Pildigalerii ja video: südametule süütamine kodutänava koduõuel

Tänaste sündmuste ahelast sündis Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva avalöök, milles osalesid ka Sindi linna Raudtee tänava ühe väikese elamu inimesed.

Eesti Vabariik 100 südametule süütamine Sindi linnas Raudtee tänava koduõuel Foto Urmas Saard
Eesti Vabariik 100 südametule süütamine Sindi linnas Raudtee tänava koduõuel. Foto: Urmas Saard

Sada aastat tagasi, 8. aprillil, Petrogradis asetleidnud umbes 40 000 eestlase meeleavalduse mõjul liideti Venemaa Ajutise Valitsuse 1917. a 12. aprilli otsusega Eestimaa kubermang Liivimaa kubermangu põhjaosaga, mille tulemusena tekkis ühtne ja autonoomne Eestimaa kubermang.

Saja aasta tagusest Eestimaa ühendamisest ajendatuna matkasid ligikaudu 2500 inimest täna mööda kunagise kubermangupiiri erinevaid lõike Läänemere kalda ja Peipsi ranna vahel, tähistades sellega Eesti Vabariigi aastapäeva pidustuste algust. Vanimad osalejad olid 91-aastane naine ja 82-aastane mees. Noorimad olid käesoleval aastal sündinud lapsed.

„Elukutselised“ matkajad asusid rännakule täpselt mööda endist piiri ja vastavalt nende kulgemisele kustus rändurite kaasaskantavate GPS-seadmete abil piirjoon kunagise Eestimaa ja Liivimaa vahel.

Lisaks liikusid rahvamatkajad lihtsamini läbitavaid radu. Erinevaid matkaradu oli 18. Matka lõppedes kogunesid kõik matkalised üheksasse rahvamajja Tõstamaal, Lõpel, Järvakandis, Lelles, Kurgjal, Oisus, Päinurmes, Sadalas ja Avinurmes, kus saabujaid ootas soe supp ja meelelahutuslik kava.

Ühte rada, mis jõudis otsapidi Kurgjale, kutsuti Sakala teeks. Seda mööda käis Carl Robert Jakobson Viljandis oma ajalehte toimetamas. Nimetatud tosina kilomeetri pikkuse teekonna läbis ühiselt matkajatega ka president Kersti Kaljulaid. Kurgjal pidas Kaljulaid pidukõne. Esinesid Ivo Linna, Ott Lepland ja Lenna Kuurmaa.

Alates kella 11-st kuni 21-ni vahendas kuues otselülituses pidupäevasündmusi riigi televisioon.

Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil toimub 30. juunist kuni 2. juulini XII noorte laulu ja tantsupidu. Peoks valmistujad tähistasid tänasel pühapäeval Eesti Vabariik 100 programmi ETV saates “Tervitus XII noorte laulu- ja tantsupeolt “Mina jään”“, mille järel läideti südametuledest noorte laulu- ja tantsupeo tuli Kurgjal.

XII noortepeo korraldajad kutsusid kõiki sel päeval süütama ka oma kodupaigas lõkkeid, küünlaid või tõrvikuid, et olla osaline XII noortepeo tule süütamisest ja tähistada Eesti Vabariik 100 sünnipäevapeo algust. “Mina jään” juhid Heli Jürgenson ja Margus Toomla kutsusid kell 19.00 kõiki inimesi, kogukondi, perekondi ja sõpruskondi süütama oma südametulest väiksemad ja suuremad lõkked, küünlad või tõrvikud oma kodupaigas.

Tulesüütamist palusid korraldajad jäädvustada fotode või videona, millele vastati ka ühelt Sindi linna koduõuelt.

Vaata ka videot

Urmas Saard