Matsalu loodusfilmide festivalil tunnustati parimaid loodusfilme

Täna lõppes 14. Matsalu loodsufilmide festival, mille raames tunnustati selle aasta parimaid rahvusvahelisi loodusfilme. Kokku laekus festivalile üle 900 filmi, millest Matsalu loodusfilmide festivalvõistlusprogrammi valiti 30. Nende 30 seast valis kuueliikmeline žürii välja kahe kategooria – loodus ning inimene ja loodus – kategooria võitja, parima operaatoritöö ning parima režiiga filmid. Lisaks anti välja festivali Grand Prix. Auhinnatseremoonia toimus täna kell 18 Lihula kultuurimajas.

Iga aastaga on festivalile laekunud filmide tase kasvaud. Žürii esimees Derek Kilekenny-Blake on žüriis teist korda. „Võrreldes seitsme aassta taguse ajaga, kui ma esimest korda žüriis olin, on festivalile saadetud filmide, ning loomulikult lõpuks võistlusprogrammis osalevate filmide, tase oluliselt kasvanud. Ma juba ootan järgmiste aastate festivale, mil siia tagasi tulla ning näha, kui kõrgele on tase siis kasvanud.“sõnas Kilkenny-Blake.

Festival on aastate jooksul leidnud oma koha loodusesõprade südames. Festivali peakorraldaja Silvia Lotman on kindel, et ka 15. festival tuleb ning veel rohkemate osalejate ning vaatajatega. „Festivali lõppedes on nii palju mõtteid, kuidas tulevikus edasi minna ning seda väga head festivali veel paremaks muuta. Mul on hea meel, et festivali aastaid korraldanud inimesed on jäänud korraldusmeeskonda ning annavad endiselt oma panuse. See näitab, et festival on elujõuline ning oluline ka korraldajatele.“

14. rahvusvaheline Matsalu loodusfilmide festival tomius 21.-25. septembril Lihulas, Tallinnas ning Haapsalus. Pühapäeval, 25.septembril on veel võimalik tulla vaatama festivali võidufilmi ning eriprogrammi filme.

Selle aasta festivali võistlusprogrammi preemiad:

Grand Prix Elevandi hing

Kunstiliselt kaunis ja jõulise, kuid vaevuhoomatava loodushoiusõnumiga film ühest maailma suurimast loomast. Osav ajalooliste ja kaasaegsete kaadrite põiming kujutamas isiklikku uurimisretke elevandi hinge.

 

I preemia (Loodus) Jaanalind – elu joostes

Ootamatu filmipärl sageli märkamatuks jäävast loomast. Suurepärane loominguliste elementide ja Aafrika hõngu kombinatsioon.

 

I preemia (Inimene ja loodus)Revolutsioon

Väga isiklik lähenemine liigile, mis on eluliselt oluline kogu maailma ökosüsteemile.


Parim režii (Loodus) Kaelkirjak – kõrgelt ja isiklikult

Nutika montaaži ja võttenurkadega omapärane ja informatiivne film kaelkirjakust.

 

Parim režii (Inimene ja loodus)Järve tütar

Ilus ja meditatiivne sissevaade taibukate aktivistide tegevusse Peruu looduslike veeressursside kaitsel.

 

Parim operaatoritöö (Loodus)Chiemsee – Baieri meri

Filmikunstiliselt võrratu film, milles kasutatakse erinevaid videotehnilisi lahendusi, et tuua vaatajani Lõuna-Saksamaa järvepiirkonda.

 

Parim operaatoritöö (Inimene ja loodus)Habras maailm

Unikaalne vaatenurk kahest paralleelmaailmast, mida esitletakse killukese huumori ja südamlikkusega. Täpne ja isikupärane kaadritunnetus nii pildiliselt kui mõtteliselt.

Žürii eriauhind

1. Shangri-La nöbinina-ahvid

Tugeva ja dramaatilise narratiiviga, suure austusega filmitud ja filmitegijaid proovilepanev film haruldastest ahvidest.

2. Nende kirg – planeet

Film, mille peategelasteks on filmitegijad, kes on samas ka kirglikud looduskaitsjad.