Heasüdamlik politseinik jäi linnakodanikule silma

„Ma ei saa seda jätta ainult enda teada,“ rääkis Juta Velleste, kes elab Sindi linnas Ringi ja Jaama tänavate nurgal kõrguva paneelmaja viiendal korrusel.

Merike Teder Foto Urmas Saard
Merike Teder. Foto: Urmas Saard

„Tulin vabariigi aastapäeval keskpäeva paiku rõdule ja nägin juhtumisi kuidas politseiauto järsult pidurdas, tegi sealsamas tagasipöörde ja peatus tänava servas. Jäin uudistama. Autost väljus noorema poolne politseivormis naine, mustade juustega. Tundsin huvi, mida ta seal uurima hakkab“ kirjeldas linnakodanik kõike meenutades püüdliku täpsusega.

Alles hetk hiljem pärast politseivärvide märkamist oli Velleste pilk peatunud kraavi põhjast paistnud väikestel peanuppudel. „Politseinik upitas lapsed kraavist kuivale kraavipervele. Sidus ühel lõuaaluse kinni. Siis võttis autost paberist salfrätikut ja pühkis lastel ninad puhtaks. Ta toimetas sellise emaliku hoolivusega, et silmanurk läks märjaks. Ma ei tunne teda, aga näis ääretult südamliku inimesena,“ jutustas Velleste.

Kuna nähtut vahendanu jutustus jättis samuti väga südamliku mulje, otsustasin teha pisut „detektiivi tööd“ ja saingi tollele ülimalt emaliku hoolivusega politseinikule jälile. Tema nimi on Merike Teder, ametilt Sindi linnas ja Paikuse ning Tori valdades tegutsev noorsoopolitseinik.

Sindi Foto Urmas Saard
Sindi. Foto: Urmas Saard

„Olin 24. veebruaril Sindi linnas töökohustuste täitmisel. Nägin, kuidas Ringi tänaval paistis üks peanupp kraavist välja ja siis järgmisel hetkel jooksis juba sama peanupu omanik ettevaatamatult auto eest läbi. Peatasin laste ees kohe auto. Selgitasin lastele, et nad võivad küll mänguväljaku lähedal mängida, aga tuleb ka autode suhtes olla tähelepanelik. Hoiatasin, et kraavis ei tohiks vette kukkuda. Vestlemise ajal märkasin, et lastel on kõik paelad lahti, sidusin siis üheaegselt rääkimisega paelad tugevalt uuesti kinni. Ninad olid tatised (politseinik naeratas heasüdamlikult). Andsin neile taskurätikuid, et saaksid oma ninad puhtaks pühkida. Kõige väiksemal, võis olla nii neljane, pühkisin ise nina puhtaks. Teised olid suuremad, kuni kuuesed, võibolla. Lõpuks jagasin kõigile ka kompvekke, mis lõvi Leo pildiga paberisse peidetud,“ meenutas Teder iseseisvuspäeval tööpostil toimunut.

Veel rääkis Teder, et kurb oli näha lapsi põlvini märgade püksisäärtega. Õhukesed kindad olid vett tilkuvalt märjad. „Ütlesin, et võiksid minna kodus riided ära vahetada, et nad ei külmetaks. Tõesti oli kahju neist. Samas keegi lastest ei lõdisenud, nagu polekski neil külm olnud, kuigi ninad sinised,“ rääkis Teder, kellel endalgi väike tütar ja poeg kasvatada.

„Komissar Merike Teder on laitmatu teenistusega alates ajast, kui ta 2004. a politseisse tööle tuli,“ iseloomustas oma kaastöötajat Piret Dreimann, Sindi linna ja Paikuse valla politseinik.

Urmas Saard