Võrratu Võnnu muusikakooli esinemine Sindis

Rahvusvahelise heategevusorganisatsiooni Y’s Men Pärnu klubi kutsel väisavad Võnnu muusikakooli puhkpilliorkester ja kandleansambel Pärnut ja Pärnumaad. Esimese rahvusvahelist muusikapäeva tähistava kontserdi andsid täna õhtupoolikul Läti külalised Sindi seltsimajas.

Ilze Žwarte ja Ieva Lapšane, Võnnu muusikakooli kontsert Sindis Foto Urmas Saard
Ilze Žwarte ja Ieva Lapšane, Võnnu muusikakooli kontsert Sindis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Bravo, bravissimo, magnifico, fantastico![/pullquote]Kontsertkava esimesel poolel mängisid kandlelugusid õpetajad Ilze Žwarte ja Ieva Lapšāne ühiselt oma õpilastega. Puhkpilliõpetaja Aivars Radzins juhatas mitmekümne liikmelist orkestrit. Kogu kontsertkava ära kuulamise peale kinnitasid mitmed muusikasõbrad, et kuuldu oli võimas. Et oma tänulikkust veelgi täpsemalt väljendada, öeldi kontserdilt lahkudes rahvusvaheliselt paremini mõistetavamalt: „Bravo, bravissimo, magnifico, fantastico!” Aivars Radzins rääkis, et sarnane esinemine oli Võnnu muusikakoolile Eestis esmakordne. Kuigi kuuljaid võinuks oluliselt rohkem olla, ütles dirigent leplikult, et küllap taheti kaunil sügispäeval niisama looduserüppes jalutada või koduaias toimetada.

Pärnu Raeküla Vanakooli keskuses tegutseb rahvusvaheline heategevusorganisatsioon Y’s Men Pärnu klubi, mille peamisteks tegevussuundadeks on vähemate võimalustega perede abistamine ja Vanakooli keskuse toetamine rahvusvahelise koostöö arendamise kaudu. Esimesel juhul toetatakse Vanakooli keskuses tegutsevat noortekeskuse huvitegevuse võimaldamist.

„Juba paar viimast aastat viiakse läbi heategevusloteriisid, mille tuluga soetatakse noortekeskuse huvitegevuseks õppevahendeid, muusikainstrumente, laagrite toitlustamiseks toiduaineid ja vajadusel makstakse õpetajatele väikest juhendajatasu,” rääkis keskuse juhataja Piia Karro-Selg. „Näiteks eelmise nädala reedesel heategevuskontserdil kogusime 100 eurot ja loomulikult saime ülisuure positiivse elamuse.”

tänane tasuta kontsert Sindi rahvale oli osa Y’s Men Pärnu klubi tegevusest

Rahvusvahelise koostöö valdkonnas on kujunenud omanäoliseks kontsertelamuseks rahvusvahelise muusikapäeva tähistamine, kusjuures Sindis alanud ja teistes kontsertpaikades jätkuv muusikasündmus on arvult neljas. Kahel esimesel aastal esinesid nii keskuses kui ka erinevates Pärnu linna ja maakonna koolides norra muusikud, teisel lisandus muusik Walesist ja mullu esinesidki vaid waleslased.

Aivars Radzins, Võnnu muusikakooli kontsert Sindis Foto Urmas Saard
Aivars Radzins, Võnnu muusikakooli kontsert Sindis. Foto: Urmas Saard

Lisaks tänasele esinemisele on pühapäeval ja esmaspäeval toimuv Võnnu muusikakooli kontsertreis Pärnus ja Pärnumaal justkui eelmise aasta Läti teemanädala jätk. Pühapäeval annavad lätlaste orkester ja kandlemängijad rahvusvahelise muusikapäeva ja Raeküla seltsi 17nda sünnipäeva auks keskpäevase kontserdi Raeküla Vanakooli keskuses ning esmaspäeval rõõmustavad kandlemängijad Mai ja Waldorfi koole ning orkester astub üles Ülejõe ja Rääma põhikoolides.

„Y’s Men klubi rolliks on selle liikumise võrgustiku vahendusel erinevate kontaktide loomine, samuti rahvusvaheliste kontsertreiside korraldamine nii pärnakatele välismaal kui erinevatele väliskülalistele Eestis. Haare on suhteliselt lai,” selgitas Karro-Selg. Ka tänane tasuta kontsert Sindi rahvale oli osa Y’s Men Pärnu klubi tegevusest.

Rahvusvahelise muusikapäeva tähistamise traditsiooni algatas 1975. aastal viiuldaja Yehudi Menuhin, Rahvusvahelise Muusiknõukogu tollane president. Muusikapäeva peetakse iga aasta 1. oktoobril.

Urmas Saard