Kiik annab Tapiku külaelule uut hoogu

Põltsamaa vallas Tapiku külakeskuses valmis uus kiik, mis juba esimese kuuga võitnud populaarsuse erinevas vanuses inimeste hulgas ja toonud kohalikku ellu mõnusat elevust. Kiik meisterdati ja pandi paika Tapiku Külade Seltsi algatusel.

Tapiku kiik. Foto Külauudised
Tapiku kiik. Foto: Külauudised

Lõõgastumine ja koosolemine kiigel on Tapiku kandis läbi aegade populaarne olnud. Tegus pensionär Evald Martjan mäletab Tõivere küla kiike, mis sai ehitatud ja paigaldatud 1968 aastal. Esimesele kiikumisele tuli palju rahvast ümberkaudsetest küladest. Kui mitmed toonased noored mehed kaheksakümendatel sõjaväest tulid, ehitas Martjan koos nendega kiige Tapiku küla keskele. „Tehnikat siis polnud. Kõik postid tuli jõuga püsti ajada,” rääkis kiigemeister.

Kohalikud mehed meisterdasid Tapikule kiige ka 2005. aastal. „Tänaseks olid selle kiige tugipostid juba mädanemisohus,” ütles Tapiku Külade Seltsi juhatuse liige Hiie Nugis. Täpselt selle kiige kohapeale ehitati ka uus kiik. „Kõik tööd tegid kogukonna liikmed vabatahtlikult. Kiigelaudade ostmiseks saime kasutada ka külaseltsi raha. Ehitamisel mõeldi ohutusele – sellele, et kiigelt maha ei kukutaks. Tööle tulid appi kunagised tapikulased, kes praegu elavad mujal.”

„Rahvas võttis kiige väga hästi vastu. Jaaniõhtul, esimesel kiikumispäeval, oli kiikumas rohkesti täiskasvanuid, eriti palju aga lapsi. Kiike tuldi uudistama ka Kalanast, Kütimäelt, samuti Põltsamaalt. Küllap saab kiigest meie kodukandis üks südameid liikuma panevaid jõude,” arvas külade seltsi juhatusse liige Eda Kasar. „Kiikuma on meile oodatud kõik. Nii omakandi inimesed kui ka kaugemalt tulijad,” lisas ta.

Suur osa Tapiku Külade Seltsi energiat kulub praegu külakeskuse maja uuendamisele. Seal, kus enne oli raamtukogu, käib Kohaliku Omavalituse Programmi rahadega külaseltsi uute ruumide remont. Võrreldes varasemaga tulevad need avaramad. Paigaldatakse liigutatav vahesein, mis vajadusel võimaldab ruumi suuremaks teha. Raamatukogu asub nüüd endises seltsi ruumis.
„Ootame inimesi kodukandist, lähemalt ja kaugemalt oma sündmustele. 17. august tuleb kohvikute ja teatripäev. 12. oktoobril korraldame teist aastat kõrvitsafestivali. Siis toimub kõrvitsate lõikamise võistlus, kõrvitsate ja kõrvitsatoitude näitus. Nii tasub huvilistel juba festivaliks valmistuma hakata,” ütles Hiie Nugis, kes samuti kuulub külaseltsi juhatusesse.

Jaan Lukas