Muuseumraudtee viib tulevikku

22. novembril tutvusid Pärnumaal Lavassaares sealse kitsarööpmelise raudtee muuseumiga Eesti raudtee-ettevõtete esindajad, samuti Pärnu linna ja Põhja-Pärnumaa valla ning Pärnu muuseumi juhid. Muuseumraudtee ühingu esimees Mehis Helme tutvustas lageda taeva all paiknevat ulatuslikku tehnikamälestiste kogu. Järgnes ümarlaud, mille käigus otsiti lahendusi muuseumi elushoidmiseks.

Mehis Helme, Eesti Muuseumraudtee MTÜ esimees. Foto Urmas Saard
Mehis Helme, Eesti Muuseumraudtee MTÜ esimees. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Velliste kutsus kõiki osapooli – raudtee-ettevõtteid, kohalikke omavalitsusi ja ka pädevaid riigiasutusi – ühendama oma jõud, et säästa ning päästa tulevikule, meie pealekasvavale põlvkonnale Lavassaares asuv haruldane tehnikapärand.[/pullquote]Lavassaare raudteemuuseum on algselt välja kasvanud omaaegsest rohujuuretasandil sündinud muinsuskaitseliikumisest. Kokkutulnuid tervitas Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste, kes mõtestas muuseumi tähendust ja tähtsust laiemas ajapeeglis. Ta meenutas muinsuskaitse algtõdesid ja kirjeldas uuema aja mõtteviisi olnusse põimumist.

Lennart Meri armastas kunagi rõhutada: kõik, millele on peale hinganud kõikvõimas Aeg, muutub – muinsuseks. Vanade asjade hulk on alati piiratud, neid ei saa kunstlikult juurde tekitada. Nõnda on ka oksjonitel ammuloodud kunstiteosed ja antiikesemed väga hinnatud, sest nad kannavad mingit vana, asendamatut hõngu ja sõnumit.

Lavassaare kitsarööpmelise raudtee muuseum. Foto Urmas Saard
Lavassaare kitsarööpmelise raudtee muuseum. Foto: Urmas Saard

Saatuse tahtel on Eestis säilinud aegunäinud raudteepärandit, mis on muuseumina koondatud Pärnumaale Lavassaarde, kuhu täna ulatub Pärnu linna piir. Seal on väärtuslikku veeremit, aga ka vana raudteed ennast. Seda kõike on hoitud ja säilitatud asjaarmastajate hoole ning visadusega. Kuid ajahammas teeb samas oma tööd armutult.

Tänane noor põlvkond elab peamiselt infotehnoloogilises olevikus, side minevikuga kipub hõrenema. Samas on ajalugu kinnitanud: tulevikku liikumisel on mineviku tugi asendamatu. Nii nagu on lastelastele asendamatu vanaisa-vanaema tugi.

Velliste kutsus kõiki osapooli – raudtee-ettevõtteid, kohalikke omavalitsusi ja ka pädevaid riigiasutusi – ühendama oma jõud, et säästa ning päästa tulevikule, meie pealekasvavale põlvkonnale Lavassaares asuv haruldane tehnikapärand. Iga väiksemgi samm selles suunas võib leida tulevikus tänulikke jätkajaid. Meie esivanemate pärandi kaitse on meie tuleviku kaitse.

Urmas Saard