Kaasahaaravad mustlasrütmid Kullamaa Kultuurimajas

„Mustlased on kirglikud inimesed ning nende rahvatants ja -muusika toob esile kirkaid emotsioone. Mustlaste pikk teekond Indiast Euroopasse, mis algas aastatuhat tagasi, on rikastatud paljude maade motiividega, mida nad läbisid, luues unikaalse heli ja pillimängu viisi,” ütleb Natalija Ilves, mustlastantsu ansambli AL SOL tantsutrupi asutaja, kunstiline juht ja koreograaf.

AL SOL Kullamaa. Foto Ernest Bondarenko
AL SOL Kullamaa. Foto: Ernest Bondarenko

[pullquote]Viimastel aastatel on ansambel võitnud Venemaal toimunud mitmel mustlasvilje festivalil laureaaditiitli[/pullquote]Suurepärase võimaluse mustlaste viljega tutvumiseks annab mustlastantsu ansambli AL SOLi koostatud folkloorikava „Romad: millenniumi kestev teekond“ 2019. aasta kontsertreis. Kontsertsari sai Eesti Integratsiooni Sihtasutuse toetuse, mille eesmärk on tagada ainulaadse ja professionaalse showprogrammi jõudmist erinevatesse Eestimaa paikadesse. Laupäeval, 19. oktoobril kell 17:00 saab nautida kontserti „Romad: millenniumi kestev teekond“ Kullamaa Kultuurimajas. Piletid on saadaval tund enne etenduse algust kohapeal.

Mustlastantsu ansambel AL SOL loodi 2006. aastal Natalija Ilvese poolt eesmärgiga säilitada ja arendada mustlaste folklooritantsu professionaalsel tasandil. Ansambel koosneb endistest professionaalsetest tantsijatest, keda ühendab sügav huvi mustlaste vilje vastu.

Viimastel aastatel on ansambel võitnud Venemaal toimunud mitmel mustlasvilje festivalil laureaaditiitli ning kahel korral on hinnatud nende esinemist hõbemedali vääriliselt Folkloortantsu Maailmakarikavõistlusel. AL SOL on esinenud Eestis, Lätis, Soomes, Venemaal ja Prantsusmaal ja nende tegevuse geograafiline ala laieneb pidevalt.

Rahvuslik showkava „Romad: millenniumi kestev teekond“ koostati koostöös silmapaistva laulja Rafael Sharafetdinovi (Moskva Gnesinski Muusikainstituut) ja kitarri virtuoosi Slava Bortsoviga (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia).

Konkreetselt selle kava jaoks valmistas tantsutrupi esitantsija ja asendamatu kostüümikunstnik Larianna Holm mitmeid uusi imelisi tantsukostüüme. Kontserdi jooksul näeb laval ligi 30 värviküllast kostüümi.

Showprogrammi esinemisest õhkub mustlasmuusikat ja -tantsu ning nende soov on oma kirge publikuga jagada!

Urmas Saard