Kuperjanovi matkaga meenutakse Vabadussõja kangelase lahinguteed

Kolonelleitnant Tarmo Laaniste. Foto: Kaitseliit
Kolonelleitnant Tarmo Laaniste. Foto: Kaitseliit

Homme, 4. märtsil saab teistkordselt teoks Vabadussõja väejuhile ja kangelasele, Julius Kuperjanovile ning tema partisanisalgale pühendatud retk Puurmanist Tabiveresse. 23 kilomeetri pikkusest retkest rääkis Kaitseliidu Jõgeva maleva pealik kolonelleitnant Tarmo Laaniste.

Kui palju on retkeks osalejaid registreerunud?

Interneti teel on registreerunud nelisada osalejat. Ametlikult on registreerumine möödas, kuid matkata soovijaid on iga päevaga juurde tulnud ning ühinemiseks on ikka võimalusi.

Milles seisneb retke ajalooline tähtsus?

Kuperjanovi retk on pühendatud 1919. aastal toimunud Julius Kuperjanovi partisanisalga rännakule. Neil päevil liikus salk formeerimiskohast, Puurmani lossist, vastu lahingutele Tabivere ümbruses. Salk liikus küll jaanuaris, kuid ilmastikku arvestades korraldasime matka märtsi alguses.

Tee ääres võib seista ja kaasa elada retkelistele?

Loomulikult. Liiklusvahendeid me trassile aga ei luba, sest matkajaid on piisavalt palju.

Retke lõpetamisel Tabivere muuseumis jagatakse ka üsna põnevaid auhindu.

Nendeks on Kuperjanovi retke medalid. Kontrollpunktides on võimalik saada meeneid. Kõik raja läbinud saavad Tabiveres ainulaadse Kuperjanovi retke medali.

Tähendus Puurmanile

Mida tähendab aga Kuperjanovi retk Puurmani vallale, küsime vallavolikogu esimees Aare Järvikult. „Meie valla jaoks on retk uus traditsioon, mis loodetavasti kasvab ajaga oodatuimaks sündmuseks üle riigi ja kaugemalegi. Puurmanis on Ain Saviaugu lavastatuna tulemas ka vabaõhuetendus Julius Kuperjanovist ja seoses sellega on näidendi peategelane juba kohal ka retkel,” ütles Järvik.

Julius Kuperjanov sündis 29. septembril Pihkva Kubermangus Ljohhova külas. Ta paistis Vene tsaariarmee luuresalga juhina vaprusega silma Esimeses maailmasõjas, Eesti Vabadussõjas sai temast üks edukamaid väejuhte. Leitnant Julius Kuperjanov sai raskelt haavata 1919. aastal toimunud Paju lahingus ja suri 2. veebruaril Tartu haiglas.

Jaan Lukas