Kotkasule trummipõrin avab Paikuse esimese talvise tantsupeo

Paikuse esimesel talvisel tantsupeol kuuleb Kotkasule trummisoolot ja näeb jõulukuuskedest tuleskulptuuri.

Kasutatud pühadekuused Paikuse vanale jaanitule asemele. Foto Urmas Saard
Kasutatud pühadekuused Paikuse vanale jaanitule asemele. Foto: Urmas Saard

[pullquote]et kunstnik Kallau eestvedamisel püstitada kaunis kuusekujuline tuleskulptuur, vajatakse umbes poolsada kodudest välja visatud pühadekuuske[/pullquote]Pärnumaal Paikusel ulatub ühine kuuskede põletamise tava kaugele paljude aastate tagusesse aega. Tänavu tehakse seda uuel kombel. Kolmekuningapäeva järgsel laupäeval, 11. jaanuaril kogunetakse kella viieks harjumuspäraselt Paikuse alevi kortermajade ja Pärnu jõe vahelisele ammusele jaanituleplatsile.

Seljametsa rahvamaja direktor Annika Põltsam ütleb eelseisvat kuuskede põletamise ja talvise tantsupeo kava tutvustades, et kell 17 alustab šamaan Kotkasulg trummisoolo ja Tule tänu riitusega. Tunamullu telesaates „Eesti selgeltnägijate tuleproov” 2018. aasta hooaja võitnud kodanikunimega Evald Piirisild sai endale hingenimeks Kotkasulg Pärnumaal peetud indiaanilaagris. Kotkasulg nimetab ennast ausa otsekohesusega šamaaniks.

Talvisel tantsupeol kõneldakse uuest ajast, mis algab pärast talvist pööripäeva. Tantsupeo peakorraldaja on rahvatantsuansambli Kajakas kunstiline juht Rita Mändla. Tantsupeo avatantsu järel läidetakse jõulukuuskedest tuleskulptuur, mille kujundaja ja lavastaja on Üllar Kallau. Selleks, et kunstnik Kallau eestvedamisel püstitada kaunis kuusekujuline tuleskulptuur, vajatakse umbes poolsada kodudest välja visatud pühadekuuske. „Palun annetage oma jõulukuusk pärast kolmekuningapäeva ühise ettevõtmise hüvanguks ning tooge see hiljemalt 8. jaanuari õhtuks vanale jaanituleplatsile või Seljametsa rahvamaja/lasteaia parklasse,” teeb Põltsam armsale Paikuse rahvale üleskutse.

Samal õhtul leiab aset jätkupidu Seljametsa rahvamajas Wanade tantsude klubis, algusega kell 18.40. Juhendajateks on Rita Mändla ja Ülle Ots. Osalustasu on 3 eurot. Tantsuklubisse palutakse kaasa võtta vahetusjalatsid ja soovi korral toit ühisele peolauale. „Tantsurühmadel palume talvisele tantsupeole registreeruda rahvamaja@paikuse.ee või telefonil 51960017,” lisab Põltsam juurde.

Urmas Saard

Samal teemal:

Pärnumaal Paikuse alevis on kujunenud heaks tavaks ühine kuuskede põletamine kolmekuninga- ja kanutipäeva vahelisel ajal Foto Urmas Saard

 

 

 

Kuused põletatud, järgmisena tullakse kokku vastlatrallile