Helle Hanseni keraamika Sindi muuseumis

Alates 1. maist näeb Sindi muuseumis avatud Helle Hanseni keraamikatööde isikunäitust.

Helle Hansen, Lembit Roosimäe ja Heidi Vellend keraamikanäituse avamisel Foto Marko Šorin
Helle Hansen, Lembit Roosimäe ja Heidi Vellend keraamikanäituse avamisel. Foto: Marko Šorin

Helle Hansen on Tallinna pedagoogilise kooli haridusega palju aastaid lasteaia kasvatajana leiba teeninud. Tema teiseks südamelähedaseks kutsumuseks kujunes keraamikaga tegelemine, millega alustas 1982. aastal. Hansen töötas 16 ja pool aastat AS Reideni keraamikas mudeli valmistajana. Keraamika pole olnud tema jaoks mitte üksnes palgatöö, vaid ka vabaaja harrastus. „Kuulusin Pärnu kunstiklubisse aastast 1989. Praegu enam mitte,“ meenutab ta huvitavat ajasisustust, mis täitusid põnevate kunstiliste vormidega.

Kümnete Hanseni tööde väljapanek paljude näituste korraldamise ahelas pole Sindi muuseumis juhuslik paik. Töötades mõnda aega Sindi muuseumis sidus keraamik oma harrastuse nooruses õpitud erialaga – lastega. Ta õpetas neile käelist tegevust materjali voolimisel ning vormimisel. Aga Hanseni juhendamisel tegid lapsed ka päris lihtsaid käsitöö harjutusi.

Näiteks tunamullu jürikuu ja lehekuu päevadel, kui Sindis peatus Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu rändnäitus “Pärand elab!”, said lapsed Hanseni juhtnööre kasutades liimida munakoortele värvilisi paberitükke. Nõnda valmistatud tillukesed tibud kingiti näituse külalistele, sest oli ülestõusmispühade ootuse aeg. Muidugi võis neid kinkida ka pärast 20. aprilli. See oli väga meeldiv tegevus lastele, külalistele ja kahtlematult ka Hansenile endale.

Mitte ainult munakoored. Lapsed said eelaimdust ka materjali vormimisest. Vastavalt Hanseni õpetusele valmistasid Sindi gümnaasiumi algklasside õpilased kipsist mitmesuguseid kujundeid, kujusid ja bareljeefe. Täiendusena kasutati looduslikke materjale: oksi, käbisid jm. Käsitööd tegid 11 erineva klassi õpilased ja nende loomingust koostati 2013. a jõuluteemaline näitus.

Juba aasta varem loodi muuseumi ja kooli vahelise paremini toimiva koostöö nimel seltsing, kuhu kuulusid 16 last, kohaliku mäluasutuse juhataja Heidi Vellend, õpetaja Eneli Arusaar ja muidugi ka Hansen. Tulemuseks oli samade õpilaste üliedukas osalemine Port Arturis peetud õpilasfirmade laadal „Pärnumaa jõulud“. Kaubaks kipsist ehted, küünlajalad, puidust ja samblast kuuseehted, kaardid ja muu põnev.

Sama põnev ja huvipakkuv on ka praegune Hanseni näitus, mis pärast pisut pikemat vaheaega taas ennast ilmutab. Kunstiklubis tegutsemise ajal võttis ta osa kõigist iga-aastastest ühisnäitustest. Pärnus toimusid sügisnäitused. Klubi ühisnäitustega käidi ka kaugemal: Narvas, Tallinnas, Haapsalus, Vaasas. 1997. a oli „Nelja naise näitus“ Pärnus, aga 1999. a toimus Kuninga galeriis isikunäitus Hanseni 50. juubeli tähistamiseks.

Helle Hansen oma keraamikanäituse avamisel Sindi muuseumis Foto Marko Šorin
Helle Hansen oma keraamikanäituse avamisel Sindi muuseumis. Foto: Marko Šorin

Ühed meeldejäävamad näitused korraldati koos Hanseni õe Silvia Pärnaga, 2007. a Punases tornis ja 2008. a Pärnu keskraamatukogus. Ühiselt korraldati siis ka müüginäituseid. 2010. märtsis toimus keskraamatukogu 1. korruse galeriis Hanseni keraamika müüginäitus ja novembris Hanseni keraamiliste küünlajalgade ning Pärna õlgedest jõulukaunistuste müüginäitus.

Sindi raamatukokku jõudis näitus aga hoopiski klaasehistööde ja fotodega. Ka fotod on Hanseni harrastus. Fotonäitustel on tema töid näha olnud veel Pärnu Krediidipangas ja Sauga vallamajas. Samuti on olnud näituseid Häädemeestel, Toris, Vändras. Seega päris muljet avaldav hulk näituseid loomingust, mille loomine Hansenile ja kindlasti ka vaatajatele rõõmu pakkuv.

Helle Hansen sündis Pärnumaal Kaisma valla Kõnnu külas kuuenda lapsena oma perekonda 1949. a 12. aprill. Enne Tallinnasse õppima asumist käis kolmes üldhariduskoolis: Penuja 7-klassilises, Saku 8-klassilises ja Vändra keskkoolis.

Urmas Saard