Vormel klassi kaksikvõit tuli Pärnumaale

Automudelismi Eesti karikasarja teisel etapil tõid Karmen Mets ja Andy Aron kaksikvõidu Pärnumaale F1-32 ehk vormel klassis, mis nõuab edu saavutamiseks väga meisterlikku kätt.

Pärast sõitu tunnistas Kaiar, et Karmen ja Andy teevad tal ES-24 klassis elu järjest kibedamaks Foto Urmas Saard
Pärast sõitu tunnistas Kaiar, et Karmen ja Andy teevad tal ES-24 klassis elu järjest kibedamaks. Foto: Urmas Saard

Laupäeval, 25. veebruaril toimus Sindis automudelismi Eesti karikasarja 2. etapp. Võisteldi klassides N-14; F1-32; ES-32 ja ES-24. Võistlejad osalesid Tallinnast, Sauelt, Haapsalust, Äksist, Jõõprest ja Sindist. Oodatud 35 võistleja asemel tuli kohale veidi alla 30 võistleja.

Tavapäraselt alustasid võistluspäeva noored, tosina võistlejaga. Sindist oli eelregistreerimisega kirja pandud 3 võistlejat, kuid püssirohtu jätkus ainult ühel. Eelsõitudeks jagati võistlejad kahte gruppi ja meie pesamuna Karin startis B grupis, kuna tal ei ole veel reitingutabelis piisavalt punkte, et tugevamas grupis võistelda. Karin tegi ilusa sõidu ja võitis oma grupi 205 ringiga, edestades järgmist võistlejat seitsme ringiga. Kui ka A grupp oli oma etteaste sooritanud, selgusid finaalikohad. Karin platseerus finaali viiendana, mis äratas meis lootused heale tulemusele ka finaalis. Paraku lagunes Karini sõit finaalis katastroofiliselt: alustas liiga aeglases tempos ja ei suutnud seda oluliselt tõsta ka võistluse lõpuks. Mudel oli tehniliselt väga hea, kuid midagi pidi toimuma Karinis endas. Selle „jalutamisega” loovutas karin kaks kohta ja lõpetas võistluse seitsmendana. Samas oli rebimine esikohale kogu võistluse jooksul väga pingeline ja lõpuks lahutas esimest ja teist kohta ainult 0,15 ringi! Kolm paremat:

1. Kaur- Erik Tamm, Äksi 374,15 ringi
2. Rasmus Blitner, Haapsalu 374 ringi
3. Reimo Põhjakas, Tallinn 366 ringi

Klassis ES-32 osales 11 võistlejat ja sõideti kahes grupis. Meie jaoks oli oluline A grupp, kus tugevamate hulgas võistlesid ka Sindis harjutavad Andy Aron ja Karmen Mets. Peale kaht esimest sõitu oli liidrikoht Karmeni käes Andy ja Kaiari ees. Siis sai Kaiar õige sõidurütmi kätte ja möödus Andyst ja Karmenist. Kolm sõitu enne lõppu oli Karmen veel teisel kohal, kuid siis leidis ka Andy varukäigu ja möödus omakorda Karmenist. Lõppprotokolli 3 paremat:

