Eesti-Läti noorte automudelismi juhtrajasõidu sõpruskohtumine Sindis

14. aprillil kogunes Sinti 34 noort juhtrajasõitjat Eestist ja Lätist. Eestit esindasid 8 noort ja Lätit 26 noort. Eestist olid noored esindatud Äksist, Sindist ja Jõõprest. Lätist tuldi kohale Limbažist, Valmierast, Rujienast ja Mazsalacast.

PR-32 karikavõitjad Vasakult Everts Hemmelis, Karmen Mets, Kristaps Vladimirovs, Kristians Lusis, Rainers Metluks, Adrians Cokans, Sebastian Roosaar
PR-32 karikavõitjad: Vasakult Everts Hemmelis, Karmen Mets, Kristaps Vladimirovs, Kristians Lusis, Rainers Metluks, Adrians Cokans, Sebastian Roosaar

Kuna Lätis tegeldakse selle alaga organiseeritult Haridusministeeriumi tasemel, siis on loomulik, et harrastajate hulgas on kordades rohkem noori, kui meil. Sellest ka sellised osavõtunumbrid! Uksed avasime kell 8.00 ja õige pea saabusid ka esimesed külalised. Loomulikult võeti kohe kohad sisse raja ääres, et võimalikult palju enne võistlust harjutada. Kavas olid klassid: N-14; PR-32 ja PR-24.

N-14 klassis tegi rõõmu see, et võrreldes eelmise aastaga oli osalejaid üheksa võrra rohkem ja võistlus toimus kolmes grupis. Aja kokkuhoiuks jagati võistlejad gruppidesse ilma kvalifikatsioonisõitudeta. Meilt osalesid selles klassis Karin Mets Jõõprest, Sebastian Saks ja Valter Teivejõe Äksist ning Sebastian Roosaaar Sindist. Põhilised sündmused toimusid B grupis. Karin pidas maha pingelise duelli Läti noormehe Everts Hemmelisega Valmierast. Juba esimese sõiduga sai Karin neljaringilise edu, kuid ka Everts ei andnud veel alla. Järgmised sõidud läksidki väga tasavägiselt: kord oli Karin parem ühe ringiga, kord sõitis ringi rohkem Everts. Pinge püsis lõpuni, kuid Karin suutis saavutatud algedu hoida ja võitis selle grupi neljaringilise eduga Evertsi ees. A grupis pidasid lahingu maha kaks Sebastiani. Mõlemad sõitsid tasavägiselt 4-5. kohal, kuid kahe viimase sõiduga kaotas meie Sebastian sõiduhoo ja taandus lõppkokkuvõttes 7. kohale. Võitis A grupi Sebastian Saks, kuid jäi lõppkokkuvõttes siiski 4. kohale. Karikad jagati välja kaheksale esimesele alljärgnevalt:

1. Karin Mets, Eesti – 222 ringi
2. Everts Hemmelis, Läti – 218 ringi
3. Rainers Metluks, Läti – 206 ringi
4. Matiss Pukulauks, Läti – 199 ringi
5. Sebastian Saks, Eesti – 198 ringi
6. Kristians Lusis, Läti – 194,56 ringi
7. Sebastian Roosaar, Eesti – 194,24 ringi
8. Henrijs Pilskungs, Läti – 192 ringi

PR-32 klassis osales 13 võistlejat. Eestis seda klassi ei sõideta, kuid oleme Sinti soetanud viis selle klassi mudelit. Meilt startisid selles klassis Andy Aron ja Sebastian Roosaar Sindist ning Karmen Mets Jõõprest. Andy ja Karmen sõitsid B grupis ja sõitsid teiste eest puhtalt ära. Võidu võttis Andy kolmeringilise eduga Karmeni ees. A grupis võistles Sebastian selles klassis esimest korda. Vaatamata sellele võistles ta tublilt ja saavutas üldarvestuses kuuenda koha, mis oma korda tähendas, et kuni 14-aastaste arvestuses saavutas ta tubli kolmanda koha. Karikad jagati välja viiele esimesele üldarvestuses ja kuni 14-aastaste arvestuses alljärgnevalt.

Üldarvestuses:

1. Andy Aron, Eesti – 154 ringi
2. Karmen Mets, Eesti – 151 ringi
3. Kristaps Vladimirovs, Läti – 139 ringi
4. Everts Hemmelis, Läti – 135 ringi
5. Kristians Lusis, Läti – 134 ringi

Kuni 14-aastaste arvestuses:

1. Everts Hemmelis, Läti – 135 ringi
2. Kristians Lusis, Läti – 134 ringi
3. Sebastian Roosaar, Eesti – 128 ringi
4. Rainers Metluks, Läti – 114 ringi
5. Adrians Cokans, Läti – 111 ringi

Päeva lõpetas PR-24 klass, kus osales samuti 13 võistlejat. Seekord sõitsid Karmen ja Andy A grupis, kus võtsid kohe alguses ohjad oma kätte. Tasavägisest duellist tuli võitjana välja Karmen viieringilise eduga Andy ees. B grupi võitis Everts Hemmelis Lätist ja platseerus lõppprotokollis 3. kohale. Ka selles klassis jagati võidukarikad viiele esimesele üldarvestuses ja kuni 14-aastaste arvestuses. Paremusjärjestus:

Üldarvestuses:

1. Karmen Mets, Eesti – 280 ringi
2. Andy Aron, Eesti – 275 ringi
3. Everts Hemmelis, Läti – 260 ringi
4. Kristaps Vladimirovs, Läti – 254 ringi
5. Rasmus Tikerpe, Eesti – 230 ringi

Kuni 14-aastaste arvestuses:

1. Everts Hemmelis, Läti – 260 ringi
2. Rasmus Tikerpe, Eesti – 230 ringi
3. Oto Ben Karjamaa, Eesti – 223 ringi
4. Arturs Teteris, Läti – 202 ringi
5. Sebastian Saks, Eesti – 197 ringi

Kokkuvõttes jäid mõlemad pooled võistlusega rahule. Lätlased viisid koju 17 karikat 28-st, kuid meiepoolne kvaliteet oli veidi parem. Lätlastele meeldis see võistlus ja kindel soov oli järgmisel aastal seda korrata! Põhimõtteliselt sai ka kokku lepitud, et lätlased kutsuvad meid sügisel vastukülaskäigule.

Meie tänusõnad kuuluvad ETSL-ile (Eesti Tehnika ja Spordi Liit), kes toetas auhindade soetamisel.

Johannes Mets
MTÜ Sindi Mudelisport
Sindi ANK tehnikaringi juhendaja