Fotograaf Ardi Kivimetsa sünniaastapäeva tähistamiseks avati Jõgeval fotonäitus

Ardi Kivimets MTÜ Piltijad seminaril  oma fotosid tutvustamas. Foto Facebookist.
Ardi Kivimets MTÜ Piltijad seminaril oma fotosid tutvustamas.
Foto Facebookist.

Jõgeva linnaraamatukogus on avatud mälestusnäitus tunnustatud fotograafi ja ajakirjaniku Ardi Kivimetsa (1947-2015) fotoloomingust. 

Näituse korraldanud mittetulundusühingu Piltijad juhatuse esimees Johannes Haav rääkis, et väljapanekule valiti välja Ardi Kivimetsa fotosid erinevatest aegadest ja stiilist.

„Nii saab ülevaate tema andest fotoreporterina, loodusfotograafina, portretistina, fotokompositsioonide lavastaja ja autorina jne,” ütles Haav.

„Ka digiajastul pidas Ardi Kivimets lugu mustvalgest fotost – oli selle valdkonna meister, kes tundis nende värvide mängu,” lausus näituse avamisel fotograaf Anatoli Makarevitš, kes oli Ardi kolleegiks ajalehes Vooremaa. Ardi Kivimetsa annet pildistamistel kiitis ka mitmeid koosseisu Riigikogusse kuulunud poliitik Mai Treial, kes praegu on Jõgeva vallavolikogu esimene aseesimees.

Avatseremooniale järgnenud vestlusringis räägiti ka võimalustest avada Jõgeval fotomuuseum. Üks selle idee algatajaid oli Ardi Kivimets.

Ardi Kivimetsa mälestusnäitusel osalejad. Esireas keskel lesk Hilja Kivimets ja pojapoeg Kaspar-Freidrich. Foto: Johannes Haav
Ardi Kivimetsa mälestusnäitusel osalejad. Esireas keskel lesk Hilja Kivimets ja pojapoeg Kaspar-Freidrich.
Foto: Johannes Haav

Ardi Kivimets sündis Tartus, kus lõpetas  Johannes Semperi nimelise  Tartu 8. keskkooli. Fotograafia laseid  teadmisi ja oskusi õppis ta  legendaarselt fotograafilt Eduard Sellekeselt (1886–1976).  Tartus töötas Ardi fotograafina teeninduskombinaadis Täht. Toona ilmusid mitmed tema fotod ajalehes Edasi. Jõgeva sai Ardi Kivimetsa ja tema pere elukohaks 1974. aastal. Ta oli üks eestvedajaid siinse värvifotoateljee rajamisel ja arendamisel. Varsti kutsuti ta tööle rajoonilehte, hilisemasse Jõgeva maakonnalehte Vooremaa. Toimetuses oli Ardi nii fotograaf kui ka ajakirjanik. Kaamera ja märkmikuga jõudis Ardi Kivimets ka paljudesse praegustesse  Jõgeva valla paikadesse.

Jõgeva Sordiaretuse Instituudis ja Jõgeva näidismajandis oli ta ka asutuse infolehe toimetajaks.

„Sordiaretuse Instituudis korraldas oma esimese näituse ka Jõgeva fotoklubi, mille  asutajateks Ardiga olime,” meenutas fotograaf  Harald Lindok mittetulundusühingust Piltijad. Piltijate asutajaliikmeks oli ka Ardi Kivimets. Ühe paljudest tunnustustest pälvis Ardi Kivimets NSVL rahamajanduste saavutuste näitusel albumi eest, milles olid fotod tuntud ühiskonnategelase ja ajakirjaniku Ants Paju eestvedamisel tegutsenud Jõgeva legendaarse noorteklubi Hekto tegevusest.

Kivimetsa valiti esinduslikesse raamatutesse. Näiteks raamatus 20. sajandi sajast suurkujust on Ardi foto Alo Mattiisenist .

Ardi Kivimetsa mälestusnäitus Jõgeva linnaraamatukogus jääb avatuks selle aasta lõpuni.

Jaan Lukas