KUTSE SAABUVA EESTI VABARIIGI 102. AASTAPÄEVA JA ALGAVA KOOLIVAHEAJA TÄHISTAMISELE SINDIS

21. veebruaril jäävad õpilased talvisele koolivaheajale, gümnaasiumi lõpetajad viimast korda. Kolm päeva hiljem on riigi iseseisvuspäev. Koostöös Sindi gümnaasiumiga tahab Eesti lipu seltsi Sindi osakond saata õpilased aatelises meelsuses koolivaheajale ja vastu Eesti Vabariigi sünnipäevale.

2017. aasta 24. veebruari hommik Sindis. Foto Urmas Saard
2017. aasta 24. veebruari hommik Sindis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Sindis traditsiooniks palju aastaid ja ulatub Eesti Vabariigi kahekümnendate-kolmekümnendate aastate aega[/pullquote]Ühildades kahte olulist päeva koguneb terve Sindi gümnaasiumi koolipere 21. veebruari hommikul kell 9.00 Sindi raekoja ette, kus pidulikus lipurivistuses hoiavad koolinoored sinimustvalgeid kandelippe. Esindatud on kooli liputoimkond, kes toob välja Riigikogu poolt kingitud esinduslipu.

Traditsiooniline pidulik lipuheiskamine raekoja torni toimub tänavu üheksandat korda. Pidulikul rivistusel ja hiljem ka rongkäigus mängib Pärnu noorte puhkpilliorkester Rein Vendla dirigeerimisel. Raekoja esisele kogunenud inimesi, eeskätt koolinoori tervitab Riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Andres Metsoja, kes on Pärnu maavanemana töötatud aastatel olnud Sindi gümnaasiumi noorte lipuheiskajate patrooniks.

Teisena saab sõna Tori vallavolikogu aseesimees Mihkel Kalamees. Õpetaja Eneli Arusaare juhendamisel lausuvad häid mõtteid tema näiterühma noored sõnameistrid.

Järgneb rongkäik läbi linna, möödumisega Julius Friedrich Seljamaa monumendist ja suundumisega koolimajja. Pidulikus sündmuses osalejate arv on eeldatavalt 400 inimese ümber.

Koolis peetakse kahes vanuserühmas eraldi aktus-kontsert.

Iseseisvuspäeva tähistamine piduliku rivistuse ja marssimisega on Sindis traditsiooniks palju aastaid ja ulatub Eesti Vabariigi kahekümnendate-kolmekümnendate aastate aega. Siis osales koos elanikega kaitseliit ja vabatahtlike tuletõrjujate orkester, praegu peamiselt koolinoored koos linnarahvaga. Nüüdset eripära iseloomustavad sadakond ja enam sinimustvalget lippu.

Praegune peaminister Jüri Ratas ütles Sindis Eesti lipu 132. sünnipäeva tähistamisel, et Sindi on eeskujuks kogu Eestile mitmeti. Tema sõnul tõestab seda ilmekalt nii linna väärikas ajalugu, pikaaegne töö Eesti lipuvilje väärtustamisel, kui ka asjaolu, et pööratakse erilist tähelepanu lasteaialastele ja algklasside õpilastele. 2016. aastal Sindit külastades ta veel ei teadnud, ei teadnud mitte keegi, et tänavu päev enne suurt lipurivistust korraldab Eesti vanim järjepidevalt tegutsev lasteaed ka omaenda pidupäeva paraadi. Aga sellest juba lähemalt järgnevate päevade uudistes. „Oma isamaa aus hoidmine ja väärtustamine on hädavajalik meie riigi ja rahva kestmiseks. See mõistmine peab jõudma iga Eesti inimeseni, ja südamesse. Sinimustvalge lipp on meie identiteedi väljendaja,“ on öelnud Jüri Ratas, kes vaatamata oma soovile külastada taas Sindit, peab riigimehe ülesannetest tulenevalt viibima 21. veebruaril Brüsseli ülemkogus.

Urmas Saard
MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakonna esimees

Samal teemal:

Eesti Vabariigi 101. aastapäeva paraad Tallinnas Vabaduse väljakul. Foto Urmas Saard

 

 

 

EESTI VABARIIGI 102. AASTAPÄEVA PARAAD TALLINNAS VABADUSE VÄLJAKUL

Eesti Vabariigi 101. aastapäeva tähistamine rongkäiguga Sindis ajaloolisel Pärnu maanteel. Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindis tähistati Eesti Vabariigi 101. aastapäeva paljude kümnete lippude lehvides

Tori valla noored Eesti Vabariigi 100 sünnipäeva hommikul Sindis Foto Urmas Saard

 

 

 

Ain Keerup: usaldan julgesti sulle koos selle lipuga ka Eesti Vabariigi tuleviku

Are valla kodutütred ja noorkotkad Eesti Vabariigi 99  aastapäeva rivistusel Sindi linnas Foto Urmas Saard

 

 

 

Maavanem tunnistas sintlastest nakatumist

Kalev Kaljuste ja Mart Helme Eesti Vabariigi 98 aastapäeva tähistamisel Sindi linnas Foto Urmas Saard

 

 

 

Mart Helme: Sindis ei olnud tavapärast prevalveerivat ametlikku ja nomenklatuurset joont