Sindi esimene inimene ehk tuntud inimene Sindi linnaraamatukogus

Ega me täpset aega enam ei mäleta, aga see pidi olema 2008. a helmekuu paiku. Olime kahekesi Kärdiga jõudnud vana aasta sees enamvähem hästi uude elupaika sisse seada ja alanud aasta meelitas Sindit avastama kodutänavast kaugemal ringil.

Heidi Vellend, tuntud inimene Sindi linnaraamatukogus Foto Urmas Saard
Heidi Vellend, tuntud inimene Sindi linnaraamatukogus. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Kui meenutuste kilde kokku noppides tunnistasime, et täpset aega ei mäleta, siis vahetult enne loo avaldamist torkas pähe kahtlus[/pullquote]Tagantjärele on isegi ebamugav tunnistada, et ümberasumisel Pärnust Sinti olid eelteadmised väikelinna kohta äärmiselt napid. Päris ausalt öeldes koguni olematud. Ei teadnud isegi seda, millist tänavatpidi jookseb Linnuriigis Sindi ja Paikuse vaheline piir, ega sedagi, et tiheasustusega Viira linnaosa külje all asuv Helmondi puhketare ei asugi Sindis. Pidasime siis Kärdiga aru, et kust otsast hakata linnaga tutvuma, kui ei tea isegi Sindi algust ja lõppu. Õnneks tabas hüva nõu meid mõttelt seada sammud kõigepealt Sindi muuseumisse, mis asub üsna linna keskpaigas.

Nii juhtuski, et ühel muljetavaldavalt meeldejääval päeval vajutasime veidi raskelt liikuva ukse linki. Juba hetk hiljem tervitas eeskojas põneval pilgul uudistavaid saabunuid sõbralikult naeratav inimene, kes kuulas tähelepanelikult meie küsimise ära. Andsime teade, et oleme uusasukad, kes soovivad tutvuda linna mineviku ja olevikuga.

“vajas hiljem endalegi selgitamist

Muuseumi juhataja Heidi Vellendi ees seistes tajusime kohtumist linna esimese inimesega. Mida see täpsemalt tähendas, vajas hiljem endalegi selgitamist. Teadsime ju mõnda Sindis elavat inimest juba varemgi, ka meie tütar oli äsja otsustanud ennast selle linnaga siduda. Kummaline küll, et ei teeninduse töötaja ega linnaametnik, ka mitte hiljem linnapeaga kohtumine pole visandanud meelevaldset ettekujutust inimesest, keda kohtasime Sindis kõige esimesena. See on huvitav mõttetera, et uustulnukate jaoks võiks keegi teiste kohatud linnakodanike hulgast olla esimene. Aga nii see on ja sellest müstilisena näivast tundest ei saa ja polegi tarvis vabaneda.

Põhjus näib peituvat mäluasutuses ja juhi isiksuses, kes seob asuala möödaniku tänase päevaga ühte kimpu ja esindab sellisel viisil mälu ning museaalide abil kogukonda. Muuseumi tähendust ja igapäevast vajadust aitab mõista näide lähiminevikust. 2010. a oli Sindi linnavalitsuses palju inimesi vahetunud. Muusemi juhataja muretses, et mitmed volikogu liikmed polnud leidnud teed muuseumisse, aga just nemad rääkisid mäluasutuse teemal kõige häälekamalt. Tookordne abilinnapea Marko Šorin märkas, et uued töötajad ei pruugi Sindi ajalugu tunda ja tegi linnapeale Anu Vassvikule ettepaneku muuseumi ühiskülastuseks. Mõte toimis ja külastus tehti ära.

[pullquote]Piinlikku teadmatust saime varjata nutika leidlikkusega[/pullquote]Kui Sindi kooliõpilane jätaks vastamata, kes on tema kodulinnast võrsunud Julius Friedrich Seljamaa, siis oleks tegemist kahetsusväärse teadmatusega. Sama näotu oleks lugu siis, kui keegi Sindi inimestest kehitaks õlgu Johann Christoph Wöhrmanni nime kuuldes. Piinlikku teadmatust saime varjata nutika leidlikkusega, kui asetasime Sindiga tutvudes esimese asjana jala muuseumi ukse vahele. Mäletame hästi kuuldud sütitavaid sõnu Wöhrmanni büsti juures, samuti tärkavat huvi vaimult rikka ja vaatelt kauni Sindi vastu.

Arvame, et sääraseid meenutustest kogutud mõtteid on paslik jagada just peatselt lõppeval 2018. aastal, mis kuulutatud Euroopa kultuuripärandi aastaks ja päeval kui Sindi linnaraamatukogus teenindas külastajaid tuntud inimene Sindi mälukeskusest.

Nagu etteteadvalt hoolitses Heidi meie tookordsel esimesel külastusel ka võimaliku aastatega tuhmuvate mälestuste värskendamise eest. Kui meenutuste kilde kokku noppides tunnistasime, et täpset aega ei mäleta, siis vahetult enne loo avaldamist torkas pähe kahtlus, et tegelikult on täpne aeg siiski kenasti kõvade kaante vahele talletatud. Meie lahkudes saime kaasa Aadu Musta koostatud raamatu „Sindi linn ja 1. detsembri nimeline vabrik 1833-1983”, mille valgele esilehele kirjutatud pühenduses on öeldud järgmist: „ Alati on Sindi Muuseumisse oodatud tõsised ajaloohuvilised! Edasisi meeldivaid kohtumisi!” Heidi Vellendi allkirja ees kuupäev 28. 01. 2008.

Urmas Saard & Kärt Saard

Samal teemal:

Eneli Arusaar, tuntud inimene Sindi linnaraamatukogus Foto Urmas Saard

 

 

 

Eneli Arusaar, tuntud inimene Sindi linnaraamatukogus

Merike Teppan-Kolk Foto Urmas Saard

 

 

 

Merike Teppan-Kolk kohtus Sindi lugejatega

Hans Miilberg Sindi raamatukogus Foto Urmas Saard

 

 

 

Hans Miilberg, tuntud inimene Sindi Linnaraamatukogus