Sindi linnaraamatukogus peetakse vanu tavasid au sees

Levinud kombe kohaselt arvatakse, et uue aasta esimesest külalisest oleneb hea või mitte väga hea õnne tulek algavasse aastasse. Eriti heaks märgiks peetakse seda, kui esimese külalisena saabub tumedapäine pikka kasvu mees.

Pildil Anne Pusse, Sirje Ristikivi, Ene Michelis, Rita Raudsepp Foto Urmas Saard
Pildil Anne Pusse, Sirje Ristikivi, Ene Michelis, Rita Raudsepp. Foto: Urmas Saard

Sindi linnaraamatukogu neli naist on oma uskumuses tagasihoidlikumad ja neile valmistab suurt rõõmu seegi, kui aasta esimese tööpäeva hommikul astub esimesena uksest sisse tavaline meeshing, olgu ta siis süsimustade või helevalgete juustega, pikk, lühike või keskmist kasvu. Laia naeru tõi aga kõigi näole kingiks saadud tilluke liköörikompvekkide pakike. Nii koksati uue aasta esimese tööpäeva tervituseks šokolaadikompvekke kokku. Rituaal olevat olnud ka ilma klaaside kõlinata terveks aastaks meeldejääv.

Lugemissaali raamatukoguhoidja Anne Pusse rebis seinalt vana-aasta viimase kalendrilehe ja nähtavale ilmus aasta 2017. Raamatukogu direktor Ene Michelis tunneb isiklikult loodususku Margus Maripuud ja sellepõhjal soovitab soojalt lugeda läinud aasta viimase päeva Pärnu Postimehes avaldatud artiklit „Taimetark: Soppa on loobitud küll“. Rasvases kirjas seisab Maripuu mõtisklus: “Esivanemate talletatud elutarkuse energia aitab meil kui rahvusel püsida. Juurteta elanikud, euroinimesed, on õnnetud, sest nende elu on tulvil ohte ja puudub kestvuse kaitse.” Michelis soovitas mehega ka vahetult kohtuda. Võibolla saab see teoks Sindi lugejatega?

Laenutusosakonna raamatukoguhoidja Sirje Ristikivi tutvustas Paulo Coelho „Spiooni“. Kirjanik toob lugejani tantsija Mata Hari salapärase elu.

Michelis kutsus raamatukokku ka kunsti ja fotograafia huvilisi. Jaanuari lõpuni saab nautida fotonäitust, mille autor Anne Kaar on olnud pikalt Sindiga seotud olnud. Praegu töötab ta Paikuse lasteaia Mesimumm liikumisõpetajana.

Esimese külastaja lahkudes kinkis Michelis raamatukogusõbrale prillide puhastamise lapi, et kogu aasta oleks nägemine raamatute lugemiseks selge.

Urmas Saard