Põlvamaal jagati 2015. aasta ettevõtlusauhinnad

Põlvamaa aasta ettevõtjad 2015 koos maavanem Ulla Preedeniga.
Põlvamaa aasta ettevõtjad 2015 koos maavanem Ulla Preedeniga (paremalt teine).

Eile, 5. novembri õhtul Põlva hotellis Pesa toimunud pidulikul tunnustusüritusel jagati välja Põlvamaa 2015. aasta ettevõtlusauhinnad.

Põlvamaa Tõusva Tähe auhinnaga tunnustatakse uut ettevõtet või ettevõtjat, kes on tegutsenud vähem kui kolm aastat, on keskkonnasõbraliku ja innovaatilise tegutsemisviisiga.
Rohelise Säde aunimetus antakse ettevõttele või ettevõtjale, kes on oma tegemistes keskkonda säästev ja rohelist mõtteviisi kandev.
Põlvamaa Mastimänni auhinnaga tunnustatakse ettevõtet, mis on turul tegutsenud üle viie aasta, kus töötab vähemalt 10 inimest, on oluline piirkonnale/vallale ning on edukas, stabiilne ja jätkusuutlik.

Maavanema Ulla Preeden lausus oma tervituskõnes, et tunnustusüritus on heaks kokkuvõtteks samal päeval toimunud Põlvamaa ettevõtluspäevale ning rõhutas jätkuvalt kohalike ettevõtete olulist rolli maakonna elus.

Põlvamaa Tõusev Täht on OÜ Põhjala Teetalu, mis on välja kasvanud füüsilisest isikust ettevõtja tegevusvormist edukaks väikeettevõtteks. Firma asutati 2013. aastal ja annab tööd oma pere liikmetele ning ostab toorainena sisse ka teiste Põlvamaa kasvatajate (nt Süvahavva loodustalu) toodangut. Ettevõte on seejuures igati rohelist mõtteviisi kandev. Teesid tehakse selleks, et väärtustada kohalikke naturaalseid taimede ja marjade maitseid ning pakkuda alternatiivi välismaisele rohelisele ja mustale teele, kuhu on lisatud kunstlikke aroomaineid. Teetaimed ja maitseürdid kasvatatakse mahepõllumajanduslikult ja neid saab pidada täielikult rohelisteks loodustoodeteks. Põhjala Teetalu teede märksõnad on kvaliteet, naturaalsus, hea maitse, ilus värv ja innovaatilisus. Rõhku on pandud tootearendusele ja pakendidisainile. Ettevõte väärib tunnustust ka hästi väljaarendatud müügivõrgu poolest, millega ollakse oma toodetega esindatud kõigis Eesti maakondades.

Rohelise Säde tiitli pälvinud FIO on 2002. aastast Põlvamaal tegutsev pereettevõte, mis on võtnud enda missiooniks mahedate põllusaaduste tootmise ja mahetoidu propageerimise. Ettevõte harib ligi 70 hektarit maad ja on Põlvamaa üks suuremaid erinevas valikus maheköögivilja kasvatajaid. Suur osa on teraviljal ja sel aastal kasvatati muuhulgas Sangaste rukist, tatart ning magusat suhkrumaisi. Köögiviljast kasvatatakse suuremalt jaolt kartulit, sibulat, peeti, porgandit ja apelsinikõrvitsat. Veel on toodanguks mahedalt kasvatatud maasikad ja arooniad. Viimased kolm aastat on uue suunana pidevalt suurenenud maht Eesti taimekasvatuse instituudi Jõgeva seemnekeskusega koostöös maheseemnete tootmisel. Asutamisest saadik ollakse liikmeks Lõuna-Eesti toiduvõrgustikus, mis aitab üheskoos panustades piirkonna toidutootjatel oma kaupa suurematele turgudele viia. Ettevõte väärib tunnustamist pikaaegse ja sihikindla mahetootmise tutvustajana. Aeg-ajalt on korraldatud mahetoidupäevi Peri külas. Viimasel aastal külastasid neid Tartu tervist edendavad koolid, kokku ligi 200 õpilast ning löödi edukalt kaasa avatud talude päeval, mil nende tegevusega käis tutvumas ligi 250 külastajat. 2015 a. sai ettevõte Eesti parimate mahetoodete ja mahetootjate väljakuulutamisel maaeluministeeriumilt tunnustuse maheköögiviljakasvatuse ja mahepõllumajanduse tutvustamise eest.

Mastimänni auhinna pälvinud OÜ Saaretu alustas oma tegevust 1999. aastal. Ettevõte on mitmeid aastaid järjest olnud Põlvamaa üks edukamaid ettevõtteid, mille põhitegevusaladeks on side-, vee- ja kanalisatsioonitrasside ehitus ning veekogude rajamine ja puhastamine. Tegutsetud aja jooksul on puhastatud ja rajatud mitmeid veekogusid nii Põlvamaal kui ka mujal Eestis. Rajatud on kanalisatsioonitrasse ja sidekaablit. OÜ Saaretu tehnika on nüüdisaegne ja kohati ainulaadne terves Eestis. Seetõttu on OÜ Saaretu  partneriks paljudele tellijatele ja teistele selles valdkonnas tegutsevatele ettevõtetele. Kogemused tehtud töö näol annavad tellijale kindluse, et leitakse alati õige lahendus. Ettevõtte on olnud edukas Kanepi valla ettevõte, kes on panustanud koostööle vallaga nii talihoolduse tegemisel kui ka muudel valda abistavatel tegevustel.

Tänuõhtut juhtis Haimar Sokk ning muusikalist vahepala pakkusid Peeter Änilane ja Riivo Jõgi. Ettevõtjatele esines ettekandega Swedbanki ettevõtete panganduse juht Heiki Raadik, kes rääkis majanduse arengu trendidest ekspordis, tööstuses ja tööjõus.

Põlvamaa ettevõtlusauhinna konkurssi korraldavad Põlva maavalitsus, Põlvamaa arenduskeskus ja Põlvamaa omavalitsuste liit ning selle läbiviimist toetasid Euroopa Liit ja rahandusministeerium.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap