Baltikumi pikim Ranniku matkarada jõuab sel nädalal Tallinnasse

Loode-Eesti piirkonna ühisturunduse projektijuht Krista Must jagab pildigaleriid eilsest matkateekonnast Nõva sadamast Vihterpalu mõisani ja lisab juurde mõne sõna eilse matkapäeva kokkuvõtteks.

Teekonnal Nõva sadamast Vihterpalusse Foto Krista Must
Teekonnal Nõva sadamast Vihterpalusse. Foto: Krista Must

Teekond Nõva sadamast Vihterpalusse oli erakordselt vaheldusrikas. Kõndisime liiva- ja kivirandades, rannaniidul, metsa- ja külavaheteedel. Matka alustasime kell 9 ja sihtpunkti jõudsime kella 15 paiku, läbisime 24 kilomeetrit ja tegime 29 665 sammu. Matkajuht Juris, erialalt bioloog, jõudis meile rääkida rannajoone kujunemisest, teekonnal nähtud loomadest ja haruldasematest taimedest. Eestis matkamise käigus on ta õppinud ära mitmed eestikeelsed sõnad nagu roostik, liivarand, rästik, puravik jne ja tunneb hästi paljusid Eesti asulaid. Juris ei ole esimest korda Eestis matkamas, varem on ta siin käinud jalgrattaga.

Täna on matkajatel puhkepäev. Homme, teisipäeval kell 9 starditakse Vihterpalu mõisa juurest. Olete oodatud kaasa matkama kas terve tee või osa sellest!

Krista Must

Alates 24. septembrist märgitakse Harjumaal maha Baltikumi pikima – 1100 km pikkuse Ranniku matkaraja viimast lõiku. Rada kantakse kaardile matkajate poolt, kes teekonna läbi kõnnivad. Viiimane lõik Luccast Tallinnasse matkatakse 1. oktoobril.

Loodav Ranniku matkakarada kulgeb mööda Eesti ja Läti rannikut ning on osa Euroopa kaugmatkarajast E9 (European Long Distance Path E9), mis algab Portugalist ja läbib kogu Euroopa ranniku kuni Narva-Jõesuuni. Lõuna poolt alguse saanud matkaraja läbikõndimine ja teekonnast elektroonilise kaardi loomine on olnud sel aastal teoksil Lätis ja Lääne-Eestis. Kevadest alates on selle eesmärgi nimel Eestisse teel olnud projekti peapartneri Läti Maaturismi esindaja Juris Smaļinskis.

Jälgi Ranniku matkaraja mahamärkimist Facebookis:

https://www.facebook.com/rannikumatkarada
https://www.facebook.com/estlathiking

Algselt pidi matkarada lõppema Nõval, kuid projektipartnerite ja Lääne-Harjumaa rannikuäärsete omavalitsuste koostöös pikendati teekonda Tallinnani. Pärast matkaraja mahamärkimist saab läbitud teekonnast ametlik matkarada, lisandub viitasid ja infrastruktuuri.

Oled oodatud Ranniku matkaraja mahamärkimisel kaasa lööma:
• 26. septembril kell 9.00 start Vihterpalu mõisast, läbitakse Vihterpalu-Padise lõik (ca 27 km)
• 27. septembril kell 9.00 start Padise kloostrist, läbitakse Padise-Paldiski lõik (ca 20 km)
• 28. septembril kell 9.00 start Paldiski raudteejaamast, läbitakse Paldiski-Laulasmaa lõik (ca 25 km)
• 29. septembril kell 9.00 start Laulasmaa SPA-st, läbitakse Laulasmaa-Vääna-Jõesuu lõik (ca 22 km)
• 30. septembril kell 9.00 start Luige tee rannaparklas, läbitakse Vääna-Jõesuu-Lucca lõik (ca 24 km)
• 1. oktoobril kell 9.00 start Lucca restoranist, läbitakse Lucca-Tallinn lõik (ca 17 km)

Võta kaasa süüa, juua, pane selga sobivad riided ja jalanõud, hinda oma võimekust – kas suudad kaasa teha terve päeva matka või kõndida osa teekonnast.

Matkarada luuakse piiriülese projekti “Hiking Route Along the Baltic Sea Coastline in Latvia – Estonia” raames. Projekti rahastab Eesti-Läti programmi Euroopa Regionaalarengu Fond. Eestist on projekti partnerid MTÜ Lääne-Eesti Turism (liikmed SA Pärnumaa Turism, MTÜ Läänemaa Turism, SA Tuuru, MTÜ Visit Saaremaa) ja MTÜ Eesti Maaturism. Projekti tegevustesse on Eesti partnerid kaasanud ka Eesti Matkaliidu, SA Põhja-Eesti Turism ning rannikuala Leader tegevusgrupid.