Pildigalerii: Endla Seltsi 140. aastapäeva kontsert-rännak „Meie Endla“

Täna tähistas Pärnu segakoor Endla oma 140. juubelit kontserdiga, mille eest muusikasõbrad pileti eest maksma ei pidanud.

↑ Neis hoonetes on Endla tegutsenud. Fotod Marko Šorini kogust ↑

Segakoor Endla 140 juubelikontserdil Pärnu Endla teatri laval Foto Urmas Saard
Segakoor Endla 140. juubelikontserdil Pärnu Endla teatri laval. Foto: Urmas Saard

Päevasündmuse erilist pidulikkust rõhutasid teatrihoone paraadnat kaunistavad sinimustvalged lipud.

Endla teatri fuajees oli suur punane kast, mis meelitas uudistajaid lähemale astuma. Kasti kaanes olevad viis pilu võimaldasid annetajatel ise valida, mida soovitakse toetada: 1. Endla 150; 2. Dirigendikepp; 3. Igaühele oma…; 4. Hääleteritaja; 5. Pidu Endla sõpradele. Kellel sularaha polnud, võib seda teha ka järgnevatel päevadel Lauluselts Endla MTÜ arveldusarvel EE941010902023153006.

Kontserdi õhtujuht oli Romet Nael, kes nimetas ennast koolitajaks. Segakoori esinemised vaheldusid Naela pajatuste ja Endla teatri näitlejate etteastetega. Laval janditasid, naerutasid ja rääkisid ka päris asjalikku juttu Ago Anderson, Ott Raidmets, Lauri Mäesepp ja Meelis Rämmeld. Samade meestega vestles laval ka Eha Kard, kellel oli Endlaga seonduvalt palju huvitavat ja naljakat meenutada. Lavastaja oli Peeter Tammearu.

Kontserti dirigeerisid Kadri Põder ja Mareks Lobe. Avalauluks oli Karl August Hermanni „Kungla rahvas“. Esitusele tuli taas Gennadi Podelski viisistatud Juhan Liivi sõnadel „Pilved sõudvad“, mille helilooja pühendas 1960. aastal spetsiaalselt Endla koorile. Pärt Uusbergi päris uus lugu „Uneta öö“ oli täna esmaettekandel ja pühendatud Endla 140. juubelile. Tuled hämardusid ja lauljate käes hakkasid süttima järgemööda tulukesed, kui „Uneta öö“ õrnad viisid üle vaikiva saali levisid.

Kontserdi lõppedes järgnesid õnnitlused. Esimesena õnnitles juubilari Pärnu abilinnapea Marko Šorin, kes tsiteeris 1928. a 9. juuni Pärnu Päewalehte, mille esikülje jutuks oli „Poolesaja-aastane Endla“, märkeid Pärnu seltskondliku elu sünnist ja arengust. Šorin kinkis Pärnu linna poolt pildi, millel näeb 1911. a valminud Endla seltsimaja originaalfotot. „On ju Pärnu tunnuslause Pärnu – EW sünnilinn ja selline kingitus aitab jutustada seda lugu,“ ütles Šorin kingitust üle andes.

Jalutussaalis pakuti kõigile kontserdikülastajatele suurt torti, millest jätkus parasjagu kõigile.

Urmas Saard

Samal teemal:

Kadri Põder, Endla  segakoori dirigent Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnu segakoor Endla tähistab 140. sünnipäeva