Konstantin Pätsi abielu sõlmimise mälestuseks

Täna, 115 aastat tagasi laulatati Jumala palge ees tulevane Eesti Vabariigi president Konstantin Päts ja Helma Wilhelmine Peet abieluliitu Pärnu Vee tänava ääres asuvas Suurmärter Katariina kirikus. Selle meenutuseks avatakse pühapäeval pühakoja siseseinal tagasihoidlik mälestusplaat.

Pärnu Suurmärter Katariina kirik Foto Urmas Saard
Pärnu Suurmärter Katariina kirik. Foto: Urmas Saard

Suurmärter Katariina kiriku hoolekogu liige Vladimir Klevtsov selgitas, et umbes pool aastat tagasi hakkasid koguduse inimesed rääkima vajadusest meenutada Eesti riigi esimese presidendi laulatust, mis leidis aset uue kalendri järgi 1902. aasta 16. juunil. Alguses ei oldud kuupäeva ja laulatuskoha suhtes päris kindlad. Räägitud olevat ka Tahkuranna kirikust, aga selgus, et sealses kirikus on toimetatud üksnes Konstantini ristimist. Vanu kirikuraamatuid uurides jõuti kindlale teadmisele, et laulatus toimus ikkagi Pärnu kirikus, mida kutsutakse ka Jekaterina kirikuks.

Vladimir Klevtsov, kes on ühtlasi ka Pärnu linnavolikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees ütles, et mälestusplaadi valmistamise kulud võttis enda kanda Andri Arula, kes on restoran Kolhethi esimese ja ainsa Georgia söögikoha omanik Pärnus, Hommiku tänaval.

Mälestusplaadile on kirjutatud vene, eesti ja inglise keeles: Selles kirikus 1902. aastal lasi end laulatada Eesti Vabariigi esimene president Konstantin Päts. Teksti aitas koostada Vladimir Klevtsovi abikaasa. Vladimir Klevtsov ütles, et Vee tänaval asuv kirik on tema kodukogudus, kus ta käib sageli teenistustel ja palvetamas. Ta peab Eesti Vabariigi esimest presidenti lugupidamist väärivaks meheks, kes austas ja hoidis oma naist. Riigimehe laulatuse meenutamisega avaldab kogudus toetust traditsioonilisele mehe ja naise vahelisele liidule ning ajaproovis ennast õigustanud pereväärtusele.

Urmas Saard