Sindi Rocki juubelifestivali eelne kummardus

Vaata videoalbumit “Kummardus”

Sindi muuseumi töötaja Kiki Pärnpuu avaldab mõtet, et Sindi omab isepärast kuma: mitmeid asju on Sindis tehtud esmakordselt Eestis. Ja tööstuslinnana on temas arenenud omapärane mõtteviis, mida ei pruugi leida põllumajandusasulatest.

Ilme Prenge ja Valdur Prenge oma kodustuudios. Foto Prengede fotoalbumist
Ilme Prenge ja Valdur Prenge oma kodustuudios. Foto: Prengede perekonna fotoalbumist
Siiri Metsamägi, taustal lühiromaani Betoonhingede aegu (ilmunud autorinimega S. M. Rattiste) autori maalitud maal, mis leidis kasutust kaanepildi kujundamisel. Foto Urmas Saard
Siiri Metsamägi, taustal lühiromaani “Betoonhingede aegu” (ilmunud autorinimega S. M. Rattiste) kaanemaal. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Mind paelus, et inimesed tegelesid kirglikult oma hobiga ja tundsid sellest siirast rõõmu.[/pullquote]Raamatute toimetamisega ja kirjutamisega tuntust kogunud Siiri Metsamägi valmistas Sindi Rocki viiekümnendaks juubeliks ligemale tunnipikkuse videoalbumi, mis meenutab varalahkunud andeka põlise sintlase Valdur Prenge loomingut.

„Minu esmane kokkupuude Valdur Prenge abikaasa Ilme esitatud lauludega oli üheksa aastat tagasi. Ilme laulis koos minuga Pärnu naiskooris Leelo. Ükskord kutsusime teda koorilaagri jätkupeole tantsuks laulma ja pilli mängima Raeküla keskusesse. Meid külastas sõprusmeeskoor Tartumaalt Haaslavalt. Tookord valdas selline tunne, nagu oleksin neid laule varem kuulnud: mõnusad ja lihtsad, tantsuks sobivad ja sisukate sõnadega,” rääkis Pärnus elav ja töötav Metsamägi, endine muusikaõpetaja.

Talle tuli täieliku üllatusena, et kuuldud laulud kuuluvad laulja lahkunud abikaasa loomingusse. „Polnud võimalik, et ma oleksin saanud neid varem kuulda. Oma osa oli ka Ilme hea diktsiooniga esitusel, ta laulab puhtalt ja pingutuseta. Uuesti kuulsin sama muusikat eelmisel suvel, kui sattusin korterivahetuse ajal elama Ilme juurde Sinti.”

Tookord vajas veel Metsamägi hoolitsust kodune kass, kes piiras korteriotsingul valikuid. Igale poole kassiga üürilisi ei tahetud, aga Ilme nõustus võtma koos kassiga. Paraku ilmnes kassil, kes olnud tema lasteraamatu Nurrikute prototüübiks, sedavõrd tõsine haigus, et leidis jääva paiga Ilme koduaia mullas. „Ma olen ikka mõelnud, et kass mind Sinti Ilme juurde vedaski. Muidu oleksin võibolla Pärnusse sobiva üürikorteri leidnud. Elasin Sindis üle poole aasta ja sain Ilmega rohkem tuttavaks kui kooriaastatel ning Tori valla pealinn hakkas mulle väga meeldima.”

Ilme juures elades kuulati tihti neid lugusid. Metsamägi salvestas need enda arvutisse mõttega, et võibolla tahab kunagi veel uuesti kuulata. „Ilme jutustas huvitavalt nende loominguteest ja osalemistest festivalil Sindi Rock. Mind paelus, et inimesed tegelesid kirglikult oma hobiga ja tundsid sellest siirast rõõmu.” See paistab silma fotodeltki ja on kuulda salvestistes.

[pullquote]Ilme maja mõjus mullegi loominguliselt[/pullquote]„Ilme maja mõjus mullegi loominguliselt, kirjutasin seal oma lühiromaani „Betoonhingede aegu” lõpuni. Kui mul paluti juulikuus Tre Raadio hommikusaatesse kaasa võtta kuus soovilugu, siis valisin Valduri loomingu hulgast kui laiemale rahvale täiesti uudsed palad. Samal ajal sattusin õppima slaidiklipi tegemise programmi ja panin oma lõbuks need lood ritta ning otsisin pildid juurde.” Seejärel tekkis tal idee luua enda ilmunud raamatu jaoks reklaamiklipp ja palus Ilmelt kasutusluba hästi sobivale „Rännutee” laulule. „Kuna mulle klipi tegemine väga meeldis, sähvataski mõte, et võiks Valduri lugudest koostada avaliku veebialbumi.”

