Uuenduslik Eesti toidu kinkepakend sündis
koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga

the_seaHea võimalus Eesti toidu tutvustamiseks ja meie toidust rääkimiseks avaneb tihti mitmesuguste rahvusvaheliste sündmuste raames, kui võõrustajana või külalisena tänukingitusi jagame. Seetõttu võeti plaani välja töötada huvitav, ilus, meeldejääv ja funktsionaalne Eesti toidu kinkepakend, mis räägiks meie lugu ja oleks kinkijale üllatuseks ning ärataks Eesti ja Eesti toidu vastu huvi, kirjutab Maaeluministeeriumi Eesti toidu projektijuht Kadi Raudsepp.

Eesti toidu edendamine ja maailmas Eesti toidu tutvustamine on Maaeluministeeriumi üks olulisi ülesandeid. Selleks on koostatud ka eraldi teavitamis- ja müügiedendusprogramm „Eesti toit 2015–2020“, mille raames viiakse ellu mitmesuguseid tegevusi Eesti toidu tutvustamiseks nii Eestis kui ka väljaspool Eestit. Selleks aga, et kuidagi eristuda ja meelde jääda, tuleb külalistele ja võõrustajatele pakkuda midagi erilist – midagi, mis positiivselt üllatab ja mõtlema paneb. Erilised ja head ideed aga sünnivad enamasti heas koostöös loominguliste inimestega. Selleks, et pealtnäha üsna keerulist ülesannet lahendada, saigi 2016. aastal alguse meeldiv ja innustav koostöö Eesti Kunstiakadeemia ja Maaeluministeeriumi vahel. Maaeluministeerium soovis anda võimaluse noortele disaineritele oma ideede pakkumiseks ning ka praktiliste lahenduste väljatöötamiseks. Eesti Kunstiakadeemia õppejõud võtsid koostööettepaneku ja väljakutse heal meelel vastu ning koostöö võis alata.

Pakendilahendustele otsiti kandvat sõnumit

2017. aasta alguses asus Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini osakonna dotsent Merike Rehepapp õppeaine „Korporatiivne identiteet“ raames juhendama gruppi tudengeid, kelle ülesandeks oli kolme kuu jooksul välja töötada Eesti toidu kinkepakendi kontseptsioon, kavand ja prototüübid. Tudengitel tuli kaardistada ja visualiseerida Eesti kuvandit ning analüüsida seda vastavalt kontekstile, analüüsida esinduspakendite mõju ja atraktiivsust kultuurikandjatena, uurida toidu pakendamise tehnoloogiaid ja materjale, otsida pakendilahendusele kandvat sõnumit, lähtudes Eesti kultuurist, toidust ja kohalikest materjalidest ning töötada välja kinkepakendite kavand ja valmistada kolmes erinevas mõõdus kinkepakendite prototüübid. Kokku töötas kinkepakendite teemaga neli tudengite gruppi, ühte gruppi kuulus 3–4 tudengit. Tudengitel tuli oma kavandeid ja pakendite kontseptsiooni tutvustada vahehindamisel ning pakendite lõpplahendusi hinnati Maaeluministeeriumis toimunud hindamisel, kus tööde seast tegi lõpliku valiku hindamiskomisjon, kuhu kuulusid nii Eesti Kunstiakadeemia, Kultuuriministeeriumi, toidusektori ettevõtjate kui ka Maaeluministeeriumi esindaja.

Kinkepakk on inspireeritud metsast, merest ja maast

Kõik neli tudengite gruppi olid oma töösse väga tõsiselt suhtunud, kontseptsiooni ja tehnilistesse lahendustesse panustanud, mistõttu oli hindamiskomisjonil ka päris keeruline oma otsust langetada, kuid tihedas konkurentsis osutus võitjaks töö, mille autoriteks on Liina Kurvits, Ellen Rannamets ja Helen Teigar. Liina, Ellen ja Helen on tänaseks võidutöö esialgset versiooni täiendanud ja välja töötanud kinkepaki, mis on inspireeritud Eesti loodusest ehk metsast, merest ja maast, kust pärinebki meie oma Eesti toit. Mets, meri ja maa on inspiratsiooniks mustritele, mis lõuendist valmistatud kinkepakke kaunistavad, kinkepaki kinnitus on lahendatud leidliku nahkdetailiga, mida saab suuremate pakendite puhul kasutada ka sangana. Nahkriba kannab sõnumit „Taste Estonia“, mis on uue Eesti kuvandi nö alabränd Eesti toidu tutvustamiseks väljaspool Eestit. Lisaks kinkepakile valmis teise etapina ka nii kinkepakki ennast kui ka Eesti toitu laiemalt tutvustav trükis, mis lisatakse igale kinkepakile, et kingisaaja saaks aimu, kuidas võiks kinkepakendit ka muul otstarbel hiljem kasutada.

