Õpihimulised Jõgevamaa kogukondlased Tartumaal tarkust taga nõudmas

Mõttevahetus Mäksal, kõneleb Pille Tutt. Fotod: Evi Rohtla
Mõttevahetus Mäksal, kõneleb Pille Tutt. Fotod: Evi Rohtla

Jõgevamaa kogukondades elukestva õppe edendamisega tegelevad inimesed käisid hiljuti Tartumaal silmaringi avardamas ja kogemusi saamas. Reis lõppes Tähtvere vallas Rahinge külaseltsi majas ehk Külakatlas toimunud seminariga „Kogukonna toel õpime kogu elu”.

Pajusi külaseltsi eestvedaja Aili Sooleppa sõnul kuuldi palju huvitavat ja kasulikku Tartumaa külaseltside toimetamisest. Tulemuslikust koostööst kogukonna ja omavalitsuse vahel ja teisteski valdkondades rääkis Melliste külavanem Mati Möller, kes ka ise oli Mäksa vallavolikogu viimase koosseisu liige.

Sooleppa sõnul märkas ta mõndagi, mida võiks rakenda ka oma kodukandis. „Nägin Mäksa vallas katusega kiikesid, mis võiksid laste jaoks olla ka Pajusi külamaja ümbruses.” Aili Soolepp andis seminaril ülevaate ka Pajusi Külaseltsi tegemistest. Ta rääkis augustis külamaja juures avatud jalgväravast, mis on Pajusi Külaseltsi kingitus kogukonnale Eesti Vabariigi sajandaks aastapäevaks.

Rahinge ekstreempark.
Rahinge ekstreempark.

Peipsimaa Külastuskeskuses uudistati Sigurimuuseumi, kus eksponeeritakse 1893. aastast pärinevat sigurikuivatusahju, sigurikasvatusega seotud teisigi tööriistu, ning võimalus on jalutada siguripeenarde vahel. Rahingel uudistati paisjärve ääres paiknevat ekstreemparki, mis on Baltimaade ainus lumelaudurite ja trikisuusatajate harjutusmägi.

Nii Jõgevamaa kodukandi Ühendust kui ka Kamari haridusseltsi esindas koolitusreisil Liia Lust. Adavere Mõisa Seltsist oli õppematkal selle eestvedaja Evi Rohtla.

„Vastastikused külaskäigud võimaldavad erinevate kogukondade inimestel rohkem üksteisega tuttavaks saada. Hea oli kuulda Jõgevamaa sädeinimeste kiitust tartumaalaste tegemiste kohta. Näiteks tõsteti esile, et Mäksa valla kodulehel on põhjalikult selgitatud kodanikühenduste rahastamise korda. Positiivseid emotsioone väljendati ka Kaagvere kohta. Avalikkus teab seda paika ennekõike tütarlaste eriinternaatkooli järgi. Kaagveres elavad aga väga tublid külainimesed, kes tegelevad kohaliku elu edendamisega,” rääkis Külli Pann.

Kolkja Sigurimuuseum.
Kolkja Sigurimuuseum.

„Möödunud aastal korraldas Kodukant Tartumaa oma liikmetele õppereisid Viljandimaale ja Jõgevamaale. Jõgevamaal käsime ka Kamaris ja Lustiveres, mis koos piirkonnaga pälvis Eestimaa Aasta Küla tiitli aastal 2013. Lustivere kant on tõeliselt lahe. Seal on kõik vajalik olemas. Olime varemgi Lustiverest mööda sõitnud. Mis selle sildi taga, tuli aga meeldiva üllatusena.”

Küsimusele haldusreformi mõjude kohta kodukandiliikumisele vastas Külli Pann nii: „Piirid muutuvad, kuid külad jäävad ju ikkagi endiseks. Tartumaa saab juurde külasid seniselt Jõgevamaalt Tabivere ja Pala vallast, kus tublid külaseltsid kuuluvad praegu Jõgevamaa Kodukandiühendusse. Pille Pann kinkis jõgevamaalastele ka Tartumaa Külamaju tutvustava trükise.

Koolitusreisi elukestva õppe entusiastidele korraldas Jõgevamaa Kodukandi ühenduse juhatuse liige Pille Tutt, kes on ka täiskasvanu õppe kuraator maakonnas.

Jaan Lukas