SADALAS TSITEERITI EESTI SÜNNIPÄEVAL KUULSATE INIMESTE MÕTTETERASID

Jõgeva valla Sadala lipuväljakul ja tulealtari juures toimunud Eesti Vabariigi 102. aastapäeva tähistamisel meenutati paikkonna olulisi tähtpäevi ajaloos ja kultuuriloos. Räägiti eesootavest sündmustest. Pidupäevakõnesse põimiti tuntud ja tunnustatud inimeste mõtteterasid.

Lippude heiskamine Sadala lipuväljakul. Foto Johannes Haav
Lippude heiskamine Sadala lipuväljakul. Foto: Johannes Haav

Segakoori Sõbrahing lauldud Eesti Vabariigi hümni saatel heiskas riigi lipu Sadala Külade Seltsi juhatuse esinaine Pille Tutt, Euroopa Liidu lipu Sadala külade teatri lastetrupi näitlejad Trevor Nork ja Markus Kuslap, Jõgeva valla lipu, muusikaõpetaja ja koorijuht Mare Talve, Jõgevamaa lipu Sadala külade teatri trupijuht Valdi Reinas ja Sadala Külade Seltsi lipu külade seltsi juhatuse liikmed Vilja- Mari Luhalaid ja Ludmilla Ofart. Aastapäeva tähistamise tseremoonial meenutati seoseid paikonna kaugema ja lähema minevikuga. Räägiti tänase aasta tegemisest ja tuletati meelde kuulsate Eestimaa inimeste mõttetarasid.

Sadala kogukonna eestvedaja Pille Tutt meenutas oma kõnes seoseid möödaniku ja kaasaja vahel. “2019.a suvel möödus meie kodukandi kolme küla – Kantküla, Sadala ja Ookatku – esmamainimisest 600 aastat. Nendest küladest läks läbi XXVII Laulu- ja XX Tantsupeo tuleteekond. Tähistasime Sadala I Laulupäeva 85. aastapäeva, Sadalas tegutsenud Laius-Tähkvere Lauluseltsi etenduse 135. aastapäeva ja Laius-Tähkvere Põllumeeste Seltsi 120. aastapäeva.” Tuti sõnul tõestavad kogukonna edumeelsust ka faktid, et Sadala Külade Selts kannab Jõgevamaa 2018 Aasta Küla tiitlit, juulis Põlvamaal Eesti Külaliikumise Kodukant XIII Maapäeval Eesti Aasta küla 2019 tunnustamisel omistati seltsile Maaeluministeeriumi eriauhind Innovaatilise ja kogukonda haarava tegutsemise eest. Sadala Külade Selts tähistas kevadel 15. aastapäeva.

Tutt põimis kõnesse ka lähenevate kuude sündmuste tutvustamise. Ta mainis 1. märtsil Sadala rahvamajas toimuvat silmapaistva laulja ja näitleja Georg Otsa 100. sünniaastapäevale pühendatud kontserti. Sündmus on Sadala rahvale iseäranis tähtis põhjusel, et paikonnas on tema kauged juured. Georg Otsa vaarisa Tõnu Ots töötas 19 sajandil Reastvere koolis koolmeistrina.

Lihavõttepühadel tuleb Sadalasse külla pärimusmuusik Mari Kalkun soolokontserdiga. 1. mail saab teoks kogupere rahvapidu ansambliga Naised Köögis, kus toimuvad erinevad tegevused lastele ja täiskasvanutele. Kogukonnale on tulemas veel erinevad käsitöö õppepäevad.

Esineb segakoor Sõbrahing. Foto Johannes Haav
Esineb segakoor Sõbrahing. Foto: Johannes Haav

Tutt valis oma kõnesse mõtteterad Eesti suurkujudelt erinevates eluvaldkondades.

Lennar Merilt lause: “Oma riigi eest vastutame kõik koos ja igaüks eraldi.”

Voldemar Pansolt: “Kui pole õiget vaimu ega usku, ei aita õige siltki; õige vaimu ja usu tunned ära ka vale sildi tagant. Tõde.”

“Parem kirkalt elus läbi põleda kui keskpäraselt end elust läbi vedada”.

Tulealtaril süütasid tule Sadala Külade Seltsi ja naisrühma Tantsulust esindus. “Mainifesti kõigile Eestimaa rahvastele ” ettelugemine usaldati Sadala Külade teatri lastetrupi näitlejatele Trevor Norgale ja Markus Kuslapile.

Pidulikule iseseisvuspäeva hommikule Sadalas paluti kõiki tulla lähedaste inimeste kootud või kingitud kinnastes ja kanda rahvarõivaid. Paljud järgisidki palvet. Pidupäevane koosviibimine lõppes kringli ja tee või kohviga.

Jaan Lukas