Sadalas avati Kõlakoda koos lipuväljaku ja tulealtariga

Tänavuse suve üheks väärikamaks ja emotsionaalsemaks sündmuseks Jõgevamaal võib pidada kõlakoja, lipuväljaku ja tulealtari pidulikku avamist Sadala rahvamaja kõrval ja sellega kaasnenud rahvapidu.

Sadalas avatud Kõlakoda koos lipuväljaku ja tulealtariga Foto Ellar Sügiste
Sadalas avatud Kõlakoda koos lipuväljaku ja tulealtariga. Foto: Ellar Sügiste
Sadala tulealtari süütamine Foto Ellar Sügiste
Sadala tulealtari süütamine. Foto: Ellar Sügiste

[pullquote]Kirikukell, mis on nagu poolik või poolenisti maa sisse vajunud, heliseb ja kõlab täies võimsuses ja suurepärases akustikas.[/pullquote]Tuntud ja tunnustatud inimesed avaldasid Külauudistele arvamust, et Sadala Külade Seltsi eestvedamisel teoks saanud ettevõtmine loob kultuuri- ja seltsielu edendamiseks uued võimalused mitte ainult kogukonna vaid märksa suuremalt tasandilt vaadatuna.

Jõgeva vallavolikogu liige ja Jõgeva Kammerkoori dirigent Margus Kask ütles, et juba esimesel proovil enne avapidu kõlasid laulud Sadala kõlakojas suurepäraselt. „Sadala Külade Selts eesotsas Pille Tutiga on tõestanud, et mõtteerksuse, tahtejõu ja järjepidevusega on võimalik paljugi korda saata ka rahvaarvult suhteliselt väikeses külas.”

Margus Kase sõnul sobiks Sadala nüüd hästi ka Jõgevamaa laulupeo korraldamiseks. „Kõlakoda annab võimaluse maakonna suursündmuste korraldamiseks, muusikaalase ja loodusainete õuesõppe läbiviimiseks paikkonna kooli-ja lasteaialastele,” lisas omavalitsuse ja kultuuritegelane.

„Kõlakoda, lipuväljak ja tulealtar mõjuvad silmale tõeliselt kaunilt. See kõik on fantastiline. Ka pingid pealtvaatajatele on esteetilise väljanägemisega, ühtlasi mugavad istumiseks. Ettevalmistused ehitustöödeks ja tööprotsessi korraldamine nõudis kahtlemata palju vaeva. Sadalas on aga inimesed, kes viitsivad ja teevad,” ütles muusikaõpetaja ja koorijuht Maret Oja. Tema juhatamisel laulis avapeol segakoor „Kuus õuna „ Palamuselt. „Sadalas on laulmiseks igati head tingimused. Pole ohtu, et ühes servas olevad lauljad kaugemal seisjaid ei kuule.“

Kõlakoja avamispeol osalenud Eesti Vabaõhumuuseumi segakoori dirigent ja ajaloolane Elo Lutsepp märkis, et Sadala kõlakoda ja sinna juurde kuuluv lipuväljak tulealtariga loob motiivi mitte ainult kultuuri tarbimiseks vaid loomiseks. „Kui maal on võimalus erineva põlvkonna inimestel tegeleda kultuuriga, siis külad naljalt tühjaks ei jookse,” ütles Elo Lutsepp.

Rahvatantsuõpetaja, mitmete rühmade juhendaja, Ullo Toomi auaadressi laureaat Virve Muser on arvamusel, et Sadala Kõlakoda moodustab rahvamaja parklaga koos nagu koduse taluõue, kus kõik on hästi kuulda ja näha. „Tantsu kohapealt on kõlakoja esine nagu rohkem vaatajaga ühel tasapinnal olev lava, tantsivale rühmale väga hea suurusega. Kogu ala avab erinevaid huvitavaid võimalusi, kindlasti hakatakse edaspidi kõiki neid võimalusi kasutama. On väga tänuväärne, et üks maakoht on sellise suurepärase kultuuritegemise koha poolest rikkam,” lausus ta.

