Rahvusraamatukogus käsitletakse suurt põgenemist

Taassünni päeval korraldab Eesti sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum Tallinna Rahvusraamatukogus kõigile ajaloohuvilistele rahvusvahelise konverentsi „Suur põgenemine üle kahe mere“.

Rahvusraamatukogu hoone Tallinnas Foto Urmas Saard
Rahvusraamatukogu hoone Tallinnas. Foto: Urmas Saard

Konverentsil ütleb avasõnad Hellar Lill, Eesti sõjamuuseumi – kindral Laidoneri muuseumi direktor. Osalejaid tervitab Ühendkuningriikide Suursaatkond Eestis.

[pullquote]põgeneda või mitte põgeneda?[/pullquote]Päevakava sisaldab viit ettekannet. Ühiskonnategelane Andrus Villem vaatleb ÜRO 1951. aasta põgenikekonventsiooni ja tänapäeva. Ajaloolane Aart Nõmm jutustab Eesti põgenike lugudest Rootsis. Taani ajaloolane Peder Kragh käsitleb teemat „Juutide päästmine – kas Taani hiilgehetk teise maailmasõja ajal?“ Pärast lõunat jätkab kirjandusloolane Toomas Haug, kes küsib: põgeneda või mitte põgeneda? Samuti räägib ta paoteemast eesti kirjanduses. Briti ajaloolane Andrew Jennings kasutab oma ettekandes Suurbritannia näidet. Tema teemaks on „Teine maailmasõda ja väikesaared saarelisuse uuringute võtmes“.

Ettekannetele järgnevas arutelus võrreldakse 1944. a põgenemist ja 2014-st aastast toimunud põgenemisi. Esitatakse küsimus: kas ühe mündi kaks poolt? Sõna saavad Kaarel Piirimäe ja Lauri Vahtre „Eesti sõjamuuseum), Johannes Bach Rasmussen (The Baltic Initiative and Network, Taani), Andrew Jennings (University of Highlands and Islands).

Päeva juhib Trivimi Velliste. Osavõtt on kõigilie huvilistele tasuta, kuid siiski on vajalik eelregistreerimine: Anu Viltrop +372 5665 9118 või anu.viltrop@gmail.com.

Konverentsi toimumise  eel ja ajal on raamatukogu fuajees võimalik vaadata näitust, mis tutvustab aastatel 1941-1945 aset leidnud Shetlandi süstiku (Shetland bus) nimelist sõjalist operatsiooni, mis hõlmas Suurbritanniat ja Norrat ning 1944. aasta suurt põgenemist Eestist.

Konverentsi kaasrahastatakse Kodanike Euroopa programmist.

Urmas Saard