torma Facebooki lehe vahendusel, kus esinenud ansambel Mister Ai saatel sai ka kodus jalga keerutada.

“Praegu on hea aega veeta pereringis ja pealegi on võimalik teha värskes õhus aiatööd. Küllap hakkavad pärast eriolukorra lõppu toimuma ka kultuurisündmused,” teatas mullamutt Mutt, kes valitud Torma kevadekeskuse maskotiks.

Tormas ringi jalutades on võimalik tutvuda mitmete ajaloo, hariduse- ja kultuurilooga seotud hoonete ning mälestusmärkidega. Mõistagi peavad mitte pereliikmed sõltuvalt eriolukorrast tingitud määrusest vähemalt kahe meetri pikkust vahet.

Üheks tuntumaks Tormaga seotud isikuks on rahvusliku ärkamisaja suurkuju Carl Robert Jakobson, kes veetis Tormas noorpõlve ja töötas siin kooliõpetajana. Torma kool kannab Carl Robert Jakobsoni nime, koolis on Jakobsoni tuba ning korraldatakse Jakobsoni kõnevõistlust “Isamaa on meile püha”.

Jaan Lukas