Paikusel läideti kuue meetri kõrgune kuuskedest tuleskulptuur

Täna õhtul toimus Pärnumaal Paikuse esimene talvine tantsupidu, kus kõmisesid šamaanitrummid ja kõrgele tõusev leek andis sooja ning valgust tantsumurul tantsijatele.

Kotkasulg šamaanitrummiga Paikuse esimesel talvisel tantsupeol. Foto Urmas Saard
Kotkasulg šamaanitrummiga Paikuse esimesel talvisel tantsupeol. Foto: Urmas Saard

[pullquote]valmistamise käigus ilmnes vajadus koguni sajakonna kuuse järele[/pullquote]Paikuse alevi lõkkeplatsile kogunes arvatavalt paarsada inimest, kelle hulgas oli rohkelt tantsurahvast. Seljametsa rahvamaja direktor Annika Põltsam nimetas kuut rühma. Kõige kaugemad külalised tulid talvisele tantsupeole Lääne-Virumaa Vinni valla Pajusti klubist, kus tegutseb Ene Saaberi juhendamisel Tantsutriinude rühm. Lisaks neile osales Pärnu Koidula gümnaasiumi rahvatantsurühm Inetu Pardipoeg, rahvatantsuansambel Kajakas vanem segarühm, Seljametsast Virtin, Paikuselt Pastlapaar ja mõned paarid Kuu segarühmast.

Pidu algas kolme tuletungla ilmumisega pimedusest. Tõrvikuid kandsid Kajaka noorterühma mehed Kaspar, Rasmus ja Kaur. Tõrvikuid hoidvate meeste juurde astus šamaan Kotkasulg ühes oma abilisega. Kotkasulg pidas pikalt kestnud trummisoolo saatel Tule tänu riitust. Seejärel andsid tõrvikukandjad tule skulptor Üllar Kallau kätte. Kallau ütles, et veidi üle kuue meetri kõrguse kuusekujulise tuleskulptuuri tarvis kasutas ta umbes 70 kodudest kohale toodud jõulupuud. Kuigi esialgul arvati jätkuvat ka poolesajast kuusest, siis valmistamise käigus ilmnes vajadus koguni sajakonna kuuse järele.

Kui tuli oli skulptuuri täielikult enda leekidesse haaranud, kutsus tantsupeo peakorraldaja Rita Mändla kogu rahva tantsule. Esmalt mindi ussitantsuga vaatajate vahele tuuritama. Saatemuusikat tegi akordionil Ülle Ots. Miinuskraadides mängimine tegi musitseerimise raskemaks, aga Ots tuli võetud ülesandega hästi toime. Väikestel puhkepausidel, kui näpud akordioniklahvidelt kinnastesse sooja pugesid, tantsiti helikandjalt lastud muusika saatel ja siis sai ka Ots ise jalga keerutada. Lõkkeplatsil kestis pidu veidi vähem kui paar tundi.

Edasi jätkus pidu Seljametsa rahvamajas vanade tantsude klubiga. Tantsiti Ülle Otsa, Rita Mändla ja külalisjuhendaja Ene Saaberi juhendamisel.

Urmas Saard

Samal teemal:

Kasutatud pühadekuused Paikuse vanale jaanitule asemele. Foto Urmas Saard

 

 

 

Kotkasule trummipõrin avab Paikuse esimese talvise tantsupeo