Sindi Rock aastast 1969 jätkab traditsiooni

The Tuberkuloited, HND, Kõu ja Okitoki esinevad laupäeval Sindi seltsimaja suure saali laval.

Täna tuli Anneli Uustalu Sindi seltsimajja juba päris varakult, et teha viimaseid ettevalmistusi laupäeval toimuvaks Sindi Rockiks Foto Urmas Saard
Täna tuli Anneli Uustalu Sindi seltsimajja juba päris varakult, et teha viimaseid ettevalmistusi laupäeval toimuvaks Sindi Rockiks. Foto: Urmas Saard

Täna vaatas julgestusteenistus Skarabeus seltsimaja üle, et tagada esinejate ja pidutsejate turvalisus ning teaks täpselt korra püsimisel silma peal hoida. Kohe turvatöötajate kannul saabusid majja Sindi kommunaali töötunkedes mehed, kaasas kruvikeerajad ja muud tarvilikud riistad. Aegaviitmata asuti istepinke põranda küljest lahti võtma. Kahekaupa kanti pingid kõrval asuvasse väiksemasse saali. Heli- ja valgustehnik asus oma tööks vajalikku tehnikat paika seadma. Seltsimaja juhataja Anneli Uustalu tõstis laudu ja teisaldas istmeid võrdväärselt sama töökusega, nagu teisedki töömehed. Juhataja eristus teistest üksnes selle poolest, et lisaks füüsilisele rassimisele jätkus tal mahti korraldusi jagada ja tööde käiku suunata. Üürikese hetke pühendas ka kõrvalisele uudistajale, et tutvustada laupäeval esinema tulevaid ansambleid.

„Mõistagi on 1991. aastal Sindis alustanud ja tänavu oma tegevuse 25. aastat tähistav The Tuberkuloited sintlaste hulka väga oodatud. Tubekate esimene suuremat kõlapinda leidnud lugu oli minu mälu järgi “Raadio”. „Lilleke rohus“ kujunes aga juba üleriigiliseks hitiks, Tubekate ‘kaubamärgiks’, mis vallutas üheksakümnendate muusikaedetabelid.“ rääkis viivuks selga sirutades Uustalu, kes ühiselt Kairi Gustavsoniga asus aegsasti rocki peole bändide kutsumisega tegelema. „Linna haridus- ja kultuurinõunik ise jääb sellel aastal rockile tulemata, jäi lapseoote puhkusele ja nüüd on õnnelik ema oma pisipoja juures,“ selgitas juhataja.

[pullquote]Marko Šorin: Tuberkuloited vääriks eraldi tähte Sindi seltsimaja seinale![/pullquote]„The Tuberkuloited praeguses koosseisus esinevad Indrek Raadik (Summer) lauljana, Alar Aigro bassi mängijana, Margus Jürima (Jux) kitarristina, Meelis Laidvee (Laits) süntesaatoril ja Olav Kund ehk Olku istub trummide ning taldrikute taga. Bändi algusaastatel oli koosseis pisut teine ja siis olevat nooremad naisfännid terveid päevi neil maja ees veetnud,“ naeris Uustalu.

HND alustas 2006. aastal, siis küll High’n’Dry nime all. Oma musitseerimist nimetavad nad kratimetaliks. Ansambli muusikat kasutati Eesti filmis „Seenelkäik“, teadis Uustalu. Bändis on neli liiget: laulja Tarvo Mölder, kitarrist Madis Savi, basskitarrist Tarmo Põiklik ja trummar Andi Aus.

Kõu kodulinnaks on Pärnu. Aastal 2014 loodud ansamblisse kuuluvad Mari Holm, Aivar Vorman, Ahti Ints, Rauno Lee, Margus Linnakivi, Toomas Hindrichson. Muusikaliseks žanriks on mehed valinud rocki.

Okitoki tegutseb Pärnumaal aastast 2006. Kavas on hoogne ja meeleolukas tantsumuusika. Nelik tutvustab endid eesnime pidi. Mairo, Anti, Rasmus on lauljad, kes mängivad ka kitarre, Anti basskitarri. Leino käes on trummipulgad.

„Esimesena tulebki lavale Okitoki, algusega siis 20:00. Viimasena astub lavale HND,“ ütles Uustalu.

Täna õnnestus laupäeval toimuvast Sindi Rockist vestelda ka linnapea Marko Šoriniga, kes on eriline rocki sõber. „Lilleke oli “7 vapra” saates vaid üks saade vähem kui Vennaskonna “Pille Riin”, arutles Šorin ajalugu meenutades. „Tubekate esinemine kodulinnas on erilise tähendusega ja vägevaid emotsioone tekitav. Kelles tekib nostalgia, kelles vägev power. Aga ükskõikseks ei jäta kedagi. Tuberkuloited vääriks eraldi tähte Sindi seltsimaja seinale!”

Urmas Saard