Sindi jalgpallimurul on vähemalt aastast 1927 sporti harrastatud

Viisteist kuud tööd Sindi uuel jalgpallistaadionil kulmineerub homme esimese võistluskohtumisega, kus murule jooksevad Pärnu JK Poseidon ja Tori Põrgulised.

Vana ja uus foto enamvähem samast asukohast Alumise foto autor on Marko Šorin ja ülemine kuulub samuti tema kogusse
Vana ja uus foto enamvähem samast asukohast. Alumise foto autor on Marko Šorin ja ülemine kuulub samuti tema kogusse

 

 

 

Marko Šorin tutvustas läinud pühapäeval pärast seda, kui staadioni tribüün oli külaliste peale laskmiseks valmis ehitatud, kahte pilti võrdluseks. Neist üks foto pärineb aastast 1928 ja teine sama tööpäeva lõpust, kui Marko klõpsas mobiiliga enne koduteele asumist. Ajalooliselt huvitaval vanal fotol näeb jalgpallimeeskonna seljataga Sindi tekstiilivabriku korstnaid ja raudteejaama kemmergut Möödunud pühapäeval tehtud fotol näeb vaatajate tribüüni taustal elumaju ja puid.

Marko Šorin Sindi jalgpallistaadioni ehitamisel Foto Urmas Saard
Marko Šorin Sindi jalgpallistaadioni ehitamisel. Foto: Urmas Saard

Vana foto on pildistatud Sindi “Kalju” ja Pärnu “Tervise” vahelise kohtumise järel, kui Sindi võitis 5:0. Kohtumine leidis aset 1928. a 2. septembril. Šorin ütles, et Sindi staadioni taasärkamise ajal on tekkinud huvi ka varasema aja kohta. Paraku on varajasema aja kohta vähe teateid. Mis tolles paigas on toimunud ja kuidas läinud Sindi jalgpallil päris algusaegadel, selle kohta on tal õnnestunud leida 16 erinevat teadaannet kahekümnendate ja kolmekümnendate ajalehtedest „Pärnu Päewaleht“ ning „Pärnumaa“.

Šorin tutvustas loetud lähemalt. 22. juuli leht kirjutab Sindi „Kalju“ tegemistest järgmist: „Meie noorte sportlised meelelahutused on uuesti hoogu võtmas. Nii on jalgpallimeeskond tegutsemas suure eduga. Kui ta kaotas võisteldes Pärnu Jalgpalli Klubi meeskonnaga, siis on see arusaadav, sest Pärnu Klubi meeskond on üks parematest, kuna Sindis alles noored algajad. Pisut hiljem lõikas Sindi meeskond ka loorberist, võites Mõisaküla ja Kilingi-Nõmme meeskondi. Pärnusse sõidab ta hiljem võistlema veel mitmed korrad, mitte just selleks, et võita, kuid siiski ikkagi edu tähe all.
Sindis on veel teine jalgpalli meeskond. Ka see on võistelnud omataolistega Pärnus ja mujal edukalt. Kaotusi kanda pole kuigi mõnus, mängutahe kipub langema. Kuid võidule pääseb tegutsedes ja kus on tegu, seal ka kaotusi. Tarvis on külmaverd ja mehist meelt. Jalgpalli kuningas.“

Sama aasta 19. augustil saab lugeda Sindi ja Kilingi-Nõmme mõõduvõtmisest: „Pühapäeval peeti Kilingis sealse „Õilme“ kutsel tasuvõistlus jalgpallis Sindi „Kalju“ ja „Õilme“ I meeskondade vahel. Esimene võistlus peeti Sindis 10. juulil, kus Sindi võitis „Õilmet“ 5:0. Mängu algul oli „Õilme“ ülekaalus. Esimene poolaeg lõpeb 1:1. Teisel poolajal paneb „Kalju“ kõik jõu ja oskuse välja, et saavutada väravat, kuid see ei õnnestu. „Õilme“ saab teise värava. Siit peale hakkab mäng kaaluma „Õilme“ värava alla. 70 minutil saab „Kalju“ viigi 2:2. Lõpul lööb „Kalju“ veel 2 väravat. Mäng lõpeb 4:2 „Kalju“ kasuks (poolaeg 1:1), nurgalöögid 7:8 „Kalju“ eduks. Vahekohtunik oli nõrk.

