Andres Roots ja Anneli Kadakas mängisid Pärnus Steineri aias

Pärnu Gildipäevade eilse Steineri aia esinejate seas musitseerisid ka bluuskitarrist Andres Roots ja Vennaskonna trummar Anneli Kadakas, kes kahepeale kokku käinud oma instrumentidega publikut vaimustamas pea kõigis maailma nurkades.

Andres Roots Pärnus Steineri aias Foto Urmas Saard
Andres Roots Pärnus Steineri aias. Foto: Urmas Saard

Väljakuulutatud kontserdi algusaeg nihkus 25 minutit edasi, sest tehnika vajas häälestamist. Aga kohtadele istunud kuulajad olid kannatlikud vaatamata korduvatele vihmasabinatele. Pärnu Gildipäevade kultuuriprogrammi kokkupanija Ülle Jantson ütles, et enamik duo austajaid olid samal ajal Weekend festivalil. Vastasel korral võinuks korduda see, mis juhtus maikuus Endla teatrisaalis toimunud džässifestivali Fiesta 30 aasta juubelikontserdil. Pärast Rootsi ja Kadaka esinemist puhkenud tõeline aplausitorm ei tahtnud enam vaibuda ja publik vaheajale minna.

Endine Bullfrog Browni kitarrist Roots on lava jaganud Mississippi bluusilegendi Honeyboy Edwardsi, Soome rockiguru Tuomari Nurmioga, tuuritanud ja salvestanud suupilli-tippude Steve Lury ja Ismo Haavistoga.

Pärnu juurtega Anneli Kadakas on tuntuks saanud ka bändides Rasta Orchestra, Dave Benton Latin Band ja Rock Hotel. Samuti on Kadakas mänginud lahkunud legendaarse Slavka Kobrini ja Kanada suupillivirtuoosi David Rotundoga.

Anneli Kadakas Foto Urmas Saard
Anneli Kadakas. Foto: Urmas Saard

Kadaka eilne trummimäng vääris erilist kiitust veel selle poolest, et üks parema käe sõrmedest oli kipsi seotud. Hoolimata traumast mängis ta ikkagi suurepärase esitusega.

Fiesta juubelikontserdil salvestatud duo plaati võis eilsel esitlusel osta ja paluda nime kirjutamist. Täna esinevad Roots ja Kadakas Haapsalu Augustibluusil.

Ülle Jantson rääkis, et Gildipäevade kultuurikava ülesehitamisel mõeldi erinevatele vanustele ja maitsetele. Oma linna ja maakonna harrastuskollektiivide kõrval meelitati kuurortlinna tuntud nimedega esinejaid kaugemaltki. Tunnustatud bluusimeistrist ja Eesti tuntuimast naistrummarist juba kuulsime, aga erinevatest bändidest tuntud muusikud-laululoojad on ka Jaanus Nõgisto ja Tõnu Timm, samuti väikesaare Kihnu kuulsaim elanik Virve Köster või siis nooremale publikule hingelähedane laulev näitleja Mari Jürjens. „Laval kõlas muusika rahvamuusikast bluusini, muusikalised etteasted vaheldusid tantsurühmade esinemistega. Mõeldi ka pisema publiku peale. Pärnu Nukuteater etendas „Pärnad Pühad Hiielised ehk lugu sellest, miks puud pidid põgenema”. Kokkuvõtvalt võib kultuuriprogrammi õnnestunuks pidada ja vaatamata samal ajal lähiümbruses toimuvale massiüritusele ei olnud kordagi mureks, et elektronmuusika akustilise muusika ära summutaks. Ainus, mis veidi lugude nautimist segas oli linna kohal tiirutav helikopter,“ tegi Jantson tagasivaatava kokkuvõtte.

Urmas Saard