Leitud lõhkekehasid puudutada või transportida on eluohtlik

Eelmisel nädalal kaevasid Põhja-Eesti pommigrupi demineerijad Pääsküla prügila tagant rabametsast välja suure koguse mürske.

Pilt 26 jaanuaril toimunud mürskude otsimisest ja väljakaevamisest Pääsküla rabas
Pilt 26. jaanuaril toimunud mürskude otsimisest ja väljakaevamisest Pääsküla rabas

Nii Pääsküla raba kui Männiku tee äärde jääv piirkond on populaarne vaba aja veetmise koht. Nõmme linnaosa valitsus tuletab meelde, et kahtlastest ning lõhkekeha meenutavatest leidudest tuleb kindlasti hädaabinumbril teada anda, ise neid puudutada või transportida on eluohtlik!

Nõmme linnaosa vanema Grete Šillise sõnul leitakse Männiku piirkonnast pidevalt erinevat lahingmoona, mida on vaja demineerida. “Põhja päästekeskusest saadud info kohaselt on viimase kolme aasta jooksul Männikult leitud üle 5000 lõhkekeha, kuid viimane leid oli ka demineerijate jaoks harukordne,” märkis Šillis. “Reedel käisid kaevetöödega tutvumas ka linnaosavalitsuse töötajad. Mürsud olid korrapärase rivina maetud ühe rabatee äärde. Kuna Pääsküla raba ja Männiku tee äärde jäävad metsad on populaarsed vaba aja veetmise kohad, tuleks kahtlastest ning lõhkekehi meenutavatest esemetest kindlasti hädaabinumbril teada anda. Pääsküla prügila tagant leitud mürsud olid üsna käidava koha peal,” ütles linnaosavanem.

Kokku kaevati Pääsküla rabast 50 meetri pikkuselt alalt välja 167 ja pool suurekaliibrilist lõhkekeha. Tegemist oli 15,5 sentimeetrise läbimõõduga Prantsuse päritolu suurtükimürskudega. Mürsud on teadmata ajal Pääsküla rabasse maetud ja lebanud seal aastakümneid. Lõhkekehadest andsid päästeametile teada 21. jaanuaril hobiarheoloogid.

Kõik leitud lõhkekehad hävitati Kaitseväe Keskpolügoonil Lääne-Virumaal, sest Tallinna lähedal puudub koht sellise koguse lõhkekehade ohutuks hävitamiseks.

Lõhkekeha leidmisel ei tohi seda puudutada ega kuhugi transportida, leiust tuleb teatada hädaabinumbril 112. Pealtnäha ohutu lahingumoon võib liigutamisel plahvatada ja tuua kaasa traagilised tagajärjed.

Jukko Nooni
Nõmme Linnaosa Valitsus
avalike suhete nõunik

Samal teemal:

Eimar Täht,  juhtiv demineerija, juhtiv demineerijaFoto Urmas Saard

 

 

 

Plahvatused on ägedad ainult äksen filmides