Järgmise aasta suvel peetakse Türil Pillipidu

Tuleval suvel toimub Türil 28. juunist 1. juulini Pillipidu 2018, mis on järg 2016. aastal samas toimunud Rahvamuusikapeole.

Türi laululaval Foto Urmas Saard
Türi laululaval. Foto: Urmas Saard

Kolme päeva jooksul toimub rahvamuusikute õppelaager, mis lõppeb suure kontserdiga Türi lauluväljakul 30. juuni õhtul. Lisaks ühisproovidele toimuvad õpitoad ja seminarid, tutvumisjämm ja igamehe kontsert.

Juhan Uppin, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsist, kutsub osalema igas vanuses rahvamuusikaansambleid ja pillimängijaid. Eriti on oodatud pillipeo protsessis osalevad kollektiivid ning ka kõik uued tulijad, kes sooviksid osaleda 2019. aasta laulu- ja tantsupeo rahvamuusikapeol. Kuid nagu nimigi ütleb, on tegu pillipeoga, mistõttu oodatakse sel korral osalema kõiki pillimängijaid, näiteks puhkpilliorkestrite ja teiste valdkondade mängijaid, kes soovivad üheskoos rahvamuusikat mängida.

Pillipidu 2018 on kogukonnale kokkusaamiskoht, võimalus koos musitseerida ja esineda. Pillipidu juhivad nagu ka 2016. aastal Juhan Uppin, Enrik Visla ja Margus Tokko.

Uppin räägib lühidalt ka peo nimest. Siiani on kasutatud nimetust Pillipidu rääkimaks rahvamuusikutest laulu- ja tantsupeo protsessis. Protsessis osalejate aastateüleseks tippsündmuseks oli aastatel 2009 ja 2014 laulu- ja tantsupeo raames toimunud Pillipidu. ERRS-i kui valdkonna katusorganisatsiooni eesmärgiks on pillipeo protsessis osalejatele ka suurpidude vahelistel aastatel väljundi pakkumine, mistõttu korraldati 2016. aastal Türil õppelaager-festival “Rahvamuusikapidu”. „Vältisime nimetust “Pillipidu”, kuna soovisime rõhutada laulu- ja tantsupeo raames toimuva rahvamuusikute peo erilisust ja tähtsust. Samas võeti viimasel noortepeol samuti kasutusele nimi “Rahvamuusikapidu”,“ selgitab Uppin.

Nüüd on ELT SA otsustanud, et rahvamuusikud osalevad laulu- ja tantsupidudel edaspidi vaid “Rahvamuusikapeo” nime all. Kuna kogu protsessi ja pidude enda kohta kasutatakse ka edaspidi harjumus- ja suupäraselt pillipeo nimetust, on Uppini sõnul loogiline samm, et ERRS võtab selle nime kasutusele enda korraldatud, kahe või kolme aasta tagant toimuva üleriigilise sündmuse tarbeks.

Urmas Saard