Ilme juures elades oli ta mõistnud, et naine soovib väga Valduri loomingut jäädvustada, kuid ei olnud tekkinud võimalusi loomingu noodistamiseks ja plaadistamiseks. „Algselt arvasin, et võiksime kokku panna näiteks kaheksa lugu ja paluda sõbrannadelt mõned originaalsed loodusfotod Sindist.” Lood on salvestatud süntesaatoriga aastatel 2002-2003 helikassetidele nende oma kodus. Hiljem on muusika kassettidelt ümber lindistatud plaatidele. „Mina sain klipi jaoks võtta helifailid nendelt plaatidelt,” selgitas Metsamägi. „Kui Ilme lood välja valis, jäi sõelale 18 lauluga tekkinud tervik, millest me ei soovinud mitte ühestki loobuda. Nii tekkis suurem vajadus fotode järele, et klipp ei tuleks liiga ühekülgne. Ilme leidiski inimesi, kes said aidata.”

[pullquote]videoalbum annab ülevaate Sindi muusikutepaari elutööst[/pullquote]Albumis kasutatakse perekond Prenge fotokogust pilte Sindi ja Pärnu muusikutest aastatest 1969–2019, kus on jäädvustatud ansamblid Vibro, Sindi Seltsimaja Bänd, Hermese Bänd, Mikser, Mix jpt. Metsamägi tänab inimesi, kes usaldasid enda tehtud fotosid veebialbumi valmistamiseks: Anne Kaar, Helen Parmen, Inga Kiiet, Kärt Saard, Ants Liigus, Jüri Tali, Marko Šorin ja Urmas Saard. Albumi koostaja on ka tänulik kõigile, kes fotodel näha. Metsamägi sai albumit tehes lähemalt tuttavaks Sindi linnaga, kus tema arvates oleks tore veeta oma vanaduspõlve.

Palusin muusikavideot kuulata ja öelda eriala valdava inimesena oma arvamuse Sindi muusikakooli direktoril Merike Teppan-Kolgil, kes on rocki linnast sirgunud viiuldaja.

Kuulates videosalvestise „Kummardus” materjali, olen väga meeldivalt üllatunud. Nii palju enda kirjutatud, esitatud ja salvestatud laule on sündinud ühe Sindis elava pere poolt.

Mäletan lapsepõlvest saadik Sindis muusikaga seoses Prenge nime, eriti hästi aga Ilmet. Olen alati imetlenud tema võluvat hääletämbrit. Ilme laulmine mõjub väga loomuliku ja pingevabana. Minu arvates on Ilme hääl säilinud väga heas vormis läbi aastakümnete.

Vaadates videot, meenuvad mulle Sindis tegutsenud bändid, kus Ilme ja Valdur kaasa tegid. Oli imeline aeg, kus lava täitsid muusikud, kes mängisid reaalselt pilli. Aastate möödudes on erinevatel põhjustel kahjuks valdavaks muutunud masinaga muusika tegemine ja see teeb kurvaks. Muusikast kaob see nn elav säde ja vahetu emotsioon ning seda on salvestusi kuulates tunda. Ka solistidel on sel moel keeruline anda endast ehedat emotsiooni.

Valduri laulude muusikaline materjal on mõnusalt mitmekesine. On erinevaid rütmifiguure, mõtlikult aeglast ja tujutõstvalt reibast meeleolu. Meeldiv on leida lisaks Valduri enda tekstidele tema lauludes ka tuntud luuletajate tekste.

Antud salvestust kuulates jääb kõrva väga puhas kahehäälne laul. Laulude esitused on solistide poolt täpsed ja veenvad.

Kuuldud laulude hulgas on hulgaliselt selliseid, mis vääriksid kindlasti uuesti salvestamist, kasutades seejuures elavat saatemuusikat, millest võiks valmida CD kõigile Prengede muusika austajatele.

Tänud tehtud suure töö eest ja inspiratsiooni ikka uue loomingu tarvis!

Merike Teppan-Kolk, Sindist sirgunud viiuldaja

„Eks masinamuusika kasutamise põhjuseks oli see, et uue sajandi algul ei olnud ansamblitel enam leiba,” arutles Metsamägi, kes ise on õppinud akordionit. „Aimates peatset lahkumist, püüdis Valdur tookord jäädvustada nii palju oma muusikat, kui suutis. Masinaga oli kõige kiirem ja kindlam talletusvõimalus. Väga meeldiv, et muusikainimene on leidnud sobivaid mõisteid Prengede loomingu analüüsimisel. Mullegi meeldiks kuulda neid laule mõne tänapäevase ansambli esituses, arvan, et Ilmelegi,” lisas Metsamägi.

Albumi valmimiseks kulus kolm kuud, kuna huvitavaid pilte tuli pidevalt juurde ja see nõudis alalist ümber tegemist. Valminud videoalbum annab ülevaate Sindi muusikutepaari elutööst, sealhulgas osalemisest Sindi Rockil. Kuna juba 12. oktoobril toimub Sindi rokifestivali juubel, siis tekkis iseenesestmõistetavalt tähtaeg, millal album veebi üles panna. Album kujutab justnagu avalikku kontserti Ilme ja Valduri loometeest ja on samas muusikutepaari kummardus oma muusika austajatele, ühtlasi ka austusavaldus viljehuvilistele inimestele, kes Sindi seltsimajas tegutsenud nii varasemalt kui nüüd.

Urmas Saard