Kuhjavere külateatrite festivalil anti välja Kalju Komissarovi mälestuspreemia

Kalju Komissarovi mälestuspreemia laureaat Abja Kolmas Voorus
Kalju Komissarovi mälestuspreemia laureaat Abja Kolmas Voorus

19. ja 20. augustil Suure-Jaani vallas peetud 13. Kuhjavere külateatrite festivalil esinesid kolmteist truppi enamikest Eesti maakondadest. Esitati nii naljakaid, kui ka tõsiseid näitemänge. Sündmus oli pühendatud festivali kauaaegse patrooni Kalju Komissarovi mälestusele. Festivalil anti välja ka legendaarse teatrimehe mälestuspreemia. Selle pälvis Abja kultuurimaja näitering Kolmas Voorus eesotsas lavastaja Kersti Sillaotsaga.

Kõige enne jõudsid Kuhjaverre festivalile Avinurme harrastusnäitlejad, kes reede õhtul ka Halliste kandi rahvale esinesid. Laupäevaks külateatrifestivali avamiseks olid kohal kõik sellel päeval esinevad trupid ja needki, kes astusid lavale pühapäeval. Tornimäe Näiteselts Saaremaalt astus publiku ette küll laupäeval, kuid vaatas ära kõik etendused mõlemal päeval.

Kuhjavere külavanem Romeo Mukk, kes Väikese Mukina traditsiooniliselt festivali avas iseloomustas seda protsessi nii „ Sel aastal oli siis lõplik tõe tunnistamise hetk, et kaugaaegset patrooni Kalju Komissarovit ei ole enam meiega ja peame jätkama temata. Komissarov valis välja ka oma järeltulija Helena Kesoneni, kes nüüd juba teist aastat oli truppidega suhtleja ja tagasisidestaja. Kogu seekordne festival oli pühendatud Kalju Komissarovi mälestusele. Meenutuste ja mälestuste jagamiseks anti välja teatrileht, kus mitmel leheküljel juttu temast ja seostest Kuhjavere festivaliga. Sõna said Rein Lang, Malle Pärn ja mitmed teatritruppide lavastajad.”

Publiku lemmik Sulbi külateater.
Publiku lemmik Sulbi külateater.

Näitlejaid igast kandist

Kuhjavere Külaseltsi juhatuse liige Urve Mukk arvas et koos näitlejate ja korraldajatega oli mõlemal päeval külaplatsil publiku telkide all istet võtnud ligi paarsada inimest.

“Laupäeval olid istekohad praktiliselt hõivatud. Kaasa elati kõikidele, kes lavale astusid. Tugev aplaus olid Tabivere Teatrile E.H.K., kes avas festivali oma esietendusega. Surra-Murra suveteater tuli ainukese lastele mõeldud etendusega ja oli samuti esmakordselt Kuhjaveres. Kõik teised oma tutntud headuses ja juba pikaajalised osalejad: Suure-Jaanist, Jõesuust, Avinurmest ja Abjast. Abja seenioride näitetrupp Kolmas Voorus võitis väga paljude südamed (lavastaja Kersti Sillaots). Teisel päeval tulid eredalt esile Sulbi külateater, Võhma Rassijad ja Suure-Jaani Tegeltkah!”

„Mõnegi näitetrupi saabudes oli märgata, et oli tulnud ka lähedasi festivali nautima ja kaasa elama”, lisas Romeo Mukk.

Võhma Rassijad, Luule Tiirma ja Olev Rass -  publiku lemmikud.
Võhma Rassijad, Luule Tiirma ja Olev Rass –
publiku lemmikud.

Etendusi igast žanrist

Žanriliselt oli pilt päris kirju. Oli draamat ja komöödiat. Oli Indrek Koffi luuleraamatu „Eestluse elujõud” ainetel loodud”Elu on – otsast teise” , mis on oluliste hoiakute ja elufilosoofia peegeldus. Oli Tšehhovit, Kivirähki, Smuuli, Liivest, Kruusvalli. Autoriks oli veel näiteks noor näitekirjanik Janno Puusepp, kes tuntud ka koomiku ja Vilde teatri näitlejana. Tema kirjutatud „Teie jumal” jõudus lavale Tornimäe Näiteseltsi esituses. Lavastajate endi kirjutatud näidendeid oli mitmeid. Nii tulid lavale Sulbi külateater Airika Saamo „Kae kos pandse plõnn”, Krabi külateater Marje Mürgi loodud „Muinasjutt vol.2 – Kõik on müüda”, mis oli järg mullusele ja mõlemad on võrukeelsed. Tänassilma näitering tuli Kuhjaverre juhendaja Pille Sihveri kirjutatud külajandiga „Meie küla superstaar””, rääkis korraldaja Urve.

