Algasid XII noorte laulu- ja tantsupeo „Mina jään“ eelproovid 

Esmaspäeva,l 23. jaanuaril algasid Jõgevamaal XII noorte-ja tantsupeo „Mina jään” eelproovid.

XII noorte ja laste tantsupeo „Mina jään” Jõgevamaa kuraatori Pille Tuti sõnul kogunesid Jõgevamaal kõige enne eelproovile segakoorid.

„Nad harjutasid laulu mitme tunni vältel Jõgeva kultuurikeskuses,” rääkis Tutt. “Tegelikult hakkasid jõgevamaa kultuuritegijatest kõige enne noortepeoks valmistuma rahvamuusikud, kuid nende eelproov toimus möödunud laupäeval Tartumaal Reolas.”

Pille Tutt andis valmistumisest noortepeoks ülevaate ka Raja vabaajakeskuses toimunud Jõgevamaa kultuuritöötajate infopäeval.

„Laulupeo repertuaaris on 44 laulu ja kaks orkestriteost,” kõneles Tutt seal. “Arvestades mahukat kava, tehakse igas liigis vähemalt kaks eelproovi. Tantsupeo eelproovides tantsitakse üheskoos läbi 22 tantsu. Tantsupeo pealavastaja Margus Toomla sõnul on eelproovid selleks, et vaadata, kuidas siiani tantse õpitud on. Rahvatantsuspetsialistid on lubanud rühmadele külla minna, igale rühmale vajadusel näpunäiteid ja juhtnööre anda  õppeprotsessi jätkamiseks. Tantsupeo ettevalmistusprotsessis kohtuvad tantsujuhtide ja tantsuõpetajate kogemused laste ja noorte tantsulustiga. Väga oluline osa on just laste, noorte ja õpetajate julgustamine.”

Igas maakonnas hoolitsevad eelproovide toimumise eest 19 laulu- ja tantsupeo kuraatorit. Proove viivad läbi tantsupeo üldjuhid ja assistendid ning laulupeo dirigendid.

Noorte laulu- ja tantsupidu „Mina jään“ toimub 30. juunist kuni 2. juulini. Noorte laulupeo peadirigendiks on Heli Jürgenson, tantsupeo pealavastajaks on Margus Toomla.

„XII noorte laulu- ja tantsupeol „Mina jään“ osaleja on vabas Eestis sündinud põlvkond, kelle jaoks maailm on lahti, kuid kelle juured jäävad ikka hoidma sidet selle maaga,” ütles Pille Tutt. “Need on noored, kelle väärtushinnangud ja teod alles hakkavad kujundama Eesti riigi ja rahva teed. Laulupidu tõstab esile uue põlvkonna heliloojate loomingu ning kogemustega dirigentide kõrval saavad oma esimese laulupeokogemuse ka mitmed noored dirigendid. Tantsupidu tugineb muistendile Koidust ja Hämarikus. See on lugu igikestvate väärtuste põlvest põlve edasikandmisest ja vastutusest selle hoidmisel. Sümboolne tõotus “Mina jään” on justkui allkiri, mis seob meid me juurtega, ükskõik kuhu elutee meid maailmas ka viib. See on vaimne ja väärtuspõhine side Eestiga, mis sügaval südamesopis meid ikka siia tagasi kisub.”

Pille Tuti sõnul püüavad jõgevamaalased oma rahvakultuuri omapäraga ja maakonna sümboolikaga silma paista noortepeo rongkäigus, kus Jõgevamaa laulu-ja tantsunoorte juhtimist korraldab teenekas kehalise kasvatuse õpetaja ja tubli kaitseliitlane Viktor Nõmm.

Jaan Lukas

Jõgemaamaa proovid
esmasp, 23. jaan – I eelproov segakooriddele Jõgeva kultuurikeskuses kella 10-14.30
kolmapäeval, 25. jaan – I eelproov neidudekooridele Tartus
neljapäeval, 26. jaan – seminar-õppepäev,  mudilaskooride neli lauljat koos õpetajaga Tartus
reede, 27. jaan – I eelproov lastekooridele Jõgeva kultuurikeskuses, kella 10- 14
pühapäev, 29. jaanuar – I eelproov noormeeste kooridele Tartus
esmaspäeval, 6. veebruaril kella 10-16.30 Jõgeva põhikoolis Piiri tn koolimajas I eelproov tantsurühmadele
teisipäev, 7. veebruar – I eelproov poistekooridele Põltsamaa ÜGs kella 10-13.30
pühapäev, 18. veebruar – I eelproov puhkpilliorkestritele ja sümfooniaorkestritele Viljandis

Share via
Copy link
Powered by Social Snap