Sindi käsitööringi „Isetehtud jõulukingid“ Sindi muuseumis

Tänasel kadripäeval avati Sindi muuseumi mitmes toas Sindi käsitööringi liikmete näputööde näitus „Isetehtud jõulukingid“, mida näeb kuni 20 detsembrini.

Sirje Ristikivi Foto Urmas Saard
Sirje Ristikivi. Foto: Urmas Saard

Näitusele on oma tööd toonud Sirje Ristikivi, Vaike Vill, Malle Adamsoo, Maie Saarman, Anne Ats, Ene Michelis, Taimi Laus, Marie Pärkma, Loore Silluste, Anne Pusse, Anu Kallaste, Ljubov Arbuzova. Sirje Ristikivi juhendamisel töötab käsitööring alates 1988. aastast. Aga vanust on sellel ringil 57 aastat. Enne seda tegutseti õmblusringis. Sindi muuseumi poolt kinkis juhataja Heidi Vellend käsitööringile foto, millel näeb tolleaegse õmblusringi liikmeid. Hilisemas vestluses selgus, et kingitud foto ei saanud olla tehtud varem kui 1954. Üks külastajatest tundis ära oma õe, kes kolis Sinti 1953. a lõpus.

Kadripäeva tavades on ajapikku toimunud muutusi. Nii näiteks palusid ülemöödunud sajandi kadrid rohkem näputööks vajaminevat, muidugi ka villa. Seega täna avatud näituse ja kadripäeva vahel on otsene sümboolne seos. Väljapanekute valikus näeb palju villaseid kudumeid. Mitte ainult sokid, kindad, mütsid, sallid, sussid. Kootud on isegi nukke. Kudumite kõrval leidub ka heegeldusi, kangastelgedel kootud vaipu ja linast valmistatud käterätte.

Ene Michelis luges käsitöönäituse sissekannete raamatusse kirjutatud arvustusi. 2013. aastal tähistati käsitööringi 55. tegevusaastat muuseumis korraldatud näitusega ja siis soovis linnapea Marko Šorin, et valmiksid ka Sindi rahvarõivad. Ajalooliselt neid küll pole, aga Sirje Ristikivi pidas võimalikuks Sindile omast stiliriseeritust. Sindi on varematel aegadel kuulunud Tori kihelkonda.

Aino Pärn on kirjutanud külastusraamatusse: „Sindi naised on ikka üle Eestimaa tublid naised. Olen käinud vahepeal Nõmme ja Tallinna näitustel, aga teie vastu nad ei saa! Olete pesuehtsad eesti neiud, noorikud ja memmed!“

Urmas Saard