Näoraamatus kiidetakse Seljametsa kergliiklusteed

Neil päevil valmib Pärnumaal Paikusele rajatav paari kilomeetri pikkune kergliiklustee, mis saanud juba rohkelt kohaliku rahva kiitvaid sõnu.

Valmiv Seljametsa kergliiklustee 2,1 km pikkune lõik Foto Urmas Saard
Valmiv Seljametsa kergliiklustee 2,1 km pikkune lõik. Foto: Urmas Saard

„Kui toimub midagi uut, tuleb kohe järgi proovida,“ kirjutas Kristel 20. oktoobril facebookis vahetult pärast seda, kui Seljametsa uus kergliiklustee lõik oli saanud asfaltkatte peale. „Alustades Paikuselt, kuhu uus asfalt alles pandud ja kõndides Seljametsa, kus asfalt lõppes, sain edasi-tagasi viisakad 6442 sammu, mida veel sellel imeilusal sügispäeval tahta. Kilomeetreid ei viitsinud mõõta, jätan selle kellegi teise usina tööks.”

Viimaseid päevi Paikuse vallavanema ametis töötav Kuno Erkmann teab kilomeetritest, meetritest ja sentimeetritest täpsemalt rääkida. Uue tee pikkus on 2,1 km. Koos varem rajatud kergliiklusteega on nüüd võimalik mööda asfaltbetooni liikuda 3,1 kilomeetril alates Paide maantee ringristmikust kuni Seljametsa lasteaiani ja muuseumini. Tee muldkeha laius on 3,0 m, asfaltpinna laius 2,5 m ja mõlemal pool teeservas on 25 cm laiune teepeenra riba.

Eile võis näha töötamas valgeid jooni maha märkivaid mehi. Kuna ilmad pole enam suviselt soojad ja teekate niiske, pidi eelnevalt joonitavat alust gaasipõletiga kuivatama. Erkmanni sõnul pannakse valgustus tööle järgmise nädala lõpuks. Kuigi kõik ehitustööd on tehtud, peab enne valgustuse sisselülitamist kontrollima üle pingestuse korrasoleku.

Kui augusti esimestel päevadel ei saanud veel Erkmann päris sajaprotsendiliselt olla kindel EAS-i toetuses, siis nüüdseks on see mure unustatud. Projekti 395 000 euro suurusest kogumaksumusest tuli vallal tasuda 85 500 eurot.

Kergliiklusteed ehitas AS TREF Nord.

„Igal sajal võimalikul juhul väga äge projekt,“ kirjutas facebookis Märt. „Minul rullikutega tret tehtud, emotsioon suurepärane. On paar ebatasasust ja kinnistutelt väljasõidud väheke konarlikud, aga need võimalik meelde jätta ja rullitades nendega ka arvestada.“ Märdi arvates peab olema tänulik kõigile osalejatele sellise vahva projekti teoks saamise eest. „Kahju vaid, et asi ei saanud valmis algselt plaanitud kujul, ehk siis järveni.“

Erkamanni sõnul pole veel päriselt selge, kuidas järveni jõuda. Probleemiks jäi teeäärne maaeraldus, millest maaomanik keeldub loobumast. Vahepeal tahetakse edasi minna Sillaküla kergliiklustee rajamisega.

Urmas Saard

Samal teemal:

Seljametsa kergliiklustee ehitus Foto Urmas Saard

 

 

 

Paikusel loovutasid maaomanikud kergliiklustee ehitamiseks maad