Sadala Külade Teatri trupijuht Valdi Reinas, kes juhtis avapidu koos lastetrupis näitlemist harrastavate lastega, ütles: „Näitetrupi poisid ja tüdrukud nõustusid kohe avatseremoonia kordaminekule kaasa aitama ja võtsid ülesannet tõsiselt. Mulle tundus, et nad said väga hästi aru, et tegemist on väga tähtsa ja olulise sündmusega kogukonna jaoks. Tulevaste laulu-tantsu-pillimängu ja näitemängu etenduste jaoks on valmis saanud suuri võimalusi pakkuv mängukoht. Kasutada on nii lava kui ka selle esine plats ja lisavõimalusi annab kogu ümbrus koos lipuväljaku ja tulealtariga. Kõlakojal on sedavõrd suurepärane akustika, et kaare all rääkides saab hakkama ka ilma mikrofonideta.

[pullquote]Järgmised sündmused Sadala rahvamajas ja kõlakojas toimuvad selle nädala laupäeval Avatud Külaväravate aegu ning teisipäeval rahvamuusikaansambli Tuustar ja Curly Stringsi kontsert[/pullquote]Jõgeva vallavolikogu rahanduskomisjoni aseesimees Terje Rudissaar arutles nii: „Kui kogukond on soovinud midagi sellist luua nagu kõlakoda, lipuväljak ja tulealtar, siis see on ainult positiivne. Vald on rahva teenimiseks, seega kui rahvas on rõõmus ja tegutsemise tahteline, siis on see meie vallale ainult plussiks. Nii lahe, et on inimesed, kel “säde” silmis ja indu edendada kogukonna elu! Kindlasti annab valminud kompleks väljundeid ürituste läbiviimiseks ja atraktiivsemaks korraldamiseks erinevatel aastaaegadel.”

Rudissaar märkis, et avamisüritusel, siis paistis laulukaar silma oma väga erilise kujunduse poolest. Kirikukell, mis on nagu poolik või poolenisti maa sisse vajunud, heliseb ja kõlab täies võimsuses ja suurepärases akustikas. Kogu haljastus oli täiendamas seda efekti. Lipuväljak – majesteetlik veidi tagaplaanil ja väga kena ning komplekti sulanduv tulealtar. Ära oli kasutatud kogukonnamaja kõrval olev maa-ala, mis on korrastatud. Oli tunda inimeste tegutsemise tahet ja suurt südant kogu kompleksi rajamisel”.

„Kõlakoja kõla on suurepärane. Rahvale on vaatamiseks valgust ja istumiseks pingid. Kindlasti olen valmis minema esinema ka tulevikus, sest laulda on selles kõlakojas hea ja kerge, „ ütles Terje Rudissaar , kes laulab ka segakooris „Kuus Õuna”.

Jõgeva vallavolikogu istungil, kus ühehäälselt otsustati Sadala Kõlakoja, lipuväljaku ja tulealtari omaosaluse katmine, kiitis kogukonna algatust ja pealhakkamist ka rahanduskomisjoni esimees Peep Põdder.

Sadala laululava-kõlakoda, lipuväljak Eesti Vabariigi, Euroopa Liidu, Jõgeva maakonna, Jõgeva valla ja Sadala Külade Seltsi lippudega ja kaasaaegne tulealtar on Seltsi kingitus oma kogukonnale ja Eesti Vabariigi sajandaks aastapäevaks.

Sadala Külade Seltsi esinaine Pille Tutt koos Seltsi liikmete Vilja- Mari Luhalaidi ja Tiina Ivaskiga tänas ehitajaid, tegijaid, toetajaid ja avasündmusel esinejaid Ave Alavainu sõnadega: „Kõigel, mis loodud, on looja hinges, iseenesest ei sünni midagi.”

Järgmised sündmused Sadala rahvamajas ja kõlakojas toimuvad selle nädala laupäeval Avatud Külaväravate aegu ning teisipäeval rahvamuusikaansambli Tuustar ja Curly Stringsi kontsert.

Jaan Lukas

Samal teemal:

Sadala kõlakoda ehitusjärgus Foto Sadala Külade Selts

Haldusreformijärgsesse Jõgeva valda rajas esimese kõlakoja Sadala Külade Selts