Projektist oli õppida nii osalejatel kui ka juhendajatel

Projekti juhendaja Merike Rehepapi sõnul oli võidutöö autorite tööprotsessi õppejõuna võrratu jälgida. „Antud projekt esindas päris elu, oma täies hiilguses. Välja pakutud ideed oli vaja ka teostada, etteantud hinnaklassi mahutada ja tiražeerimiseks tootja leida. Ning kõike seda tiheda ajasurve all. Oma esialgse idee, mis ei oleks valmistoote eelarvesse kuidagi ära mahtunud, pidi grupp hülgama. Tohutu järjekindlusega edasi töötades jõudsid nad täiesti uue mõtteni. Erakordne oli aga see, et vanast, väga heast ja neile endale armsast ideest ei lohistatud midagi uude üle. Reeglina me jääme väga kinni oma protsessi algusesse ja ei lase lahti, justkui kartes, et nii head mõtet ju enam tulla ei saa. Kuna grupp oli avatud ja vastuvõtlik, valmis katsetama, säilitades erksuse ja uudishimu ning peamine, ülimalt ettevõtlik, said nad jagu raskustest, mida me disainiprotsessi juures sageli ei maini. Meeskonnatöö keerukus, korduvalt muutuvad hinnapakkumised tootjate poolt, ajaline surve ja viimase hetke uskumatud üllatused. Minu tänu sellele grupile, mille läbi ma ka ise õppejõuna palju õppisin, on suur.”

Korduvkasutatavad pakid on jõudnud Euroopa eri osadesse

Tänaseks on Liina, Elleni ja Heleni tööst valminud esimene partii kinkepakke, mis on kõrgetele külalistele koos heade Eesti toidutoodetega tänutäheks kingitud. Eesti toidu kinkepakid on Euroopa Liidu nõukogu eesistumise raames olnud pidulikeks kingitusteks kõigile Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministritele, mullakonverentsi külalistele ning ametnikele ja diplomaatidele Pariisis, Roomas ja Genfis. Eesti toidu kinkepakid on äratanud tähelepanu, jäänud meelde ja saanud palju head tagasisidet. Mis kõige olulisem, seesugust kinkepakki saades ei teki kinkijal mõtetki pakend ära visata, kuna pakend ise on samuti kingitus, mida tahetakse meeleldi koju kaasa võtta ning muul otstarbel edasi kasutada. Valminud kinkepaki suureks eeliseks on see, et kolmes erinevas suuruses vastupidavatesse  kinkekottidesse saab mahutada mitmesuguseid Eesti toidutooteid, olenevalt kinkija taustast ja kultuurikontekstist, ilmaoludest ning transportimise keerukusest. Nii ongi tänaseks erinevate ürituste raames kinkekottidesse saanud nii Eesti suur- kui ka väiketootjate tooteid, mille külalised on väga hästi vastu võtnud.

Oleme väga tänulikud Eesti Kunstiakadeemia õppejõududele ja tudengitele, et nad selle väljakutse vastu võtsid, oma aega ja energiat panustasid ning kokkuvõttes väga hea ja toimiva lõpplahenduseni jõudsid. Koostööprojekt Eesti Kunstiakadeemia ja Maaeluministeeriumi vahel näitas, et noortele tasub kindlasti anda võimalus oma ideid ja praktilisi lahendusi välja pakkuda, sest lõpptulemusena saavad kõik osapooled kogemuse võrra rikkamaks ning valminud lõpplahendus on kindlasti seda väärt.

Eriline tänu projektis osalemise eest: Merike Rehepapp, Helmet Raja, Ingela Heinaste, Liina Kurvits, Ellen Rannamets ja Helen Teigar, Katariina Reinmaa, Siim Jesper Varblane, Agathe Malbet, Liisbet Ross, Rünno Kulver, Liisi Kippak, Renata Johanson, Rait Lõhmus, Karina Kirs, Annamaria Rennel.

Link Eesti toitu tutvustavale trükisele

Konkursil osalenud tööd
Konkursil osalenud tööd