Mustvees valitakse „Kolla kaalikat”, peetakse laata ja laulupidu

Laupäeval, 22. septembril leiab aset Mustvees sügislaat „Peipsi Kolla”, selle raames nunnu konkurss Kolla Kaalikas ja Mustvee valla kultuurikollektiivide laulu- ja tantsupidu „Kui me Eesti viisi kokku saame”.

Diana Siirak, Mustvee valla laulu ja tantsu peo üks korraldajaid rahvakultuurispetsialist Foto erakogu
Diana Siirak, Mustvee valla laulu- ja tantsupeo üks korraldajaid rahvakultuurispetsialist. Foto: erakogu

[pullquote]„Kui me Eesti viisi kokku saame” algab kell 11:45 rongkäiguga Mustvee vallamaja eest.[/pullquote]„Laadapäeva hommikul heisatakse linna keskväljakul Mustvee laadalipp, mille kujundaja on Jõgeva valla sümboolika looja Marju Pottisepp,” ütles Mustvee kultuurikeskuse juhataja Laidi Zalekešina.

„Teoks saava Peipsi pealinna nunnu konkursi „Kolla kaalikas” põhimõte on, et tood oma aiast erilise puu- või köögivilja, kas erilise kujuga kurgi või kartuli või hiiglasliku kõrvitsa. Mõistagi võib tuua marju, õunu ja puuvilju,” selgitas Zalekešina.

„Loomulikult müüakse laadal Peipsi köögivilju – sibulat, küüslauku, juurvilja, samuti kalatooteid, mett. Marjamüüjad on kohal jõhvikate, mustikate, pohlade ja seentega, kusjuures avatud on ka kohvik Sada ja seened Kaubeldakse ka käsitöö, vanavara ja tööstuskaupadega,” rääkis teenekas laadakorraldaja Elle Palm. Kauplejaid tuleb tema sõnul lisaks Peipsimaa erinevatele paikadele Ida-Virumaalt, Põlvamaalt ja teistestki Eestimaa nurkadest, aga ka Lätist ja Leedust.

Mustvee_Laat_logo_var2Piirkonna laulupeotraditsioon sai Mustvees alguse möödunud aastal veel enne viie omavalitsuse ühinemist Mustvee vallaks. „Tänavune laulpidu peakirjaga „Kui me Eesti viisi kokku saame” algab kell 11:45 rongkäiguga Mustvee vallamaja eest. Peatänava äärde oodatakse kõiki peolistele lehvitama,” teatas Laidi Zalekešina.

Mustvee kultuurikeskuse rahvakultuurispetsialist Diana Siiraku sõnul osaleb laulupeol 16 kollektiivi Mustvee linnast, Avinurme, Lohusuu, Kasepää-Raja ja Kääpa-Voore piirkonnast. „Repertuaar on uuenenud, kollektiivid esitavad igaüks kaks laulu või tantsu. Esmakordselt esineb suurema rahva ees Raja Vabaajakeskuse naisansambel Nadežda,” tutvustas Siirak esinemise kava.

„Kultuurisündmuse kõrghetkedeks on kindlasti peo algus, kui kollektiivid sammuvad rongkäigus laululavale ja peo lõpp, kui kõlab ühislauluna Raimund Kulli “Kodumaa”. Meie pidu on pühendatud Eesti Vabariik 100le,” ütles Mustvee valla kultuurielu eestvedaja Laidi Zalekešina.

Jaan Lukas

← Mustvee laatade sümboolika