Heli Telman: lugemine ärgitab lugemissoovi

Kogu õppeaasta kestnud ja neil päevil lõppev rahvusvaheline lugemisprojekt „Meie Väike Raamatukogu” innustas esimese ja teise klassi lapsi lugema, tutvustas oma kodumaal tuntud, kuid teistes Euroopa riikides vähem teatud kirjanikke ja illustraatoreid.

Rahvusvahelises lugemisprojektis Meie Väike Raamatukogu osalenud Sindi gümnaasiumi 1B klass. Foto Heli Telman
Rahvusvahelises lugemisprojektis “Meie Väike Raamatukogu” osalenud Sindi gümnaasiumi 1B klass. Foto: Heli Telman

[pullquote]Raamatutest arvati laste lemmikuks Sloveeni kirjaniku Koreni „Keeda mulle üks muinasjutt”[/pullquote]Lisaks Eestile osalesid projektis koolid, raamatukogud, kirjastused Lätist, Poolast ja Sloveeniast. „Kooli ainetundide rikastamise ja õpilaste lugema õhutamise kavaga ühines ka Sindi gümnaasium, Õppeaasta jooksul lugesime läbi kuus lasteraamatut,” rääkis 1B klassijuhataja Heli Telman. Raamatute loetelus oli „Lumivalge ja süsimust”, autor Hilli Rand Eestist; „Ärajäänud avastus”, Mārtiņš Zutis Lätist; „Kallista mind!” ning „Muna või kana?”, Przemysław Wechterowicz Poolast; „Keeda mulle üks muinasjutt!”, Majda Koren Sloveeniast ja „Võlusõrmus”, Peter Svetina samuti Sloveeniast. Iga projektis osalenud klass valis ise lugemise ja tegevuste läbiviimise ajakava.

„Võtsime 1B klassi tunniplaani eraldi tunni selle projektiga põhjalikult tegelemiseks. Mina lugesin õpetajana raamatu lastele ette ja siis asusime tegelusvihiku ülesandeid täitma. Ülesanded olid arendavad, mitmekülgsed ja põnevad. Iga raamatu tegevustega kaasnes auhinnamäng, millest meie klass osa võttis,” selgitas Telman, kelle sõnul panid mitmed tegevused terve klassi fantaasia tööle. Neist kasvasid välja juba uued ülesanded ja tegevused. Tegevused hõlmasid erinevaid õppeaineid. Mõne teema kohta valmis tänu lahketele abilistele ka video. Klassi tegemised leidsid järjepidevat kajastamist kooli kodulehel.

Raamatutest arvati laste lemmikuks Sloveeni kirjaniku Koreni „Keeda mulle üks muinasjutt”. „Meie jaoks suursündmuseks kujunes kohtumine lemmikraamatu autoriga Sindi gümnaasiumi aulas.”

Telmani hinnangul ilmnes töökäigus, et tegemist oli hästi huvitava ja õpetliku projektiga, mis arendas lastes erinevaid oskusi. „Lugemine muutus põnevaks ja ärgitas lugemissoovi.”

Urmas Saard

Samal teemal:

Majda Koren (paremal) ja Katrin Reinmaa kohtumisel Sindi gümnaasiumi õpilastega. Foto Urmas Saard

 

 

 

Majda Koren: koren tähendab porgandit