Peeter Luksepale mõeldes

„Sajandivanuseks saav Eesti Vabariik on rohkem kui poole oma ajaloost osutanud vastupanu võõrale võimule – iialgi alistumata. Ühtviisi oluline oli vastupanu relv käes kodumaa metsades ja vastupanu paguluses sinimustvalge lipp käes,“ ütleb Trivimi Velliste, kes meenutab täna Stockholmi välisvõitluse olulise keskusena.

Peeter Luksep 2008 a Pärnus Foto Urmas Saard
Peeter Luksep 2008. a. Pärnus. Foto: Urmas Saard

Velliste hinnangul oli suur poliitiline mõju sealsel Norrmalmstorgil 79 järjestikusel esmaspäeval – märtsist 1990 kuni septembrini 1991 – aset leidnud meeleavaldusel, mil järelejätmatult nõuti vabadust Eestile, Lätile ja Leedule.

[pullquote]Ta ei pidanud kunagi vajalikuks särada helgiheitjate valguses[/pullquote]„Peeter Luksep, Rootsi eestlaste juht, oli koos oma nimekate poliitiliste sõpradega nende rahvakogunemiste peamisi eestvedajaid. Ta ei pidanud kunagi vajalikuks särada helgiheitjate valguses. Tema säras sisemiselt,“ leiab Velliste.

Pro Patria Instituut korraldab 27. jaanuaril Rahvusraamatukogu suures saalis Peeter Luksepa (29.01.1955 Stockholm – 8.09.2015 Stockholm) mälestuseks rahvusvahelise konverentsi. Konverents toimub koostöös Euroopa Parlamendi saadiku Tunne Kelami büroo ja Wilfried Martensi Euroopa Uuringute Keskusega. Kohale tulevad Peetri sõbrad ja võitluskaaslased nii Eestist kui välismaalt. Konverents püüab ehitada silda demokraatia eest võitlejate ning tänaste kriisikollete vahele.

Konverents algab keskpäeval. Avasõna ütleb Euroopa Parlamendi saadik, vabadusvõitleja Tunne Kelam. Järgneb mälestus Peeter Luksepast kui vastastikuse usalduse loojast, sõna saab Euroopa Parlamendi saadik, esmaspäevameeleavalduste algataja Gunnar Hökmark. Ajaloolane (ka peaminister 1992–1994 ja 1999–2002) Mart Laar räägib Eesti pagulaskonna tähtsusest aastatel 1980 kuni 1990 ja selle tähendusest tänapäeval.

Seejärel jätkatakse aruteluga esmaspäevameeleavalduste pärandi teemal. Aruteluringi juhib endine Eesti suursaadik Lätis ja Rootsis Toomas Tiivel. Osalevad: Endine Rootsi parlamendi liige, esmaspäevameeleavalduste korraldaja Göran Lennmarker; Läti parlamendi liige, vabadusvõitleja paguluses Atis Lejiņš; endine Riigikogu liige ja vabadusvõitleja paguluses Mari-Ann Kelam; Riigikogu liige, endine justiitsminister ja vabadusvõitleja Jüri Adams.

Pärast vaheaega räägib Euroopa liikumise edendaja Ioannis Papageorgiou Peeter Luksepast kui Euroopa lõimumise võrdkujust. Jätkuvas arutelus küsitakse kas usk demokraatlikesse väärtustesse on jätkusuutlik? Aruteluringi juhib ajakirjanik Evelyn Kaldoja. Osalevad: ajakirjanik, poliitiline aktivist Ivan Shyla; esmaspäevameeleavalduste algataja Maidani toetuseks Fredrik Norberg; kauaaegne Riigikogu liige, ajaloolane Mart Nutt; Gruusia endine Euroopa asjade ja euroatlantilise integratsiooni minister Giorgi Baramidze.

Lõppsõnaga esineb endine Eesti välisminister, suursaadik ja muinsuskaitsetegelane, Pro Patria Instituudi juhatuse esimees Trivimi Velliste. Samuti leiab aset koosviibimine vabas vormis meenutustega Peetrist, kuulatakse muusikat.

Sissepääs on vaba ja avatud kõigile.

Urmas Saard