Sindi „Kalju“ meeskond mängis 4 reservmehega. Tahaks näha „Kaljut“ mõne kõvema vastasega mängimas. Kui meeskond ühelmeelel töötab ja püüab, tõuseb tema varsti 1925. a vormi kõrguseni. Silma paistvad „Õilmel“ on väravavaht, kaitsjad ja parem sisemine.“

Juba kümme päeva hiljem kirjutatakse sellest kuidas „Kalju“ võitis külla tulnud Pärnu „Sulevit“ 4:2: „Teatavasti omab „Sulev“ Pärnu välkturniiri meistri tiitlit, lüües „Tervist“, Jalgpalli Klubi ja „Vaprust“. Selle järele otsustades on „Kalju“ võit sama „Sulevi“ üle tunnistuseks, et „Kalju“ noor meeskond on õige rohkesti edenenud.“

1927. aasta 10. novembri „Pärnumaa“ toob Sindi kahe meeskonna tulemused eraldi välja. Milliseks kujuneb homme kell 13.00 algav mäng, saab slgeks juba varem kui 24 tunni pärast. Aga päev algab Sindi jalgpallistaadionil oluliselt palju varem. Üks paljudest talgutel osalejatest on olnud Anton Anufriev, kes 9. septembril tuli tribüüni ehitamisele suure karbiga kaenla all. Karbis oli lipuvarda alus, mis on nüüdseks kindlalt betoonivalusse asetatud. Lipuvarda muretsemist rahastavad Anton Anufriev ja Nord Homes OÜ, kelle peamiseks tegevusalaks erilahendustega elementmajade projekteerimine, tootmine ja püstitamine. Homme hommikul kümne paiku tahetakse lipuvarras püsti ajada. Toiming on peaaegu sama pidulik, kui sinimustvalge lipu heiskamine.

Sportlikult meelelahutuslikud tegevused algavad keskpäeval. Varematel aegadel olevat sellel staadionil olnud ka jooksuring, aga küllap leiab mitmesuguseid tegevusi ka ilma staadioni jooksuradadetagi.

JK Pärnu Poseidon tänab kõiki, kes on toetanud staadioni ja tribüüni ehitamist: Kodu Kuubis OÜ, Tootsi Turvas AS, F&E Tööd OÜ, Villavennad OÜ, Eldur Puit OÜ, Kunnely OÜ, Ruukki Products AS, Agriculture AS, Nord Homes OÜ, Andres Kaskla, Ants Muhu, Jaan Pärn. „Ja valmis ta saigi,“ lausus Šorin, kes samuti oma laste ja teiste talgulistega rohkeid päevi talgutel osalenud.

Allolev pildigalerii meenutab veelkord viimase nädalavahetuse töid. Siiski pole kõik veel lõpuni valmis ja tegemist jätkub ka edaspidi küllaga. Üks suuremaid ettevõtmisi on kindlasti tulevikus staadionit ümbritseva aia ehitamine.


Urmas Saard

Samal teemal:

JK Poseidoni Sindi jalgpallistaadioni tribüüni ehitus Foto Urmas Saard

 

 

 

Avalöök Sindi jalgpallistaadionil

Ehitusjärgus Poseidoni jalgpalliväljaku tribüün Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi jalgpallistaadionil valmis nädalavahetusega tribüünikonstruktsioon

Germo Karro, Kodu Kuubis OÜ juhatuse liige, alustab Sindis JK Poseidoni jalgpallistaadionil tribüüni ehitamise tarvis vundamendi süvendi kaevamist Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi jalgpallistaadionil löödi kopp maasse