Sindi aplodeeris Ivo Linnale, Supernovale ja Õnneli Palustele

Ivo Linna uue albumi „Suur loterii“ ja raamatu „Iff. Suur loterii“ esitluskontsert tõi Sindi seltsimaja suure saali rahvast täis, ka rõdu uksed avati publikule.

Ivo Linna Sindi seltsimaja laval Foto Urmas Saard
Ivo Linna Sindi seltsimaja lava.l Foto: Urmas Saard

Kontsert algas jätkuvalt ametis oleva Sindi linnapea Rein Ariko tervitusega, kelle selgituse kohaselt on ta juba teine viimane Sindi linnapea, sest lähipäevadel toimuvad uues Tori vallas vastavalt haldusreformile olulised struktuurimuutused. „Arvatavasti ei jää kaks kolmandata,“ usub Ariko, kelle sõnade prohvetlikku täpsust saab kunagi tulevikus rahvas hinnata.

Iff on varemgi Sindit külastanud, aga eile õhtul meenutas ta päris mitmekümne aasta tagust meelde jäävat sündmust, mis andis talle unustamatu kogemuse. „Minu sõbrad Olav Ehala, Eedo Raide, Jaan Põld ja Peeter Tooma õhutasid mind mõttele hakata väga tervislikult elama, hakkasin siis käima korvpalli trennis,“ jutustas Iff ning meenutas harjutamisi omaaegses 2. keskkoolis, mis on praegune Tallinna Reaalkool. „Käisime igal nädalal koos ja pärast trenni läksime mõnda tolleaegsesse söögikohta õlut jooma, kõik see oli väga tore.“ Siis tuli neile kutse kohtuda Sindi korvpalluritega.

Iff selgitas, et korvpallis sai talle just Sindi mängus selgeks üks asi: „Tuleb visata üks punkt õigel hetkel!“ Ta meenutas, et mäng püsis viigis kui mitte viimase sekundini, siis vähemalt viimase minutini. „Siis avanes mul õnn visata kaks vaba viset. Esimese viskasin mööda, aga teine läks pihta. Pall lipsas läbi korvi ja me võitsime ühe punktiga.“ Aplaus saalist.

[pullquote]Õnneli Paluste astus väga enesekindlal sammul lavale[/pullquote]Kas nüüd jääb talle Sindist meelde järjekordne tugev emotsionaalne kogemus, seda peaks näitama aeg. Igal juhul Sindi publikule jäi lisaks suurepärasele kontserdile meelde ka Õnneli Paluste julge laulmine, mida saatis Saaremaa mehe vägev hääl. Iff meenutas Henno Käo sõnadele loodud laulu „Kikilips“ (toimetaja märkus: originaalis „Lucky Lips“, eesti keeles „Õnnelikud huuled“), millele tulevikku ei ennustatud, kuna peeti liiga lihtsaks ja lapsikuks. Ometi sai sellest pärast Tõnis Erilaiu saates esinemist väga menukas lugu. Nüüd kutsus Iff publiku hulgast julgeid inimesi „Kikilipsu“ laulma. Kui kohe kutsele ei vastatud, tõstis Iff esineja „honorari“ suurust ja lubas kinkida koos autogrammiga uue CD. See mõjus ja Õnneli Paluste astus väga enesekindlal sammul lavale. Tema laulmine oli hea ja lavaline liikumine temperamentne. Lauljanna teenis teenitult publiku heakskiidu.

Õnneli Paluste ja Ivo Linna Sindi laval lauluga Kikilips Foto Helen Parmen
Õnneli Paluste ja Ivo Linna Sindi laval lauluga “Kikilips”. Foto: Helen Parmen

Mäletatavasti astus Iff Eesti Laul 2017 finaalis võistlustulle looga “Suur loterii”. Oktoobris valminud plaadil “Suur loterii”, kuuleb nimiloo kõrval ka teisi uusi laule. Esitatavate laulude autorid on Tõnis Mägi, Margus Kappel, Antti Kammiste, Priit Pihlap, Riho Sibul, Robert Linna, Rainer Michelson, Urmas Jaarman.

Raamatu „Iff. Suur loterii“ koostaja on naljasoont valdav Mart Juur, kes siiski Sindi laval publiku ette ei tulnud. Iff tunnistas, et Mardile usaldas ta poetada sedagi, millest suurema avalikkuse ees ei kannataks kõnelda, aga valminud raamat olevat selletagi huvi äratav. Raamatust saab lugeda põnevaid seiku ja eestlaste südametes juba üle 50 aasta püsinud mehe jaoks kõige olulisemate laulude sünnilugusid.

Huvi plaadi ja raamatu vastu oli suur ja keegi ei kiirustanud ilma autogrammita lahkuma. Kannatlikult oodati Sindi seltsimaja vestibüülis armastatud laulja saabumist.

Urmas Saard