2015. aasta Eduard Wiiralti nimelised stipendiumid pälvisid Alissa Nirgi ja Ingel Vaikla

2015. aasta Eduard Wiiralti stipendiumite üleandmine Kumu kunstimuuseumis.  Foto: Kultuuriministeerium
2015. aasta Eduard Wiiralti stipendiumite üleandmine Kumu kunstimuuseumis. Foto: Kultuuriministeerium

28. detsembril toimunud tseremoonial Kumu kunstimuuseumis andis kultuuriminister Indrek Saar üle 2015. aasta Eduard Wiiralti nimelised kunstiüliõpilastele mõeldud stipendiumid Eesti Kunstiakadeemia üliõplasele Alissa Nirgile ja Genti Kuningliku Kunstiakadeemia magistrant Ingel Vaiklale.

Stipendiumi eesmärk on edendada kunstiüliõpilaste õppe- ja loomingulist tegevust ja toetada nende enesetäiendamist. Stipendiumit makstakse Wiiralti teoste kasutamise eest kogutud autoritasudest. Ühe stipendiumi suurus on 3000 eurot.

Eesti Kunstimuuseum Eduard Wiiralti teoste suurima hoidjana andis stipendiumi pälvinutele tunnustusena välja muuseumi kuldkaardid, mis tagavad stipendiaatidele eluaegse sissepääsu muuseumi kõikidesse filiaalidesse.

Kultuuriministeerium annab Wiiralti stipendiumit välja alates 2004. aastast, raha selleks koguneb Eduard Wiiralti teoste autoritasudest.

Kai-Ines Nelson

Kes on need tänavused stipendiumi pälvinud noored?

Eesti Kunstiakadeemia fotograafia eriala kolmanda kursuse tudeng Alissa Nirgi (1993) on viimase aastaga tähelepanuäratavalt näituseellu sisenenud, millest annavad tunnistust tema esimene isiknäitus Tallinnas ja Helsingis ning jõuline linnaruumiprojekt Tallinna Fotokuu raames.

Enda sõnul keskendub Alissa oma kunstis inimestele või gruppidele, kes on mingil moel kahevahel, oma tavapärasest keskkonnast eemaldunud, aga uues keskkonnas võõrad. Jälgides kaameraga oma Ukrainast Eestisse sõjapakku toodud vanaema näituseprojektis „Uus maa minu akna taga“ või arvutisse „kadunud“ elukaaslast projektis „Kaspar istub“ on Nirgi suutnud väga isikliku ruumi kaudu kõneleda väga üldistest ja aktuaalsetest küsimustest. Tema looming kompab narratiivse kunsti piire sidudes autobiograafilisi elemente fiktsiooni ja dokumentaalsust lavastusega, rabades vaatajat vahetu, ausa inimlikkusega. Eesmärk stipendiumi kasutamiseks on seotud nii võimalike välisõpingute kui kunstiprojektide teostamisega.

Ingel Vaikla (1992) pälvis Eduard Wiiralti nimelise stipendiumi, et jätkata magistriõpinguid Genti Kuningliku Kunstiakadeemia filmiosakonnas, mis on üks eksperimentaalse ja uuendusliku kino lipulaevu Euroopas.  Oma magistritöös pühendub Ingel Vaikla Genti psühhiaatriahaigla arhitektuurile, mis on ehitatud 19. sajandil konkreetset ravifilosoofiat silmas pidades. Tehes tihedat koostööd patsientidega pöörab Ingel Vaikla oma kaamera eelkõige nende personaalsele suhtele ruumi ja arhitektuuriga ning püüab neid kaasata loovprotsessi. Vaikla eesmärgiks on ühendada visuaalkunsti ja kino väljendusvahendeid arhitektuuri ja ruumi taju representatsioonidega.

Vaikla varasemast, Eesti Kunstiakadeemia fotograafiaõpingute aega jäävast loomingust väärib kindlasti tähelepanu 2014. aastal „Eesti lugude“ sarjas valminud portreefilm „Majavalvur“, mis on uurimuslik filmieksperiment Tallinna Linnahalli arhitektuurist ja selle valvurist Peetrist, film on linastunud mitmetel väärikatel välisfestivalidel. Vaikla on aktiivselt kaasa löönud ka eksperimentaalkino sündmuste korraldamisele Eestis.