Näitemänguhuvi haarab noorigi

Urve Muki sõnul sõnul on külateatrite festival heaks taimelavaks ka näitemänguhuvilistele noortele. „Surra-Murra suveteater on Tori valla laste suvelaagri projektist välja kasvanud ja Jõesuu külateatri lavastajad Kaili Limeng ning Jane Lumijõe loodavad tulevikus sealt järelkasvu trupile. Uute näitlejate üle tundsid uhkust ka Sulbi ja Krabi külateatrid. Printsi valgel hobusel mänginud ja kolleegidelt tunnustust pälvinud Krabi noormees oli laval praktiliselt esimest korda, millest võib loota pikemat sidet külateatriga. Margus Mankin Suure-Jaanist tunnistas, et mängivad „Vabrikutüdrukud” katkendit sinnamaale, kus peaks lavale tulema meestegelane… aga teda pole, on Norras tööl. Ja polkovniku leske mängis Võhmalinna teatri lavastaja Olev Rass. Keegi ei tunnistanud, et asi lootusetu, ikka leitakse lahendusi.”

Järgitakse patrooni soovitust

Järgmisel aastal tuleb Kuhjavere külateatrite festival 14. korda. Kuulutasime selle välja ja motoks saab „Eestlane naerab” – nii nagu Kalju Komissarov 2016. aasta kevadel soovitas Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistada.”

Kuhjavere Külateatrite festivali tunnustused laupäeval, 19.augustil 

Publiku lemmikud:

* Naisosatäitja – Helgi Herman – Liisa roll Tabivere teater E.H.K. etendusest N: Koljada „Kõikehõlmavalt”;

* meesosatäitja – Priit Pärn – matemaatikaprofessor Avinurme Suveteatri etenduses „Millal sa tagasi tuled?”;

* näitetrupp – Avinurme suveteater, lavastaja Mari Oolberg;

* lastetrupp – Surra-Murra Suveteater Tori vallast, lavastajad Kaili Limeng ja Jane Lumijõe;

Eripreemiad:

* Parim lavastus – Suure-Jaani Tgeletkah! „Vabrikutüdrukud”, lavastaja Marrgus Mankin;

* parim kõrvalosatäitja – Helje Basihhina – Tornimäe Näiteselts, naabrinaise roll „Teie jumal”

Kolleegipreemiad pälvisid:

* Tabivere Teater E.H.K., Tornimäe Näiteselts, Abja Kolmas Voorus kolmelt trupilt, Leida Lepland Abjast ja Helje Basihhina Tornimäelt.

Tunnustused pühapäeval 20.augustil 

Publiku lemmikud:

* naisosatäitja – Luule Tiirmaa – Leontiine roll Võhma Linna Teatri etenduses „Võikõllane üü”;

* meesosatäitja – Olev Rass – Gerhard Võhma Linna Teatri etenduses „Võikõllane üü” ja nimiroll „Polkovniku leses”;

* näitetrupp – Sulbi külateater, lavastaja Airika Saamo

Eripreemiad:

* parim kõrvalosatäitja – Vaido Ermel – Sulbi külateater „Kae kos pandse plõnn”;

* teatriarmastuse preemia – Margus Mankin – Suure-Jaani Tegeltkah! Lavastaja ja A. Tšehhovi „Loengu tubaka kahjulikkusest” pidamise eest;

Kolleegipreemiatega pärjati:

* Sulbi külateater (lavastaja Airika Saamo) kolmel korral, Meelis Utt Tänassilma Pupu-Jukud, Olev Rass Võhma Linna Teater Rassijad, Ivar Rosenberg, Maret Soon ja Vaido Ermel Sulbi külateater, Roland Treial Krabi külateater.

Jaan Lukas