1. Kaiar Tammeleht, Tallinn 516 ringi
2. Andy Aron, Sindi 511 ringi
3. Karmen Mets, Jõõpre 504 ringi

[pullquote]Üheksanda sõidu sõitsid Andy ja Karmen n.ö. „ratas rattas”[/pullquote]Klassis F1-32 osales 10 võistlejat: otsustati sõita ühes grupis, kuna mudelite kiirused pole suured ja programm seda võimaldab. See tähendab seda, et iga võistleja jätab peale kaheksandal rajal sõitmist kaks sõitu vahele ja jätkab siis kuuendalt rajalt. Esimeste sõitudega said väikese eelise teiste ees Andy ja Karmen, kuid siis hakkas selge ülevaade võistluse käigust kaduma, sest peale kolmandat sõitu läks Karmen pausile, teised olulised konkurendid aga jätkasid. Rebimine kolme esimese koha peale käis Karmen Metsa, Andy Aroni, Ants Volmersoni ja Kaiar Tammelehe vahel. Teises sõidus tuli Kaiaril oma mudelit veidi kohendada ja kaotas sellega ca kaheksa ringi. Sellega loovutas ta kolmanda positsiooni Antsule. Karmen naases rajale kuuendas sõidus. Selleks ajaks oli Andy juba Karmenist kaugele ette ära sõitnud. Peale kuuendat sõitu läks Andy omakorda pikale pausile ja kiire arvestus näitas, et Karmen peab Andyga seisu võrdsustamiseks sõitma kahes järgmises sõidus 107 ringi. Karmen tõi kastanid tulest välja ja sõitis 108 ringi! Andy naases rajale üheksandas sõidus ja Karmenil oli sel hetkel üheringiline paremus. Üheksanda sõidu sõitsid Andy ja Karmen n.ö. „ratas rattas” 53 ringiga. Tagapool muutusi ei toimunud. Ants oli kolmas ja Kaiar neljas. Esikoha otsustas viimane sõit. Siin oli stabiilsem Karmen 55 ringiga Andy 53 ringi vastu. Seega kaksikvõit Pärnumaale ja seda klassis, mis nõuab väga meisterlikku kätt edu saavutamiseks!
Paremusjärjestus:

1. Karmen Mets, Jõõpre 431 ringi
2. Andy Aron, Sindi 428 ringi
3. Ants Volmerson, Äksi 421 ringi

Vahetult pärast finaalsõidu lõppu Foto Urmas Saard
Vahetult pärast finaalsõidu lõppu. Foto: Urmas Saard

Võistluspäev lõppes kõige võimsama ja kiirema ES-24 klassiga. Võistlejaid oli küll üheksa, kuid riskide maandamiseks otsustati ikkagi teha kaks sõitu, sest kiirused on oluliselt suuremad ja vigastused kokkupõrgetel tõsisemad. Meie tähelepanu keskendus jällegi A grupile, kus võistlesid nii Andy kui ka Karmen. Siin jätkus pinget lõpuni! Esimeses sõidus tegid väikese edu sisse Andy ja Karmen. Kaiar jäi kolm ringi maha. Teises sõidus purunes Karmeni mudelil ülekanne ja ka Andy mudelit kimbutasid kollid ja Kaiar hõivas liidripositsiooni, Karmen teine ja Andy kolmas. Sõit jätkus mõneringilise vahega liidrite vahel viienda sõiduni. Siis tõmbas Kaiari mudel kere tagaosa ülekande vahele ja selle korrastamise järel oli Kaiar taandunud kolmandale kohale. Peale kuuendat sõitu juhtis Karmen Andy ees kuue ringiga ja Kaiari ees kaheksa ringiga, mis oleks tavaliselt taganud esikoha, kuid seitsmendas sõidus tegi Karmen palju vigu ja Kaiar pääses ühe ringiga ette. Viimane sõit oli Karmenil punasel rajal ja Kaiaril valgel rajal. Varasemast teadsime, et Kaiarile ei sobi Sindis just valge rada ja tekkis lootus, et Karmen siisiki võidab. Seekord vanameister eksis valgel rajal ainult paar korda ja suutis oma üheringilist paremust hoida ja seda isegi ühe ringi võrra suurendada. Pärast sõitu tunnistas Kaiar, et Andy ja Karmen teevad tal ES-24 klassis elu järjest kibedamaks. Paremusjärjestus:

1. Kaiar Tammeleht Saue 561 ringi
2. Karmen Mets Jõõpre 559 ringi
3. Andy Aron Sindi 553 ringi

Järgmisel korral kohtume märtsikuus Haapsalus Eesti meistrivõistlustel.

Johannes Mets

MTÜ Sindi Mudelisport, Sindi ANK tehnikaring juhendaja