Sindi muuseumis uuendatakse eksponaadi väärtusega pliiti

Pottsepp Aleksei Karasjov alustas eile hommikul Sindi muuseumis pliidikivide lahtivõtmist, kui ühel hetkel varises ka enamik soemüüri kokku.

Pliit ehitatakse hüdroisolatsioonile Foto Urmas Saard
Pliit ehitatakse hüdroisolatsioonile. Foto: Urmas Saard

Tegemist käis kohapeal vaatamas Sindi linnapea Rein Ariko, kelle sõnul tuleb vanade ehituste puhul alati arvestada ettearvamatute lisatöödega. „Praegu Sindi muuseumi kasutuses olev hoone on Johann Christoph Wöhrmanni aegne elumaja, mis ehitati ajavahemikul 1835 kuni 1841,“ ütles Sindi muuseumi juhataja Heidi Vellend. Pliit ilmselt nii vana ei ole, aga siiski ehitatud tolleaegse tava kohaselt muldpõrandale. Kuna juba palju aastaid on tuba köetud üksnes kõrval oleva ahjuga, seisis pliit ilma sihipärase kasutuseta. Pliidi alla tuld tegemata hakkasid kivid ajapikku maapinna niiskust ülespoole juhtima. Nätskeks muutus vuukide vahet täitev savisegu ja kivid pundusid.

Ariko ütles, et nüüd enam vahetult muldpõrandale pliiti ei laota ja esmalt tehti valmis hüdroisolatsioon. Lõõristikuga soemüüri enam ei tule, kuigi välise ilme säilitamiseks ehitatakse soemüür uuesti üles. Pliit on küll minetanud omaaegse otstarbe, kuid seda säilitatakse ikkagi kui vana eluhoone eksponaati.

Vellend rääkis, et augustis jäi katuse tõrvamiseks kavandatud summast soodsa hinnapakkumise tõttu muist raha üle. Nii otsustatigi selle arvelt ka pliiti remontida. Mõnesaja eurose täiendava kulutusega tuleb siiski soemüüri maha langemise tõttu arvestada. „Oligi viimane aeg töö käsile võtta,“ lausus Vellend, kellele pliidi seisund juba mõnda aega tõsist muret tegi.

Välisseinale kinnitatud märgis annab tunnistust sellest, et Sindi Eesti Tarvitajate Ühisuse hoone (aadressil Pärnu mnt. 26a) on võetud kultuurimälestisena kaitse alla. Vastav otsus kinnitati kultuuriministri käskkirjaga 2006. a 17. jaanuaril.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi muuseumi katuse tõrvamine Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi muuseumi katus taas tõrvatud